Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a prezentat, ieri, liniile generale ale bugetului ministerului pe anul 2006. "Ieri a avut loc o prima discutie cu reprezentantii Ministerului Finantelor privind bugetul pe anul viitor, urmand ca proiectul de b
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a prezentat, ieri, liniile generale ale bugetului ministerului pe anul 2006. "Ieri a avut loc o prima discutie cu reprezentantii Ministerului Finantelor privind bugetul pe anul viitor, urmand ca proiectul de buget sa fie prezentat Guvernului pana la sfarsitul lunii septembrie", a spus Flutur. El a declarat ca, in principiu, bugetul are nevoie de 1,1 miliarde de euro, pentru a raspunde angajamentelor interne si externe in domeniu. "Prioritatea zero este reprezentata de absorbtia fondurilor Sapard, care, in 2006, se ridica la 700 milioane de euro", a spus ministrul. Flutur a precizat ca cele mai importante masuri Sapard vizeaza prelucrarea si marketingul produselor agricole, infiintarea fermelor si activitatile neagricole din mediul rural. "Pentru aceasta, din buget se vor aloca aproximativ 300 milioane de euro pentru asigurarea cofinantarii proiectelor Sapard", a adaugat Flutur. El a spus ca, in acest fel, se va pune in aplicare Programul "Fermierul", care vizeaza infiintarea sau modernizarea a 570 de unitati de procesare, 6.000 de ferme si mai mult de 500 de unitati neagricole, cum sunt cele de acvacultura, artizanat si servicii de mecaniazare. Ministrul a precizat ca va fi definitivat modul in care beneficiarii vor putea accesa fondurile Sapard cu ajutorul Programului "Fermierul". Se preconizeaza ca pentru o ferma zootehnica sa se alocate 40.000 de euro, cofinantare pentru un proiect sapard, 30.000 de euro pentru o ferma vegetala sau 250.000 de euro pentru o unitate de procesare. Flutur a spus ca bancile care vor derula acest program vor fi selectate prin licitatie, cele cu dobanzile cele mai mici fiind preferate. Ministrul a adaugat ca bancile si-au aratat interesul de a participa si ele la cofinantarea proiectelor Sapard, astfel ca se asteapta ca numarul investitiilor sa creasca.
Cat despre celelalte componente ale bugetului, ministrul nu dat foarte multe detalii, mecanismele de sprijin nefiind inca definitivate. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.