Uraganul Ophelia, insotit de precipitatii abundente si rafale de vant cu o viteza de 140 de kilometri pe ora, ameninta coasta de est a Statelor Unite, la numai doua saptamani dupa ce uraganul Katrina a devastat sudul tarii, transmite Mediafax.
Uraganul Ophelia, insotit de precipitatii abundente si rafale de vant cu o viteza de 140 de kilometri pe ora, ameninta coasta de est a Statelor Unite, la numai doua saptamani dupa ce uraganul Katrina a devastat sudul tarii, transmite Mediafax.
Uraganul Ophelia era localizat, miercuri, la ora locala 17.00 (joi, ora 0.00, ora Romaniei) la aproximativ 60 de kilometri est de Wilmington, localitate situata in regiunea de coasta din Carolina de Nord, unde circa 100.000 de locuitori au ramas fara curent electric si mai multe regiuni au fost inundate. Ophelia se deplaseaza cu o viteza de 11 kilometri pe ora, fiind de asteptat ca in cursul urmatoarelor 24 de ore sa-si continue traseul si sa soseasca, in cursul noptii, in regiunea Cap Lookout, a precizat Centrul National pentru Uraganelor (NHC), cu sediul la Miami, in sud-estul Floridei.
In statul Carolina de Nord a fost ordonata evacuarea persoanelor care locuiesc in zona de coasta, a precizat guvernatorul Mike Easley, precizand ca la dispozitia locuitorilor evacuati au fost puse 61 de adaposturi. Autoritatile au avertizat ca exista riscul producerii de inundatii si in zonele situate in apropierea raurilor din regiune. "Persoanele vizate de ordinul de evacuare nu au nici un motiv sa nu se supuna acestuia", a declarat Easley. "Ne asteptam ca inundatiile sa fie mai grave decat cele provocate de ciclonul Isabel", care a afectat aceeasi regiune in septembrie 2003, a adaugat el.
"Dupa ce rafalele de vant se vor intensifica, nu vom mai putea evacua pe nimeni", a avertizat Easley, referindu-se la persoanele care nu doresc sa se supuna ordinului de evacuare. Agentia Federala pentru Situatii de Urgenta (FEMA), aspru criticata pentru reactia lenta in urma uraganului Katrina, a trimis deja 250 de persoane in Carolina de Nord care, impreuna cu 50 de membri ai Garzii de coasta, ajuta la evacuarea de urgenta. Precipitatii abundente au fost inregistrate si in regiunea Wilmington, si de-a lungul coastei, zona in care vantul a smuls mai multi stalpi de inalta tensiune si cabluri de telefon. Potrivit prognozelor, inaltimea valurilor ar putea atinge trei metri in regiunea de coasta, in special in Outer Banks, grup de insule care se intinde pe o distanta de 150 de kilometri, in partea nord-estica a tarmului Carolinei de Nord. Aceste insule, cu aproximativ 30.000 de locuitori, ar putea fi afectate de inundatii grave, autoritatile emitand deja ordine de evacuare. Uraganul, de categoria 1 pe scara cu cinci nivele Saffir-Simpson, ar putea creste in intensitate in urmatoarele 24 de ore si ar putea intra in categoria 2. Viteza redusa de deplasare a uraganului Ophelia "provoaca probleme suplimentare, sporind cantitatea de precipitatii si provocand o crestere a inaltimii valurilor", a declarat guvernatorul din Carolina de Nord. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.