Din seria "Traian Basescu ieftineste benzina", astazi va prezentam investigatia declansata de Consiliul Concurentei, pe piata produselor petroliere, la cererea directa a presedintelui. Cu toate ca institutia sustine ca s-a autosesizat, succesiunea ev

Din seria "Traian Basescu ieftineste benzina", astazi va prezentam investigatia declansata de Consiliul Concurentei, pe piata produselor petroliere, la cererea directa a presedintelui. Cu toate ca institutia sustine ca s-a autosesizat, succesiunea evenimentelor spune cu totul altceva. Joi, 8 septembrie, la ora 15.23, o stire a agentiei Mediafax informa ca presedintele Traian Basescu a cerut Consiliului Concurentei declansarea unei investigatii pe piata petroliera din Romania. Dupa doar trei minute, la ora 15.26, soseste o alta stire care citeaza un comunicat al Consiliului Concurentei, prin care institutia sustine ca a declansat o ancheta pe piata produselor petroliere. Aceasta "autosesizare" in doar trei minute pare, la prima vedere, dubioasa. Modul in care intelege, insa, institutia sa deruleze aceasta investigatie, este, de asemenea, demn de mentionat.
"Monitorizam evolutia acestei piete inca din luna ianuarie. Pe baza acestei analize preliminare si a evolutiei preturilor produselor petroliere din ultimele doua saptamani, ne-am autosesizat si am decis deschiderea acestei anchete", ne-au declarat surse din cadrul Consiliului Concurentei.
"Am deschis aceasta investigatie pe baza informatiilor proprii, si am mai solicitat informatii si de la ceilalti operatori de pe piata", sustin sursele citate.
Ceilalti operatori, adica restul in afara de Petrom, deocamdata singura companie pe care au tabarat autoritatile, la ordinul lui Traian Basescu. Ciudat este faptul ca, in urma cu doar cateva zile, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei sustinea, pentru Rompres, ca "investigatia pe sectorul produselor petroliere a fost declansata din oficiu pentru a depista eventuale intelegeri de tip cartel". Adica institutia cere informatii de la concurentii Petrom, care ori vor sa-si "ingroape" competitia, ori sunt complici cu aceasta. Se pare ca o ancheta serioasa, cu dovezi certe ca ar exista rea-vointa pe piata petroliera nu exista decat la nivel declarativ.
Pentru o intelegere mai buna a situatiei, trebuie mentionat faptul ca nu exista decat 350 de angajati intr-o institutie care a deschis, in ultimele cateva zile, o serie de anchete "grele". Si care institutie se pare ca este folosita mai mult in scopuri electorale decat in cele pentru care a fost infiintata.

Miturile electorale, dezinformarea si sectorul petrolier

Vom repeta ceea ce am afirmat si in numarul de miercuri al ziarului nostru: "criza benzinei" nu a existat si nu exista in Romania, totul este un joc politic, afectand, in primul rand, companiile petroliere. Este adevarat ca si acestea s-au grabit sa creasca preturile peste limita necesara pentru acoperirea pierderilor produse in urma aprecierii pretului barilului de petrol, insa cresterea tarifelor la carburanti s-a produs in intreaga lume, nu doar la noi, ca si scaderea acestora, interpretata (de unii) drept interventia presedintelui Basescu.
Ultima scadere de pret a carburantilor de catre Petrom a avut loc ieri, concomitent cu anuntul ca mai multe companii din Austria si Franta reduc pretul carburantilor (British Petroleum - BP, Shell, si chiar OMV, proprietarul Petrom). Asadar, nu este nimic ciudat ca, in momentul in care scade pretul petrolului sa scada si pretul produselor derivate din acesta. In plus, pentru a pune capat speculatiilor care au aparut, in ultimele zile, drept informatii veridice, trebuie sa atragem atentia asupra faptului ca in Romania benzina nu este mai scumpa decat in restul tarilor europene, cum s-a tot vehiculat. Astfel, in Austria un litru de benzina super este comercializat la pompe cu circa 1,2 euro pe litru, iar motorina la 1,08 euro pe litru. In Franta, pretul unui litru de benzina fara plumb este, in prezent, de circa 1,35 de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.