Recrutarea personalului pentru Directia Generala Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor dureaza mai mult decat s-a asteptat conducerea institutiei, avand in vedere ca, pana in momentul de fata, au fost verificati doar

Recrutarea personalului pentru Directia Generala Anticoruptie (DGA) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor dureaza mai mult decat s-a asteptat conducerea institutiei, avand in vedere ca, pana in momentul de fata, au fost verificati doar 20 la suta din candidati. Functionarea DGA este una dintre cerintele pentru aderarea Romaniei a UE.
Cu toate ca, asa cum anunta cu o luna in urma Marius Tache, purtatorul de cuvant al DGA, institutia ar fi trebuit sa functioneze incepand cu 1 octombrie, se pare ca termenul va fi din nou amanat. Asta pentru ca, din cele 490 de persoane de care Directia are nevoie, pana acum n-au trecut de "furcile Caudine" decat aproximativ 100 de oameni. Selectia e stricta si presupune verificarea de catre DGIPI, Corpul de Control al ministrului Administratiei si Internelor, PNA si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa care pretendentii posturilor urmeaza sa fie testati psihologic, medical, ultima faza fiind participarea la interviu/examen.
Pe de alta parte, surse din cadrul DGA ne-au informat ca institutia nu poate deveni operationala pana cand nu vor depasi cel putin jumatate din necesarul de personal si ca, pana la sfarsitul lunii decembrie, sunt obligati sa recruteze cel putin 80 la suta. Aceleasi surse au mai declarat ca cel mai greu vin avizele de la DGIPI, unitatea condusa de chestorul Virgil Ardelean, restul institutiilor miscandu-se mult mai repede. Nu stim daca lentoarea ofiterilor de informatii este motivata de un anumit ordin sau daca este vorba numai o coincidenta...

Protocoale cu PNA si Ministerul Public

Dar asta nu inseamna ca putinii angajati ai DGA stau degeaba, chiar daca procesul de selectie al personalului este intarziat de verificari si inca mai au probleme cu logistica. La inceputul acestei luni, procurorul Marian Sintion, seful Directiei, a avut o serie de intalniri, una dintre ele cu procurorul general al PNA, Daniel Morar.
In prezenta ministrului justitiei, Monica Macovei, procurorul Marian Sintion a incheiat un protocol cu seful PNA prin care se stabilesc clar competentele Directiei. Astfel, angajatii DGA vor lucra sub coordonarea unui procuror, dar cu delegare din partea Parchetului pentru a cerceta actele de coruptie ale personalului MAI. Practic, ofiterii DGA vor putea efectua audieri, perchezitii pana cand procurorul anticoruptie constata ca s-au strans toate probele si mijloacele de proba pentru a intocmi rechizitoriul si a sesiza instanta.
O alta intelegere pe care seful Directiei va trebui s-o perfecteze curand este legata de cooperarea cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in atributiile caruia intra anchetarea persoanelor cu grade de la chestor in sus, precum si a celor cu functii inalte in administratie. Un alt protocol, aflat deocamdata in faza de proiect, va fi incheiat cu Corpul National al Politistilor.

Macovei le-a aprobat sporul salarial

Pe de alta parte, desi, initial, ministrul Justitiei s-a aratat nemultumit de cerintele conducerii DGA, se pare ca, in cele din urma, acestea au fost aprobate.
La jumatatea lunii iulie, procurorul Marian Sintion a trimis Ministerului Justitiei o propunere legislativa prin care i se conferea Directiei competenta de a cerceta infractiunile de coruptie savarsite de personalul MAI, indiferent de functia pe care o detine in aceasta structura, precum si acordarea unui spor salarial de 30 la suta. In sprijinul acestei ultime solicitari, seful DGA invocase faptul ca, fiind puternic motivati financiar, anchetatorii nu vor ceda tentatiilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.