Intel si Organizatia Europeana pentru Cercetare in domeniul Nuclear (CERN) au anuntat lansarea celui mai puternic instrument de cercetare stiintifica din lume - un cluster bazat pe procesoare Intel Itanium 2 si Intel Xeon. Pe durata simularil
Intel si Organizatia Europeana pentru Cercetare in domeniul Nuclear (CERN) au anuntat lansarea celui mai puternic instrument de cercetare stiintifica din lume - un cluster bazat pe procesoare Intel Itanium 2 si Intel Xeon.


Pe durata simularilor realizate de Intel si CERN, s-a dovedit ca noul cluster poate transmite o rata-record de 600MB pe secunda, in medie timp de 10 zile, laboratoarelor sale dintr-o retea globala. Aceasta reprezinta un pas extrem de important pentru CERN si proiectul sau, Large Hadron Collider, ce presupune transmiterea imaginilor protonilor care se ciocnesc in interiorul unor detectori de particule catre 150 de centre de computing de pe tot globul. Peste doi ani, cand va deveni operational, se estimeaza ca Large Hadron Collinder va putea trimite pana la 1.500 MB pe secunda, rezultatele testelor Intel si CERN aratand ca acest lucru este foarte aproape de a deveni realitate.
In dezvoltare. CERN si partenerii sai vor continua sa imbunatateasca rezultatele transmiterii de date in urmatoarele luni, pana cand clusterul va rula la capacitate 100%. Se estimeaza ca pe durata unui an Large Hadron Collinder va produce peste 15 petabytes (1 PB = 1.024 terabytes sau peste 1 milion de GB), ceea ce este comparabil cu 1% din productia mondiala de informatie de astazi, atat in format digital, cat si nondigital!
(Alexandru Radescu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.