La Bucuresti s-a incheiat ieri cea de-a 55-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), participantii concluzionand ca, in momentul de fata, exista trei amenintari majore la adresa sanatatii europenilor,
La Bucuresti s-a incheiat ieri cea de-a 55-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), participantii concluzionand ca, in momentul de fata, exista trei amenintari majore la adresa sanatatii europenilor, pe termen scurt gripa (care poate ucide, in cazul unei pandemii, sute de mii de oameni), pe termen mediu HIV/SIDA, iar pe termen lung alcoolul. "Gripa este pericolul imediat, dar daca apare o pandemie putem sa o rezolvam, daca ne pregatim in acest sens", a declarat Marc Danzon, director regional OMS pentru Europa.
In Romania, Ministerul Sanatatii (MS) nu a organizat inca licitatia nationala pentru achizitia vaccinului antigripal ce va fi acordat gratuit persoanelor cu risc, dar autoritatile sanitare cred ca, si in aceste conditii, imunizarea ar putea incepe la timp, adica in 15 octombrie. "Stiu ca MS a lansat o comanda pentru aproximativ 1,2 milioane de doze de vaccin antigripal care va fi distribuit gratuit cadrelor medico-sanitare, batranilor si copiilor aflati in institutiile de ocrotire, cat si varstnicilor cu grave probleme de sanatate", a declarat Vlad Iliescu, secretar de stat in MS. Potrivit expertilor OMS, vaccinarea trebuie facuta in perioada preepidemica, respectiv octombrie-decembrie. Pentru prima data, in 2004, OMS a inclus in grupa de risc si ingrijitorii din fermele de animale si pasari, dupa ce, in 2003, au fost semnalate cazuri letale de gripa in ferme de porci si gripa aviara a facut multe pagube crescatorilor de pasari.
Romania apare, in evidentele OMS, ca tara producatoare de vaccin antigripal recunoscut de autoritatile internationale, numai ca numarul celor care se imunizeaza este mult prea mic comparativ cu numarul de locuitori. Pentru 2005, Institutul Cantacuzino are pregatite 600.000 de doze de vaccin.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.