Politia olandeza a eliberat-o pe Claudia Melchers, fiica bogatului om de afaceri Hans Melchers, care fusese rapita lunea trecuta de mai multi barbati inarmati dupa ce au patruns in locuinta ei din Amsterdam, relateaza presa internationala. Aceasta in
Politia olandeza a eliberat-o pe Claudia Melchers, fiica bogatului om de afaceri Hans Melchers, care fusese rapita lunea trecuta de mai multi barbati inarmati dupa ce au patruns in locuinta ei din Amsterdam, relateaza presa internationala. Aceasta informatie a fost confirmata de Ministerul de Justitie, care a precizat ca Melchers, in varsta de 37 de ani, este nevatamata, dar nu a precizat daca a fost platita vreo rascumparare. Claudia Melchers, care conduce o companie de catering de la domiciliul sau, este fiica lui Hans Melchers, iar familia ei este una din cele mai bogate din Olanda, cu o avere estimata la 460 de milioane de euro. Femeia ar putea deveni succesoarea tatalui ei, atunci cand acesta se va retrage de la conducerea grupului Melchemie Holland BV cu sediul in Arnhem, care produce indeosebi ingrasaminte si pesticide. Femeia se afla acasa impreuna cu cei doi copii si un vecin atunci cand barbatii inarmati au patruns in imobil si au rapit-o. Potrivit politiei, nici copiii si nici vecinul nu au avut de suferit. Numele lui Hans Melchers a aparut frecvent in presa olandeza in ultimele luni, in legatura cu livrarile de produse chimice in Irak in anii 1980.
Hans Melchers a fost plasat anul acesta de catre revista financiara Quote pe locul 36 in topul celor mai bogati olandezi, cu o avere estimata la aproximativ 460 de milioane de euro, relateaza CNN. In cursul zilei de miercuri, pe site-ul companiei Melchemie Holland BV a aparut un comunicat in care erau exprimate regrete in legatura cu incidentul din 1984. "Greseala respectiva a fost aspru sanctionata la vremea respectiva. (...) Cinci ani mai tarziu am reluat furnizarea de substante chimice catre Irak, intrucat fusese ridicata aceasta interdictie", se mai preciza in comunicatul cu pricina. Rapirea Claudiei a readus in discutie, in presa olandeza, imprejurarile misterioase in care s-a stins din viata fosta sotie a lui Hans Melchers, Anna Maria Lievens, care a fost gasita moarta in casa sa din Malta, in 1999. La vremea respectiva se comenta ca Lievens a fost cea care a contactat autoritatile financiare olandeze pentru a-si turna sotul care facea afaceri ilegale cu Irakul, Siria si Libia. Pana ieri dupa-amiaza nu era foarte clar daca rapirea a avut legatura cu afacerile lui Hans Melchers in Orientul Mijlociu.
Chiar daca rapirile de persoane nu sunt foarte frecvente in Olanda, revista Quote a devenit tinta tuturor criticilor pentru ca dezvaluie numele si multe informatii despre familiile celor mai instariti dintre olandezi. Ultima rapire notabila s-a produs in 2003, cand Reinier Terwindt, fiul in varsta de numai 16 ani al unui bogat industrias, a fost rapit de catre un aurolac care a solicitat o rascumparare de zece milioane de euro. Adolescentul a fost tinut patru zile intr-o casa de vacanta din Belgia si a fost apoi gasit si eliberat de catre politie. Cea mai celebra rapire ramane insa cea din 1983 a carei victima a fost Freddie Heineken, celebrul magnat al berii, care a fost eliberat dupa trei saptamani de captivitate si dupa ce a fost achitata o rascumparare de peste zece milioane de euro. Capul intregii operatiuni a fost prins cateva saptamani mai tarziu la Paris, fiind condamnat ulterior la 11 ani de inchisoare. In 2003, dupa eliberarea din inchisoare, rapitorul a fost impuscat mortal intr-o confruntare stradala care a avut loc la Amsterdam. Cel putin alte patru rapiri importante s-au produs in anii '80, cea mai celebra fiind cea a multimilionarului Gerrit-Jan Heijn, care a fost ucis, in ciuda faptului ca grupul sau de firme, Ahold, a platit rascumpararea solicitata de rapitori (3,7 milioane de euro si 1000 de diamante). Ucigasul lui Heijn a fost ulterior prins si condamnat la 20 de ani de carcera. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.