Intr-o perioada in care se vorbeste tot mai mult de Parlament unicameral, Academia de Advocacy din Timisoara a dat ieri publicitatii un raport de monitorizare a activitatii desfasurate de senatori si deputati in sesiunea februarie - iunie 2005. Princ
Intr-o perioada in care se vorbeste tot mai mult de Parlament unicameral, Academia de Advocacy din Timisoara a dat ieri publicitatii un raport de monitorizare a activitatii desfasurate de senatori si deputati in sesiunea februarie - iunie 2005. Principalele concluzii au fost ca mai putin de jumatate dintre parlamentari au avut propuneri legislative, in conditiile in care peste 70 la suta dintre initiativele legislative discutate au venit de la Guvern. De asemenea, s-a constatat ca nu exista discrepante semnificative intre activitatea celor doua Camere, iar parlamentarii cei mai activi sunt practic niste anonimi. Intr-un top al alesilor care au depus initiative legislative, persoanele politice cunoscute nu se regasesc nici macar intre primii 25 - 30. Studiul a urmarit o evaluare cantitativa si nu calitativa a activitatii senatorilor si deputatilor. In aceste conditii, s-a putut observa ca, procedural, cele mai multe initiative au apartinut parlamentarilor UDMR si PRM. Cumulat, partidele din coalitia guvernamentala au avut de doua ori mai multe propuneri legislative decat formatiunile din opozitie.
Potrivit presedintelui Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici, indiferent de coloratura politica, senatorii si deputatii alesi in circumscriptiile mai bogate tind sa fie mai activi in Parlament. Datele prelucrate arata ca cei alesi in circumscriptiile electorale ale Transilvaniei sunt cei mai prolifici, in vreme ce colegii lor moldoveni sau munteni au introdus aproape de trei ori mai putine initiative legislative.
Un capitol important este cel dedicat activitatii din comisiile permanente. S-a constatat ca foarte multe amendamente nu au drept autor unul sau mai multi parlamentari, ci intreaga comisie. "Cele mai multe astfel de amendamente apartin Comisiilor pentru buget, finante si banci din ambele Camere, cu atat mai mult cu cat, o data cu instalarea noii puteri, pozitiile ideologice s-au radicalizat, mai ales in ceea ce priveste politica fiscala", precizeaza autorii raportului. In urma analizei comparative a totalului de amendamente propuse, s-a constatat ca cele mai putine astfel de observatii s-au inregistrat la Comisia pentru privatizare si Comisia economica din Senat, ca si la Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.