Banca Transilvania a lansat, ieri, un credit destinat intreprinderilor mici si mijlocii nou infiintate sau care functioneaza de cel mult sase luni, durata finantarii fiind de cinci ani.
"In fiecare an, zeci de mii de romani incep o afacere pe
Banca Transilvania a lansat, ieri, un credit destinat intreprinderilor mici si mijlocii nou infiintate sau care functioneaza de cel mult sase luni, durata finantarii fiind de cinci ani.
"In fiecare an, zeci de mii de romani incep o afacere pe cont propriu. Prin creditul start-up ne propunem sa le facilitam acestora accesul la finantare", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, directorul general al institutiei de credit, Robert Rekkers.
Durata finantarii include perioada de gratie de maximum sase luni. Creditele sunt acordate in lei la o rata a dobanzii de 19,5% pe an.
"Consideram ca este un pret corect. In functie de evolutia pietei vom reduce nivelul dobanzii, dar nu pana la 10%, pentru ca finantarea IMM presupune un risc foarte ridicat, mare parte dintre companiile infiintate intrand in faliment dupa primul an de activitate", a mai spus Rekkers.
El a adaugat ca banca va oferi gratuit consultanta IMM-urilor care vor contracta acest credit, pe baza planurilor de afaceri.
"Statisticile arata ca numai 18% dintre IMM au aplelat la consultanta, ceea ce este foarte putin", a afirmat Rekkers.
Creditul poate fi acordat in doua variante, Start Up si Start Up plus, valoarea maxima a finantarii fiind de 35.000 de lei, respectiv 85.000 de lei.
In primul caz, compania garanteaza cu investitia, iar pentru a beneficia de cel de-al doilea tip de credit trebuie sa garanteze cu o ipoteca. De asemenea, solicitantul imprumutului va trebui sa aiba avizul a doi giranti.
"Creditarea IMM nu este o bucurie mare pentru o banca deoarece circa 80% dintre start-up-uri isi inceteaza activitatea dupa un an de functionare. Ne vom asigura ca cei 20% ramasi vor fi clientii nostri si vom incerca sa majoram procentul IMM, care vor continua sa functioneze, la 40-60%", a precizat directorul general adjunct al Bancii Transilvania, Ionut Patrahau.
El a adaugat ca cele doua finantari sunt focalizate pe consultanta, iar banca va adauga probabil inca doua produse. Urmatarea gama de creditare se va axa pe componenta de ajutor pentru IMM.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.