Senatul ceh a aprobat aderarea Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana, ministrul ceh de Externe, Cyril Svoboda, afirmand ca integrarea celor doua tari este in interesul Republicii Cehe. Conform tratatului, Bulgaria si Romania vor adera la org
Senatul ceh a aprobat aderarea Bulgariei si Romaniei la Uniunea Europeana, ministrul ceh de Externe, Cyril Svoboda, afirmand ca integrarea celor doua tari este in interesul Republicii Cehe.

Conform tratatului, Bulgaria si Romania vor adera la organismul comunitar la 1 ianuarie 2007, insa data poate fi amanata cu un an in cazul neindeplinirii conditiilor impuse de Uniune.
Svoboda a precizat ca aprobarea tratatului reprezinta un moment istoric, in conditiile in care acesta este primul act de acest gen al Senatului de la Praga. Parlamentul slovac a fost primul legislativ al unui stat membru UE care a aprobat tratatele de aderare incheiate cu Romania si Bulgaria.
VULNERABILE. Presedintele Senatului, Premysl Sobotka, a precizat ca Bulgaria si Romania sunt, fara indoiala, state care apartin Europei, afirmand insa ca economiile celor doua tari trec printr-o ""perioada de dezvoltare fragila si vulnerabila"". Integrarea ambelor state in Uniune ar contribui totusi la stabilitatea intregii Europe si va impulsiona dezvoltarea lor politica si economica, a declarat Svoboda.
Ambasadorii bulgar si roman in Cehia au urmarit dezbaterile din Senat, dupa vot multumindu-le parlamentarilor pentru sprijinul acordat. Ambasadorul roman Gheorghe Tinca si-a exprimat recunostinta, declarand ca gestul senatorilor a ajutat mult Romania.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.