Romania ar putea fi admisa in formatul de negocieri pe marginea problemei transnistrene in calitate de observator, a declarat, miercuri, adjunctul ministrului de Externe transnistrean, Vitali Iankovski, transmite agentia "Rusia la zi". Afirmatia ofic
Romania ar putea fi admisa in formatul de negocieri pe marginea problemei transnistrene in calitate de observator, a declarat, miercuri, adjunctul ministrului de Externe transnistrean, Vitali Iankovski, transmite agentia "Rusia la zi". Afirmatia oficialului de la Tiraspol intervine in contextul in care reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Adriaan Jacobovitz de Szeged a declarat, recent, ca tara noastra nu va fi prezenta la discutiile referitoare la reglementarea situatiei transnistrene. Romania este membru cu drepturi depline al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, urmand ca, in 2007, sa adere la Uniunea Europeana, iar cele doua organizatii sunt deja reprezentante in cadrul discutiilor, a fost argumentul oficialului european. Oficialitatile de la Tiraspol s-au declarat, totodata, inflexibile, in privinta solicitarii partii moldovene de inlocuire a fortelor rusesti de mentinere a pacii cu alte forte internationale, oficialul transnistrean admitand ca misiunea de mentinere a pacii ar putea include, cel mult, observatori militari ucraineni. Republica Moldova considera ca "poate rezolva singura problema transnistreana. Dar agresiunea militara este imposibila din cauza paritatii existente in ceea ce priveste fortele armate si echipamentul militar. Moldova are un plan simplu: sa provoace incidente in zona de securitate, pretinzand ca operatiunea este ilegala si sa ceara comunitatii internationale sa defasoare alta misiune, europeana sau americana. Dar, mai presus de toate, ei vor sa inlature fortele rusesti," a explicat Iankovski. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.