Toate farmaciile au fost obligate, incepand de ieri, sa practice preturi de raft mai mici pentru medicamente. Cel putin asa a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a promis si plata, pana la 31 ianuarie 2006, a datoriilor catre importa

Toate farmaciile au fost obligate, incepand de ieri, sa practice preturi de raft mai mici pentru medicamente. Cel putin asa a anuntat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, care a promis si plata, pana la 31 ianuarie 2006, a datoriilor catre importatori, producatori, distribuitori si farmacisti.

Nicolaescu s-a intalnit ieri cu reprezentantii asociatiilor producatorilor, importatorilor, distribuitorilor si farmacistilor, pentru a stabili cadrul de plata, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2006 (conform acordului semnat de fostul ministru Mircea Cinteza), a datoriilor acumulate - potrivit ministrului - de ""guvernarea PSD"" in anii precedenti. Eugen Nicolaescu a mai anuntat si incheierea unui protocol, spunand ""ca, din punct de vedere al Ministerului Sanatatii, criza medicamentelor s-a incheiat"".
LINIE DE CREDIT. In urma acestei intelegeri, farmacistii, distribuitorii si importatorii, au anuntat ca vor continua livrarea de medicamente. Potrivit protocolului, pentru plata tuturor datoriilor la medicamentele eliberate in ambulatoriu si in spitale nedecontate pana la
1 octombrie anul acesta, o institutie de credit agreata va deschide din 3 octombrie 2005 o linie de finantare, avand drept garant CAS.
Ministrul Sanatatii a mai precizat ca CNAS a inceput sa faca platile pentru avansul de 20%, adica 1.500 de miliarde de lei. Distribuitorii, importatorii si farmacistii precizeaza ca in urma acestui protocol inregistreaza pierderi majore. Directorul executiv al Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, Ileana Niculescu, a declarat ca distribuitorii au pierdut dobanzile la creditele luate de la banci in acest an.
CU COLINDUL. De asemenea, presedintele Colegiului National al Farmacistilor spune ca anul acesta farmacistii lucreaza doua luni gratuit din cauza celor trei pierderi prin modificarile de curs valutar, nerespectarea achitarii a 20% din datorii la 31 iulie 2005 si vanzarea medicamentelor din stoc la noile preturi, mai mici. In ceea ce priveste populatia, cel putin saptamana viitoare, va fi obligata sa colinde de la o farmacie la alta, deoarece multe vor fi in inventar pentru instalarea softului cu noile preturi.

INCHIS PENTRU INVENTAR


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.