Saptamana 17 - 23 septembrie 17 S - Sf. Mucenita Sofia si fiicele sale: Pistis, Agapis si Elpis 18 D - Sf. Eumenie, Episcopul Gortinei; Sf. Mucenici Ariadna si Castor; Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci; (Luarea Crucii si urm

Saptamana 17 - 23 septembrie

17 S - Sf. Mucenita Sofia si fiicele sale: Pistis, Agapis si Elpis
18 D - Sf. Eumenie, Episcopul Gortinei; Sf. Mucenici Ariadna si Castor; Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci; (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos)
19 L - Sf. Mucenici: Trofim, Savatie si Dorimedont
20 M - Sf. Mare Mucenic Eustatie si sotia sa Teopista cu cei doi fii: Agapie si Teopist
21 M - Sf. Apostol Codrat; Sf. Prooroc Iona. Odovania Praznicului Inaltarii Sfintei Cruci
22 J - a€  Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Manastirea Brazi; Sf. Sfintit Mucenic Foca; Sf. Mucenic Isaac si Sf .Martin
23 V - a€ ) Zamislirea Sf. Prooroc Ioan Botezatorul; Cuvioasele Xantipa si Polixenia

MARTIRUL TEODOSIE DE LA BRAZI. S-a nascut in tinutul Vrancei in secolul al XVII-lea, a fost numit staret al manastirii Bogdana, episcop de Radauti (1670), de Roman (1671) si mitropolit al Moldovei (1674). Pentru ca a luat atitudine impotriva prigonirilor provocate de turci si de tatari, domnitorul Dumitrascu Voda l-a obligat sa se retraga din scaunul de mitropolit. S-a retras in sudul Moldovei si a reconstruit schitul Brazi. In 1688 a fost arestat si chinuit din ordinul aceluiasi domnitor. In timpul unei invazii din 1694, tatarii au atacat schitul Brazi creandu-i sa le dea din odoarele bisericii. Pentru ca fostul mitropolit Teodosie a refuzat, tatarii i-au taiat capul, dupa ce l-au chinuit mai intai.

MAICA BENEDICTA. Zoe Dumitrescu Busulenga a implinit la 20 august 85 de ani, iar cadoul pe care si l-a facut singura a fost intrarea in monahism, sub numele de maica Benedicta. Retrasa la manastirea Varatec de sase ani, doamna academician profesor doctor, recunoscut eminescolog si autoare de carti de istorie a literaturii si literatura comparata, a declarat in urma cu un an pentru ziarul nostru ca la aceasta varsta isi doreste sa ""respire in sacralitate"". In alt interviu acordat Jurnalului National, domnia sa a spus: ""Sper ca Domnul sa-mi dea timp sa retraiesc cu pocainta fiecare din etapele vietii mele. Pana la urma asta e cainta. Cand trecem dincolo, intai ne judecam noi"". In cariera de profesor universitar,a incercat si a reusit sa modeleze nu doar minti, ci si suflete.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.