Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a prezentat, ieri, rezultatele vizitei efectuate la Bruxelles, in cursul careia a avut intalniri cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, cu comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hu
Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a prezentat, ieri, rezultatele vizitei efectuate la Bruxelles, in cursul careia a avut intalniri cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, cu comisarul european pentru politica regionala, Danuta Huebner, si cu directorul general al Directiei Generale Extindere, Fabrizio Barbaso, informeaza Rompres. Cu aceasta ocazie, Anca Boagiu a primit asigurari din partea lui Olli Rehn ca progresele inregistrate pana acum de Romania in pregatirea pentru aderarea la UE vor fi cuprinse in raportul din 25 octombrie al Comisiei Europene. Dupa cum a declarat Anca Boagiu - care s-a aflat, miercuri, in prima sa vizita la Comisia Europeana de la instalarea in fotoliul de ministru al Integrarii - "raportul va fi unul pozitiv, pentru ca va inregistra progresele pe care noi le-am facut pana acum si aprecierile vizavi de eforturile depuse de Romania in a indeplini angajamentele asumate". In acelasi timp, "raportul va cuprinde si liniile directoare pentru perioada urmatoare, astfel incat Romania sa-si concentreze eforturile pentru a realiza si masurile care nu sunt incluse in scrisoarea de avertizare timpurie, dar care vizeaza in egala masura angajamentele noastre luate prin Tratatul de aderare", a adaugat ministrul Integrarii europene.
Concluzii finale in aprilie 2006
Totusi, comisarul Olli Rehn a atras atentia autoritatilor de la Bucuresti ca mai sunt inca multe de facut in ceea ce priveste reforma Justitiei si combaterea coruptiei, unde sunt asteptate cazuri concrete.
Avand in vedere perioada ramasa pana in 2007, concluziile finale legate de activarea sau neactivarea clauzelor de salvgardare vor fi facute in cadrul unui raport ce va fi prezentat in aprilie 2006, a avertizat oficialul european, dorind astfel sa reliefeze importanta perioadei dintre cele doua rapoarte si insistand auspra importantei continuarii reformei sistemului judiciar.
Remaniere pentru dinamizare
Dupa cum a mentionat Anca Boagiu, oficialul european a incurajat Romania sa continue eforturile pentru pregatirea aderarii, reafirmand ca Executivul de la Bruxelles ne va sprijini in acest proces. In cadrul intrevederii cu Olli Rehn a fost prezentata si pozitia guvernului de la Bucuresti fata de angajamentele asumate si fata de calendarul stabilit. In acest context, ministrul Integrarii a subliniat ca recenta remaniere a guvernului a avut ca scop dinamizarea activitatii executivului pentru ca angajamentele luate sa fie indeplinite la timp si activitatea sa fie concentrata in mod deosebit asupra procesului de integrare europeana. De asemenea, au fost amintite progresele inregistrate de Romania pana in acest moment in indeplinirea masurilor incluse in calendarul de aderare.
Sprijin pentru gestionarea fondurilor europene
Cat priveste discutiile purtate cu comisarul pentru politica regionala, Danuta Huebner, acestea s-au axat in special pe identificarea modalitatilor de pregatire a Romaniei pentru gestionarea fondurilor europene, avand in vedere ca, dupa aderare, Romania va primi sume importante de la bugetul comunitar, a subliniat ministrul Integrarii Europene. Anca Boagiu a precizat ca a cerut sprijinul Comisiei in acest domeniu, iar Comisarul european a dorit sa afle masurile luate de autoritatile romane pentru ajutorarea populatiei afectate de inundatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.