Sunetele tastelor computerului sunt suficient de distincte pentru a fi decodate, permitand scurgeri de informatii prin intermediul spionajului acustic, potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la University of California din Berkeley, transmit
Sunetele tastelor computerului sunt suficient de distincte pentru a fi decodate, permitand scurgeri de informatii prin intermediul spionajului acustic, potrivit unui studiu realizat de cercetatori de la University of California din Berkeley, transmite Reuters.
Cercetatorii sustin ca au reusit sa introduca in computer inregistrari ale sunetelor produse de tastatura si sa recupereze, prin intermediul unui algoritm, pana la 96% din caracterele scrise.
"Este o forma de spionaj acustic ce ar trebui sa dea un semnal de alarma in randul expertilor in securitatea computerelor. Daca noi am fost capabili sa facem acest lucru, este posibil ca si alte persoane cu intentii mai putin onorabile sa reuseasca, sau sa fi reusit deja", a spus Doug Tygar, profesor de informatica si managementul informatiilor.
Studiul a fost realizat pe baza unor cercetari anterioare intreprinse de specialistii companiei IBM, care au fost capabili sa recupereze 80% din textul introdus in computer cu ajutorul inregistrarii sunetelor produse de tastatura.
In cazul IBM, studiul a fost facut in cazul unei singure persoane care a utilizat aceeasi tastatura, cu ajutorul unui algoritm bazat pe un text cunoscut si mostre de sunet corespunzatoare. Prin contrast, algoritmul folosit in studiul de la Berkeley se adapteaza la stilul de tastare utilizat de persoane diferite si nu este influentat de zgomote de fond, ca muzica sau sunetul telefonului.
De asemenea, nu este necesara o aparatura speciala de inregistrare. "Mesajul transmis de acest studiu este ca spionajul acustic nu este usor de evitat", a spus Tygar.
Peter Tippett, expert in securitatea computerelor, a spus insa ca, desi un astfel de studiu este interesant, angajatii nu trebuie sa fie ingrijorati ca vor fi monitorizati de catre angajatori, iar oamenii de afaceri au putine motive sa se teama de spionajul industrial.
"E ca si cum te-ai teme ca o nicovala ar putea cadea pe automobil. Exista tot felul de pericole de acest fel, dar sunt relevante doar pentru organizatiile secrete", a spus Tippett, fondator al companiei Cybertrust, specializata in servicii de securitate informatica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.