Coalitia de la guvernare s-a facut ieri de rasul lumii dovedindu-si neputinta in a exercita actul puterii. Deputatii PSD si PRM au reusit sa retrimita la Comisia Juridica modificarile aduse la Regulamentul Camerei, pentru ca alesii PNL, PD, UDMR si P
Coalitia de la guvernare s-a facut ieri de rasul lumii dovedindu-si neputinta in a exercita actul puterii. Deputatii PSD si PRM au reusit sa retrimita la Comisia Juridica modificarile aduse la Regulamentul Camerei, pentru ca alesii PNL, PD, UDMR si PC au absentat de la dezbateri. Motivele invocate de parlamentarii absenti indica neseriozitatea acesora si superficialitatea cu care puterea trateaza probleme importante, pentru care si-au luat angajamente scrise. Majoritatea deputatilor Coalitiei a dat vina intarzierii la dezbateri pe "traficul infernal" din Bucuresti. Au fost voci care au invocat "stilul golanesc" al PSD si o posibila fraudare a votului. Reluarea numararii sufragiilor a indicat clar ca parlamentarii PSD au fost superiori numeric celor ai Coalitiei. Asa incat incidentul de ieri da o imagine clara a prestatiei parlamentarilor din arcul guvernamental. Pe de alta parte demersul PSD este unul inacceptabil ce seamnana a minerida politica. Alesii opozitiei au fost convocati la sedinta de ieri prin sms-uri transmise de partid miercuri noaptea. Practic PSD a urzit acest puci politic pentru a incetini procedura de schimbare a presedintelui Adrian Nastase.(Mihai TOADER)
Guvernantii s-au facut de ras la Camera Deputatilor
Regulamentul prin care Nastase trebuia sa fie inlaturat a fost retrimis la Comisia Juridica pentru ca deputatii puterii au ramas blocati in trafic si n-au ajuns la munca
Coalitia de la guvernare a fost umilita ieri la Camera Deputatilor de Opozitie. Totul a pornit de la neputinta deputatilor coalitiei de a se trezi la timp si a ajunge la serviciu, astfel ca majoritatea, formata ad-hoc de PSD si PRM, a decis ca modificarile la Regulamentul Camerei sa fie trimise la Comisia Juridica pentru avizare. Opozitia a reusit astfel sa mai amane cu cateva zile inceputul dezbaterilor pe articole la Regulament, a caror finalitate ar trebui sa fie schimbarea lui Adrian Nastase din fruntea Camerei. Propunerea de retrimitere la Comisia Juridica a venit din partea deputatilor PSD, sustinuti si de cei ai PRM, care au ajuns la concluzia ca doar comisia juridica si numai ea trebuie sa verifice constitutionalitatea unor texte din proiectul de modificare a Regulamentului Camerei. Initial, pentru trimiterea la comisia juridica au votat 107 deputati PSD si PRM, iar 96 au fost impotriva.
Coalitia a reclamat un furt
Alesii Coalitiei ne-majoritare de la putere au contestat, firesc, votul, sustinand ca au fost furati si ca au fost numarati mai multi deputati ai Opozitiei decat erau in sala. Ca atare, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a reluat doar numaratoarea voturilor. Dar numai a celor "pentru", pe motiv ca doar acestea au fost contestate de Coalitie. In urma renumarararii voturilor, "pentru" au iesit 99, iar presedintele Camerei a anuntat victorios trimiterea modificarilor regulamentului la Comisia juridica. Imediat Nastase a suspendat si sedinta, argumentand ca Biroul Permanent al Camerei trebuie sa se intalneasca si sa stabileasca procedura pentru modificarile la regulament. Ulterior infrangerii din sala de plen, unul dintre deputatii coalitiei, care nu s-a trezit la timp, in speta, democratul Ioan Oltean, a recunoscut ca votul a fost generat "de proasta mobilizare" a Coalitiei. Cel care se pregateste sa-i ia scaunul lui Nastase, liberalul Bogdan Olteanu a tinut-o pe-a lui si a decretat ca "s-a furat la numaratoare". "In sala eram cu 20 mai multi decat opozitia si la numaratoarea domnului Adrian Nastase au iesit ei mai multi cu 10", a spus Olteanu.
"S-a faultat pe absolut toate limitele"
Liderii deputatilor Coalitiei majoritare au transpirat sa gaseasca motivele pentru care noul Regulament a fost trimis la Comisia juridica si au ajuns la concluzia ca Adrian Nastase a depasit "orice limite ale jocului" si ca seful deputatilor a incalcat, flagrant, printr-un comportament "golanesc", Regulamentul institutiei. "S-au depasit orice fel de limite ale jocului. S-a faultat pe absolut toate limitele, cand s-a vazut ca votul nu mai poate fi evitat. S-a dat la oase in cel mai golanesc stil posibil. Nu ne asteptam ca din partea lui Nastase lucrurile sa mearga pana la acest nivel de incalcare a Regulamentului", s-a plans liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu. Potrivit acestuia, Nastase a trecut "cu cea mai mare nonsalanta" peste cererile deputatilor Coalitiei privind renumararea voturilor si realizarea apelului nominal. La randul sau, seful grupului PNL din Camrea, Crin Antonescu, a precizat ca nu-l mira atitudinea pesedistului Nastase, despre care a spus ca "isi arata adevarata culoare" cand este vorba de a-si apara propriul scaun. "Am asistat in premiera la contabilizarea unui vot fara sa se numere abtinerile. S-au renumarat doar voturile "pentru". In plus, trimiterea la Comisie nu este justificata si nu are precedent", a spus liderul deputatilor PNL. Alesii Coalitiei l-au mai acuzat pe pesedist ca nu a permis intrarea in sala a nici unui deputat al puterii. "Nu s-a intamplat asa ceva in trei legislaturi. Este o flagranta incalcare a drepturilor deputatului", a spus reprezentantul PNL, Titus Ghiorghiof. Liderii deputatilor coalitiei au sustinut ca, pe baza actualului Regulament al institutiei, Nastase nu poate fi sanctionat pentru abaterile de care acestia il acuza. "Actualul Regulament este aberant in privinta statutului presedintelui Camerei. Se lasa loc unor abuzuri neimaginabile din partea acestuia", a spus liderul deputatilor PNL. El a adaugat ca parlamentarii coalitiei vor impune un program extins pentru saptamana viitoare, astfel incat sa se adopte noul Regulament.
Explicatii de gradinita
Reprezentantii Coalitiei au dat tot felul de explicatii, unele de-a dreptul infantile, menite sa justifice absenta parlamentarilor puterii de la lucrarile plenului. De pilda, Crin Antonescu a declarat ca au existat mai multe motive pentru care au lipsit colegii sai de la sedinta plenului, una din cauze fiind "circulatia foarte dificila de la acea ora", din Capitala. Antonescu a acceptat docil pedeapsa data de premierul Tariceanu, care a spus ca deputatii absenti vor fi sanctionati. "Intotdeauna conducerea politica a partidului a avut grija sa beneficieze de o prestatie cat mai buna, incepand cu prezenta parlamentarilor liberali la lucrari, iar premierul a reiterat aceasta decizie a conducerii politice a PNL", a spus Antonescu. "Evident ca vrem ca prezenta sa fie cat mai mare, mereu. Gama motivelor absentelor poate fi diversa, iar functie de aceste motive se poate ajunge si la sanctiuni, dar asta este treaba conducerii partidului. Am confirmat, deci, ceea ce a zis premierul si am incadrat asta intr-o politica traditionala a PNL. Nu ma simt vinovat ca au lipsit unii colegi. Am doar datoria sa-i farmec sa vina de acum inainte la lucrari", a mai spus liderul deputatul PNL. Pe de alta parte, deputatul pesedist, Cristian Dumitrescu, a recunoscut ca motivul real pentru care opozitia a avut castig de cauza in sedinta in plen a Camerei Deputatilor a fost lipsa reprezentantilor coalitiei guvernamentale din sala si nu procedura parlamentara. "Organizarea activitatii este o problema a majoritatii. A te prezenta la serviciu, in Parlamentul Romaniei, este obligatia fiecarui coleg platit din banii contribuabililor", a spus Dumitrescu.
Sanctiuni pentru chiulangii
Furios pe neputinta colegilor sai, parlamentarii, de a duce un lucru la bun sfarsit, in speta sa-l schimbe pe Nastase, premierul si liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, a decis ieri ca alesii liberali care au absentat de la sedinta sa fie sanctionati. "Sunt nemultumit de ceea ce s-a intamplat. Unele absente din randul deputatilor Coalitiei au facut ca raportul sa se reintoarca la comisie", a spus Tariceanu, dupa ce a aflat ca subordonatii sai si-au facut de cap si nu au venit la timp la serviciu. In conditiile in care si Tariceanu a observat ca a veni la timp in sala de plen este o sarcina mult prea grea pentru alesii PNL, seful liberal s-a hotarat sa includa prezenta la sedintele plenului in criteriile de performanta, in functie de care se va stabili daca actualii parlamentari merita sa mai fie pusi pe lista si alta data.
Pesedistii au fost convocati prin sms
"Maine, la 8.30, sedinta de plen. Va rugam sa fiti prezenti"
Pesedistii au clocit minutios capcana pe care au intins-o ieri coalitiei de guvernare la Camera Deputatilor. Cu o seara inainte, avusese loc sedinta Biroului Permanent National al PSD. Contrar cutumei, sedinta nu a mai avut loc la sediul partidului din bulevardul Kiseleff si, deloc intamplator, a fost mutata la Camera Deputatilor. Si tot contrar cutumei, sedinta a durat mai mult decat o impunea saracacioasa ordine de zi. Insa, dupa epuizarea cazului Iorgovan, pesedistii si-au pus capul la contributie si s-au gandit cum sa-i adune pe toti parlamentarii PSD si PRM la 8.30 fix, in plenul Camerei Deputatilor, fara sa afle deputatii coalitiei, astfel incat acestia sa mai intarzie, ca de obicei, prin trafic. Potrivit unor surse din PSD, toata lumea a pus mana pe telefoane, au fost treziti din somn sau din alte activitati aliatii de conjunctura de la PRM, iar alesii PSD au fost alertati la acea ora tarzie din noapte de cate un mesaj pe telefoanele mobile: "Maine, la 8.30, sedinta in plen. Va rugam sa fiti prezenti". De-abia apoi, pesedistii au putut sa se duca si ei linistiti la culcare. Cateva ore mai tarziu, in zorii zilei, regulamentul fusese aruncat deja la comisia jurdica, inainte ca alesii coalitiei sa-si faca toaleta de dimineata. (C.E.)
Infrangere si in Biroul Permanent
Parlamentarii coalitiei de guvernare nu au reusit, nici in Biroul Permanent de ieri, care a urmat sedintei de plen, sa-si impuna punctul de vedere privind inceperea dezbaterii in plen a proiectului de modificare a Regulamentului. "Coalitia a pledat pentru ca Regulamentul sa intre in plen saptamana viitoare si sa se lucreze incepand de marti, miercuri si joi de dimineata pana la 10.00 seara pe regulament, insa in Biroul Permanent votul a fost de sase la sase, pe orice propunere care a fost facuta, indiferent ca a venit de la coalitie sau opozitie", a declarat resemnat, liderul grupului PD, Cristian Radulescu. Potrivit acestuia, din coalitia majoritara, a lipsit de la sedinta Biroului Permanent al Camerei deputatul UDMR Kelemen Hunor, care era plecat la "o actiune la Oradea, programata mai demult". Din cauza majoritatii inversate in favoarea Opozitiei, Biroul Permanent al Camerei a stabilit doar programul de luni, cand vor fi dezbatute proiectele de lege aflate de mai mult timp pe ordinea de zi a Camerei. Biroul Permanent se va intruni din nou luni, pentru a stabili programul de lucru al deputatilor pentru restul saptamanii viitoare, in functie de avizul pe care Comisia juridica urmeaza sa-l dea la proiectul de modificare a Regulamentului Camerei. Potrivit liderului Camerei, Adrian Nastase, deputatii nu vor putea lucra saptamana viitoare in plenul Camerei la proiectul de modificare a Regulamentului, pana nu exista un raport al Comisiei juridice pe acest proiect. Cat priveste comisia juridica, aceasta este tot la picioarele Opozitiei. In cadrul comisiei, majoritatea este detinuta tot de PSD si PRM (trei voturi), in timp ce Puterea are doar doua voturi (PNL si PC). Vicepresedintele comisiei, deputatul PSD, Florin Iordache, a declarat ieri, pentru Mediafax, ca proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor va intra in dezbaterea Comisiei juridice saptamana viitoare, in cursul zilei de marti. Comisia nu se va reuni luni, a spus Iordache, intrucat, potrivit unei prevederi regulamentare, pe care PSD a gasit-o imediat, comisia se convoaca la 24 de ore dupa ce este sesizata de Biroul Permanent. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.