Metodologia de stabilire si acordare a despagubirilor pentru fostii proprietari, carora nu le mai pot fi restituite proprietatile, a fost aprobata ieri de Guvern. Noile reglemetari detaliaza modul de acordare a despagubirilor, stabilite prin Legea
Metodologia de stabilire si acordare a despagubirilor pentru fostii proprietari, carora nu le mai pot fi restituite proprietatile, a fost aprobata ieri de Guvern. Noile reglemetari detaliaza modul de acordare a despagubirilor, stabilite prin Legea 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei. Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului, fostii proprietari carora nu le mai pot fi restituite proprietatile vor avea parte de despagubiri juste si echitabile, neplafonate. Astfel, au acest drept fostii proprietari de imobile carora nu li se mai poate reconstitui dreptul de proprietate in natura. Sunt luate in considerare doua motive: fie imobilul a fost demolat, fie a intrat in circuitul civil prin instrainare, iar actul juridic de instrainare nu a fost anulat. Despagubiri vor fi acordate si fostilor asociati sau actionari ai societatilor nationalizate, ori mostenitorilor acestora.
Actul normativ reglementeaza si situatia cultelor religioase si comunitatilor minoritatilor nationale din Romania care nu pot intra in proprietatea imobilelor care le-au apartinut. Metodologia se refera si la cei carora nu li se pot retroceda in natura terenurile si padurile confiscate de regimul comunist. In aceste situatii, despagubirile vor fi acordate doar in masura in care nu sunt terenuri disponibile pentru retrocedare sau fostii proprietari nu accepta o suprafata de teren echivalent pe un alt amplasament.
210.000 de notificari
Pana la data limita stabilita pentru depunerea notificarilor in baza Legii 10/2001, respectiv 14 februarie 2002, la nivelul intregii tari existau inregistrate 210.000 de cereri pentru retrocedarea imobilelor. Avand in vedere modificarile legislative, prin care se stabileste ca vor fi retrocedate inclusiv sediile partidelor politice, ambasadelor si al altor institutii publice, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor estimeaza ca aproximativ 100.000-120.000 de notificari vor face obiectul acordarii de despagubiri.
Fondul Proprietatea
In legea privind acordarea despagubirilor se precizeaza ca pentru asigurarea resurselor necesare acordarii despagubirilor, in termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a Legii 247/2005, va fi constituit Fondul Proprietatea. Fondul va infiintat sub forma unei societati de investitii financiare. Initial, statul roman va fi actionar unic al Fondului pana la transmiterea actiunilor din proprietatea statului catre persoanele fizice despagubite. Pana la finalizarea procedurilor de despagubire, Ministerul Finantelor va reprezenta statul roman ca actionar al Fondului Proprietatea. Pentru analizarea si stabilirea cuantumului final al despagubirilor se constituie in subordinea Cancelarie Primului-ministru Comisia centrala pentru stabilirea despagubirilor.
Sarcinile Comisiei centrale
Normele metodologice adoptate ieri de Executiv stabilesc faptul ca toate deciziile si dispozitiile emise anterior de institutiile investite cu solutionarea notificarilor, vor fi predate acestei comisii. Deciziile emise de autoritatile sau institutiile aflate sub autoritatea sau coordonarea ministerelor, in care s-au consemnat sume care urmeaza a se acorda drept despagubire, vor fi centralizate de catre ministerul de resort si vor fi predate Comisiei centrale pentru stabilirea despagubirilor. Aceste decizii vor fi trimise impreuna cu toate documentele si inscrisurile justificative, inclusiv situatia juridica a imobilului care face obiectul notificarii. Dupa primirea dosarelor, Comisia centrala le va transmite unui evaluator sau societati de evaluatori, in vederea intocmirii raportului de evaluare.
Evaluatorii vor fi alesi aleatoriu
Actul normativ stabileste un mecanism prin care cuantumul despagubirilor va fi stabilit de catre evaluatori autorizati, desemnati in mod aleatoriu de catre Comisie. Acesti evaluatori vor trebui sa indeplineasca anumite conditii foarte stricte menite a asigura eliminarea oricarei forme de subiectivism (experienta in domeniu, polita de asigurare pentru raspundere, instituirea unui mecanism de control al acestora). Onorariile evaluatorilor sau societatilor de evaluare se vor achita din bugetul Cancelariei primului-ministru, la cererea Comisiei. Raportul elaborat va contine cuantumul despagubirilor in limita carora vor fi acordate titlurile de despagubire. Raportul va fi comunicat Comisiei centrale si persoanelor indreptatite. In cazul in care persoanele indreptatite au obiectii, raportul de evaluare poate fi contestat. In cazul in care nu exista obiectii, Comisia pentru stabilirea despagubirilor va emite titlul de despagubire.
Conversia, dupa finalizarea procedurii administrative prealabile
Dupa constituirea Fondului Proprietatea si desemnarea societatii de administrare, odata cu comunicarea deciziilor adoptate de Comisia centrala, societatea de administrare a Fondului si entitatea de depozitare si inregistrare a actiunilor Fondului vor fi instiintate de existenta oricaror litigii. In aceste situatii, conversia titlurilor de despagubire se face numai dupa finalizarea procedurii administrative prealabile. In cazul in care dupa parcurgerea procedurii administrative prealabile sau judecatoresti a fost acordata o suma mai mare decat cea stabilita in titlul de despagubire, decizia reprezentand titlul de despagubire se va emite de catre Comisia centrala pentru stabilirea despagubirilor pentru suma astfel stabilita. Potrivit actului normativ, despagubirile acordate prin aplicarea Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situatiei juridice a unor imobile cu destinatia de locuinte, trecute in proprietatea statului, vor fi actualizate cu indicele inflatiei. In schimbul titlurilor de despagubire, fostii proprietari vor primi actiuni la Fondul Proprietatea, fond care va fi alimentat din participatii ale statului la societati cu capital de stat. Aceste actiuni pot fi tranzactionate pe piata de capital interna sau internationala. Fondul va fi administrat de o societate cu experienta si traditie in domeniu, desemnata in urma unei licitatii internationale care va oferi suficiente garantii. Detalii privind functionarea Fondului urmeaza a fi stabilite prin Hotararea de Guvern privind infiintarea Fondului, precum si in caietul de sarcini in baza caruia va fi desemnata societatea de administrare.
Hotararea adoptata de Guvern stabileste, de asemenea, procedura efectiva a atribuirii actiunilor in favoarea persoanelor care au subscris la oferte de capital disponibil, lansate ca urmare a procedurilor de privatizare prin restituire pana la data intrarii in vigoare a Legii 247/2005. Pretul la care urmeaza sa fie oferite actiunile va fi egal cu valoarea cea mai mare dintre valoarea de piata si valoarea nominala. Actiunile atribuite sau alocate astfel nu vor putea fi tranzactionate la bursa de valori sau pe o alta piata reglementata decat dupa expirarea unui termen de 6 luni, calculat cu incepere de la data eliberarii adeverintei sau certificatului de actionar.
Cultele si minoritatile pot depune cereri pana la 25 ianuarie 2006
Intervalul in care cultele religioase si cetatenii apartinand minoritatilor nationale pot solicita retrocedarea imobilelor nationalizate a fost prelungit, Executivul hotarand, ieri, ca termenul pentru depunerea cererilor sa expire la 25 ianuarie 2006. Normele de retrocedare aprobate de Guvern stabilesc ca pot fi restituite imobilele la care au fost construite si alte anexe, dar care nu depasesc 50% din aria desfasurata si care nu pot fi utilizate distinct. In aceste situatii, fostul proprietar isi poate primi imobilul cu obligatia de a plati contravaloarea noilor constructii actualului proprietar. Valoarea lucrarilor se stabileste printr-o expertiza extrajudiciara efectuata de beneficiarul retrocedarii. Nu vor putea fi retrocedate imobilele noi la care s-au adaugat corpuri de zidarie si care reprezinta mai mult din jumatate din aria constructiei initiale. Nu vor intra in aceasta categorie lucrarile de reparatii curente, de consolidare sau de modificare a compartimentarii initiale.
Astfel, nu vor fi considerate ca fiind noi constructii acele lucrari de inlocuire sau de schimbare a retelei de canalizare, a instalatiei de alimentare cu apa ori de incalzire centrala sau a sobelor de incalzire, precum si inlocuirea tamplariei, a invelisului cladirii, retencuirea peretilor interiori si exteriori.
Actele normative se refera si la societatile comerciale obligate sa restituie in natura imobilele fostilor proprietari, in cazul in care detin in patrimoniu asemenea bunuri. Astfel, obligatia de restituire revine regiilor autonome, societatilor sau companiilor la care statul sau o autoritate a administratiei publice este actionar sau asociat majoritar. Obligatia de restituire in natura intervine si in cazul in care cota minoritara de capital detinuta de stat acopera valoarea imobilului solicitat. In acest caz, elementul de referinta este valoarea de inregistrare in activul patrimonial al unitatii detinatoare. In cazul in care aceste societati nu pot dispune retrocedarea in natura deoarece cladirea a fost demolata sau transformata intr-un imobil nou, respectivele societati vor acorda masuri reparatorii in echivalent. Societatile vor acorda fie despagubiri, fie masuri de compensare cu alte bunuri sau servicii oferite in echivalent, daca obtin acordul persoanei indreptatite.
Ce nu se retrocedeaza deocamdata
Actul normativ stabileste lacasele de cult care nu pot fi retrocedate deocamdata. Astfel bisericile, manastirile, sinagogile, moscheile, templele sau alte constructii destinate oficierii de slujbe religioase, nu pot fi retrocedate pana la reglementarea regimului juridic al acestora, printr-o lege speciala. Statutul de lacas de cult va fi atribuit de Comisia speciala de retrocedare, in urma analizei fiecarui caz. Preluarile acelor proprietati pentru care nu s-au acordat despagubiri juste si echitabile la momentul confiscarii vor fi retrocedate potrivit metodologiei stabilite, considerandu-se ca au fost preluate abuziv.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.