HVB Banca pentru Locuinte (HVBL) are ca obiectiv, pana la finele anului 2005, incheierea a 15.000 de contracte economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, a declarat, ieri, directorul general al HVBL, Edgar Pillath, cu ocazia
HVB Banca pentru Locuinte (HVBL) are ca obiectiv, pana la finele anului 2005, incheierea a 15.000 de contracte economisire si creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ, a declarat, ieri, directorul general al HVBL, Edgar Pillath, cu ocazia lansarii oficiale a institutiei pe piata de profil. Institutia de credit a fost autorizata de Banca Nationala a Romaniei la 13 iulie si a incheiat primele contracte la 25 august.
Potrivit oficialilor bancii, la sfarsitul anului 2009 portofoliul HVBL va atinge un total de 250.000 de contracte, iar din 2010 obiectivul declarat este incheierea unui numar de 125.000 de contracte anual.
"Experienta altor tari arata ca acest sistem este o sursa accesibila de finantare a domeniului locativ pentru persoanele cu venituri medii si sub medie, contribuie la reducerea inflatiei si a deficitelor externe si are un important efect de antrenare a activitatii economice. Mentinerea atractivitatii acestui sistem se impune ca o necesitate, mai ales in conditiile din Romania, unde rata economisirii a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii cinci ani, respectiv 9,4% din PIB in primul trimestru al acestui an", a declarat Petre Tulin, presedintele HVBL.
Mecanismul de functionare al sistemului propus de HVBL presupune doua etape, una de economisire si alta de creditare.
Clientul trebuie sa economiseasca pe o perioada de minim 18 luni, potrivit legislatiei in vigoare (Legea 541/2002), dupa care poate contracta un credit cu o dobanda de 6% pe an, fixa pe perioada imprumutului. Creditul poate fi utilizat pentru amenajarea, cumpararea sau construirea unei locuinte, ori pentru obtinerea unor credite ipotecare si/sau imobiliare de la alte banci, sau pentru refinantarea creditelor bancare si a imprumuturilor de leasing imobiliar deja contractate.
In perioada de economisire, banca ofera clientilor o dobanda fixa de 3% pe an, iar statul acorda o prima, care se calculeaza in functie de sumele economisite in anul respectiv. Potrivit amendamentelor legislative adoptate de Senat, prima de stat se va situa intre 120 si 150 de euro pe an. "La o valoare a contractului cuprinsa intre 15.000 lei si 40.000 lei, randamentul mediu (dobanda bonificata de banca + prima de stat) care se obtine intr-o perioada de economisire de cinci ani este de peste 7% anual si, in conditiile in care clientul nu contracteaza un credit, produsul HVBL devine mai profitabil pe termen mediu si lung decat altele similare, mai ales in conditiile in care inflatia isi va mentine tendinta de reducere", a afirmat Tulin. El a adaugat ca autoritatile romane au promis actionarilor bancii ca forma adoptata de Senat va ramane nemodificata si dupa ce actul normativ va fi dezbatut si de Camera Deputatilor.
HVBL propune potentialilor clienti doua produse de economisire si creditare, Confort si Avantaj.
Valoarea minima a unui contract de economisire si creditare este 3.000 lei, iar durata maxima de rambursare se situeaza intre 9 si 11 ani. Prin produsul Avantaj, HVBL va permite clientilor sa obtina credite in lei in valoare de pana la 150% din suma economisita, cu o rata fixa a dobanzii de 6% pe an. In plus, clientul bancii poate sa solicite repartizarea unei sume suplimentare fata de valoarea contractata, precum si rambursarea anticipata a acesteia. Alaturi de dobanda, clientul va mai plati, dupa contractarea unui credit, un comision de deschidere de 1% (varianta Confort), respectiv 1,6% (varianta Avantaj) din suma contractata si un comision de credit de 3% din valoarea imprumutului, pentru ambele variante.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.