Departamentul de Stat al SUA isi manifesta in continuare ingrijorarea fata sistemul de adoptii si de protectie a copilului din Romania, a declarat secretarul de Stat Adjunct al SUA pentru Afaceri Consulare, Maura Harty, in urma audierilor pe tema sta
Departamentul de Stat al SUA isi manifesta in continuare ingrijorarea fata sistemul de adoptii si de protectie a copilului din Romania, a declarat secretarul de Stat Adjunct al SUA pentru Afaceri Consulare, Maura Harty, in urma audierilor pe tema statutului adoptiilor internationale din tara noastra, organizate, miercuri, de Comisia Helsinki, se arata intr-un buletin informativ al Ambasadei SUA la Bucuresti. Guvernul Statelor Unite insista de multa vreme pe langa Guvernul Romaniei pentru ca acesta sa stabileasca un sistem legal, transparent si rapid pentru procesarea sutelor de cereri de adoptie inaintate, in mod legal, autoritatilor romane, inainte de intrarea in vigoare a legii 273/2004, la data de 1 ianuarie 2005, prin care se interzic adoptiile internationale, cu exceptia celor in favoarea bunicilor. "Aceasta lege este atat de restrictiva, incat nu a reusit decat sa faca rau chiar copiilor si familiilor pe care se presupune ca ii protejeaza.
Copiii continua sa traiasca in centre de plasament, pe termen lung - un rezultat care se afla pe ultimul loc pe lista solutiilor acceptabile," a subliniat secretarul adjunt Harty, aratand ca, in pofida faptului ca tara noastra este membra a Conventiei de la Haga privind Adoptiile Internationale, legislatia actuala a Guvernului Romaniei in domeniu actioneaza contrar acestui document, precum si impotriva regulamentelor UNICEF si cadrului legal al multor state membre ale Uniunii Europene.
Nici o lege sau regulament european nu limiteaza adoptiile internationale la bunicii biologici si nici nu impune legile restrictive ca fiind o cerinta pentru aderare, a obiectat Harty, amintind ca Departamentul de Stat al SUA a solicitat clarificari din partea Uniunii Europene referitor la pozitia acesteia cu privire la Romania si la legea adoptiilor din Romania.
"Dupa runde de discutii si ani intregi de consultari, adevarul este ca nu s-a inregistrat nici un progres real," a mai spus Harty.
SUA vor continua sa depuna eforturi in vederea rezolvarii situatiei "in baza unor criterii concrete si transparete, astfel incat copiii orfani sau abandonati din Romania sa aiba viitorul pe care il merita," a conchis oficialul american. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.