Trei mii de militari, 200 de vehicule de lupta, 500 de autovehicule, elicoptere si avioane de lupta se afla in aceasta perioada in zona Poligoanelor Cincu si Cartisoara, din judetul Brasov, unde participa la cea mai mare aplicatie desfasurata de Mini
Trei mii de militari, 200 de vehicule de lupta, 500 de autovehicule, elicoptere si avioane de lupta se afla in aceasta perioada in zona Poligoanelor Cincu si Cartisoara, din judetul Brasov, unde participa la cea mai mare aplicatie desfasurata de Ministerul Apararii Nationale din ultimii cinci ani. Numele de cod al aplicatiei este DEMEX 2005 si are la baza un scenariu fictiv deosebit de interesant, bazat pe un conflict interetnic.
Pe fondul dezmembrarii statului multietnic federal CARPATIA s-au acutizat tensiunile interetnice acumulate pe parcursul mai multor decenii de totalitarism, generand instabilitate in regiunea SILVA. Astfel, s-au creat conditiile ca statul SIBRIA sa atace statul DOBRUN, invocand apararea drepturilor minoritatii sibre de nationalitate dobruna. Scopul real al interventiei militare a fost anexarea de catre statul SIBRIA a regiunii SILVA, situata la frontiera comuna, unde minoritatea sibra din statul DOBRUN este majoritara. ONU a condamnat actiunile agresive ale SIBRIEI si prin rezolutia Consiliului de Securitate nr. 5141 a cerut retragerea fortelor sibre in frontierele internationale recunoscute. In aceste conditii, statul DOBRUN desfasoara operatia de aparare cu fortele proprii. Acesta este scenariul ce figureaza in documentele elaborate de strategii militari care au conceput aceasta aplicatie. Totusi, este destul de curios cum, la 15 ani de la evenimentele din decembrie 1989, militarii continua sa desfasoare aplicatii pornind de la un scenariu care ne aduce aminte de evenimentele de la Targu-Mures, din martie 1990.
Fortele implicate
Plecand de la acest scenariu, la inceputul lunii septembrie o serie de unitati si mari unitati din Armata Romana au intrat in alarma si au primit ordinul de a ajunge cu efective si tehnica de lupta in zona Muntilor Fagaras. Este vorba despre Brigada 282 Mecanizata, care are comandamentul la Focsani, Batalionul 811 Infanterie, Dej, din cadrul Brigazii 81 Mecanizate, Divizionul 83 LAROM din cadrul Brigazii 8 Artilerie Mixta -Barlad, Divizionul 3 Artilerie Antiaeriana, din Turda, din cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene Floresti, Cluj, Batalionul 265 Politie Militara din Bucuresti, Batalionul 202 Aparare Nucleara Bacteriologica si Chimica - Husi, patru elicoptere IAR - 330 SOCAT (anti-blindate) de la Baza 71 Transport Aerian - Campia Turzii si trei MIG 21 LANCER (vanatoare-bombardament) de la Baza 90 Transport Aerian - Bucuresti. In cele doua poligoane militare mentionate mai sus a fost instalata o tabara militara care functioneaza dupa toatele standardele NATO.
Potrivit informatiilor oficiale, Romania doreste prin aceasta aplicatie sa demonstreze capacitatea Fortelor Terestre de a duce actiuni de lupta ofensive si de aparare in conformitate cu standardele NATO, precum si capacitatea Armatei Romaniei de a-si indeplini obligatiile asumate in cadrul Aliantei Nord-Atlantice. In acest scop, in ziua de 22 septembrie, aproximativ 150 de invitati din statele membre NATO vor asista la momentul culminant al aplicatiei. Pana atunci, militarii participanti la DEMEX 2005 se vor antrena in raionul de desfasurare al aplicatiei si vor testa prin trageri cu munitie reala ultimele achizitii intrate in dotarea armatei. Este vorba despre tancul TR-85 M "Bizonul", masina de lupta a infanteriei MLI-84 "Jderul", masina de lupta a grupei de infanterie "Zimbrul", lansatorul multiplu de rachete de artilerie "LAROM" si sistemul antiaerian "Ghepard". Aplicatia constituie si punctul final al procesului de operationalizare al Brigazii 282 Mecanizate care va face parte din pachetul de forte pus la dispozitia NATO de catre tara noastra.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.