Presedintele Traian Basescu arunca o propunere socanta pe masa comunitatii internationale: o armata care sa se ocupe de zona Marii Negre, in speta de combaterea traficului de arme, droguri si persoane. Aflat ieri la celebra Universitate Standford
Presedintele Traian Basescu arunca o propunere socanta pe masa comunitatii internationale: o armata care sa se ocupe de zona Marii Negre, in speta de combaterea traficului de arme, droguri si persoane.

Aflat ieri la celebra Universitate Standford din California, unde a tinut o prelegere despre zona Marii Negre si democratia in statele riverane, Basescu a vorbit despre necesitatea implicarii internationale in aceasta zona pentru a nu se ajunge ulterior la o interventie armata de genul celei din fosta Iugoslavie. ""Federatia Rusa nu accepta internationalizarea Marii Negre. Ceea ce eu propun partenerilor nostri din Uniunea Europeana si aliatilor americani este sa cream o task force care sa puna sub control si sa opreasca traficul de droguri, arme, persoane la Marea Neagra"", a declarat seful statului.
INTERES. Constructia facuta de Basescu arata ca in lipsa acestui control nu se poate vorbi de democratizarea zonei, victoria lui Iuscenko in Ucraina neputand fi valorificata, asa cum s-a intamplat si cu Saakashvili in Georgia, daca ""nu actionam la timp"". ""Trebuie sa admitem ca si Transnistria este un mare exportator de armament ilegal. Este insa un interes si in alte capitale din zona ca acest trafic sa fie mentinut"", a declarat seful statului. Traian Basescu a mers mai departe si a aratat ca Marea Neagra nu trebuie abandonata, pentru ca nu intereseaza tarile democratice. ""Nu trebuie sa mai acceptam ca Marea Neagra sa fie un lac al Federatiei Ruse"", a aratat presedintele. Chestionat ulterior in legatura cu termenul folosit, Traian Basescu a raspuns: ""Marea Neagra este tratata ca un lac rusesc de cateva sute de ani. Acum v-ati dat seama?"".
Deplasare sponsorizata de World Comm Trading


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.