Coalitia de la guvernare nu-si poate exercita puterea in Parlament. Opozitia demonteaza sistematic initiativa Puterii privind schimbarea presedintilor celor doua Camere. Calendarul stabilit de PNL-PD, UDMR si PC referitor la debarcarea lui Nastase
Coalitia de la guvernare nu-si poate exercita puterea in Parlament. Opozitia demonteaza sistematic initiativa Puterii privind schimbarea presedintilor celor doua Camere. Calendarul stabilit de PNL-PD, UDMR si PC referitor la debarcarea lui Nastase si Vacaroiu ramane valabil doar pe hartie. Termenul de 15 septembrie se implineste astazi si nu s-a respectat. Opozitia si-a strans randurile, actionand organizat si eficient impotriva demersurilor Coalitiei. PSD si PRM au invadat Parlamentul cu motiuni simple si au adus sute de amendamente la Regulament. Efectul este incetinirea pana la impotmolire a procesului de debarcare a actualilor sefi ai Parlamentului. In mod cert, PSD va folosi acest precedent si in cazul legilor importante. Asa incat este de anticipat ca patidele de la putere se vor afla in imposibilitatea de a-si promova legi vitale pentru sustinerea programului de guvernare. La acest tablou se adauga bombardamentul Cotrocenilor asupra Guvernului Tariceanu. Presedintele Basescu a iesit in ultimele doua zile cu tot atatea declaratii care pun la zid Executivul. Rezolvarea acestui blocaj politic are trei variante. Cea mai simpla vizeaza organizarea alegerilor anticipate. Apoi poate fi luat in calcul un guvern minoritar PNL, in conditiile retragerii ministrilor democrati, sustinut punctual fie de PSD, fie de PD. Calculul hartiei arata si o posibila colaborare PNL-PSD la guvernare. Este de asteptat ca politicienii sa opteze pentru solutia cu cele mai mici costuri. (Mihai TOADER)
Neputinta revocarii presedintilor Parlamentului
Cu doar o zi inainte de expirarea termenului limita impus de Coalitie pentru revocarea celor doi presedinti ai Camerelor, in Senat nu s-a reusit in plen adoptarea nici unui articol din noul Regulament. Ieri, senatorii au reusit performanta de a discuta doua ore despre neconstitutionalitatea Regulamentului, dupa ce trei zile au batut apa in piua cu chestiuni tehnice si dupa ce senatorii PRM si PSD au vorbit peste doua ore la dezbaterile generale. Opozitia si-a dovedit si de aceasta data maestria in ale tergiversarii, iar senatorii Coalitiei nu s-au putut abtine sa nu intre in jocul ei, raspunzand pe fiecare tema ridicata de PRM si PSD.
Tactica tergiversarii la Senat
In prima faza, Opozitia a batut moneda pe retrimiterea la comisie a raportului privind noul Regulament al Senatului, pentru motivarea amendamentelor respinse. Intr-un final, Coalitia a cedat si a fost de acord ca motivatia fiecarui amendament respins sa fie facuta in plen de comisia speciala. Urmatoarea strategie a Opozitiei a fost sa tina discursuri interminabile despre istoria parlamentarismului sau separatia puterilor in stat, punand la grea incercare rabdarea Puterii. Pe langa toate acestea, PSD si PRM au pus la cale un plan de bombardare a Senatului cu motiuni simple, ziua de marti fiind dedicata exclusiv dezbaterii unei initiative in acest sens privind dezastrul din agricultura. Desi au fost constienti ca nu vor avea soti de izbanda, senatorii Opozitiei nu au urmarit decat sa traga de timp si sa se intarzie cat mai mult revocarea lui Vacaroiu. Astfel incat, dupa ce Coalitia s-a preocupat marti sa respinga motiunea PRM, ieri ea s-a vazut nevoita sa contra-atace demersul Opozitiei de a se relua acest vot, pe motiv ca sistemul de votare nu a functionat pe alocuri. Cum senatorii au de dezbatut aproape 400 de amendamente la Regulament, iar PSD si PRM vor continua sa vorbeasca, este foarte probabil ca Nicolae Vacaroiu sa mai ocupe cateva luni bune fotoliul de presedinte. De altfel, Coalitia va avea de luptat si cu raportul de forte fragil dintre Putere si Opozitie, mai ales ca pentru schimbarea lui "Nea Nicu" are nevoie de mobilizarea unui numar de 69 de senatori dintr-un total de 71 de cati dispune.
Dezbaterea Regulamentului s-a impotmolit la Camera
Plenul Camerei Deputatilor a respins ieri motiunea simpla initiata de PSD privind nivelul de trai, impotriva documentului votand 163 de deputati si 135 in favoarea sa. Cum era de asteptat, deputatii PRM au facut front comun cu pesedistii pentru a taragana pe cat posibil initierea dezbaterilor generale pe marginea Raportului de modificare a Regulamentului acestei Camere. Dupa ce s-au perindat pe la microfonul Camerei cu tot felul de discursuri interminabile, deputatii PSD au solicitat, prin intermediul lui Valeriu Zgonea, ca motiunea sa fie votata nominal. In timpul dezbaterilor, deputatul UDMR Marton Arpad a precizat ca reprezentantii PNL, PD, PC, ai UDMR si ai minoritatilor nationale vor vota impotriva documentului sustinut de Opozitie. El a mentionat ca parlamentarii Coalitiei nu vor avea interventii pe fond asupra motiunii, nu doresc sa blocheze dreptul Opozitiei de a depune motiuni, dar nu vor nici sa ingreuneze prin dezbateri lungi procesul legislativ din Parlament. Peremistii au declarat ca vor vota pentru motiunea simpla deoarece "dupa sapte luni de guvernare lumea traieste prost" in timp ce reprezentantii PSD au acuzat actuala guvernare de neindeplinirea promisiunilor electorale, de crestere a nivelului de trai si chiar de adancire a saraciei. Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat ca motiunea simpla a PSD este o actiune "demagogica si populista", care echivaleaza cu o incercare "disperata" de a tergiversa dezbaterile asupra modificarilor la Regulamentui.
PRM a dat mana cu PSD
De altfel, zilele trecute, deputatii nici macar nu s-au sinchisit sa vina o zi in plen pentru a discuta pe marginea noului Regulament. Dupa ce a reusit sa evite convocarea unei sesiuni extraordinare care se dorea decisiva pentru soarta sa, Adrian Nastase a impins dezbaterea Regulamentului la o data cat mai indepartata. In prima faza, liderul PSD i-a trimis pe deputati la deschiderea noului an scolar pentru ca mai apoi sa anunte depunerea unei motiuni simple a PSD privind nivelul de trai. Demersul pesedist va ocupa toata ziua de astazi a plenului, astfel incat actiunea de revocare va fi imposibil de pus in practica. Cum PRM si-a dat mana cu PSD si a anuntat si el depunerea unei motiuni simple privind situatia sinistratilor, este foarte probabil ca noul Regulament sa nu intre in dezbaterea plenului nici saptamana viitoare. De altfel, deputatii Coalitiei nu vor avea o misiune usoara in momentul discutarii in plen a Regulamentului, mai ales ca PRM va face front comun cu principalul partid de Opozitie. In problema revocarii, liderul peremistilor din Camera, Augustin Bolcas, a anuntat deja ca gruparea peremista nu va vota impotriva schimbarii lui Nastase de la sefia Camerei pe motiv ca, o astfel de initiativa, este "neconstitutionala". Cu toate acestea, Nastase ar putea fi schimbat mai usor de la Camera decat Vacaroiu la Senat, mai ales ca diferenta de voturi dintre Putere si Opozitie este destul de confortabila pentru Coalitie, de respectiv 32 de voturi. (Roxana ANDRONIC, Razvan GHEORGHE)
Presedintele torpileaza Guvernul si de la New York
Seful statului s-a aratat ingrijorat, iarasi, de grupurile de interese care "roiesc in jurul actualilor ministri si care incearca sa-si gaseasca drumul spre guvernanti"
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat marti, la New York, in cadrul unei intalniri cu presa americana de limba romana, ca este nemultumit de faptul ca actualul Guvern nu a reusit sa-si construiasca o imagine mai ferma, mai dura, si ca legile spitalelor, a adiministratiei locale si a televiziunii si radioului publice nu au fost inca promovate. Potrivit Rompres, seful statului s-a aratat ingrijorat de grupurile de interese care "roiesc in jurul actualilor ministri si care incearca sa-si gaseasca drumul spre guvernanti". "I-am gasit nevinovati pe unii, e timpul sa mai gasim si vinovati", a adaugat Traian Basescu, referindu-se la lupta impotriva coruptiei, context in care a amintit si de reforma dura intreprinsa in randul PNA. Printre alte insatisfactii, Traian Basescu a amintit si nepromovarea pana acum a unei noi legi a administratiei locale, a unei noi legi a spitalelor si a unei noi legi de functionare a televiziunii si radioului publice. Presedintele a atins si problema delicata a recuperarii tezaurului romanesc. Stiti cum e diplomatia Federatiei Ruse... NIET, a spus presedintele, pledand pentru o diplomatie care sa nu se blocheze in probleme ale trecutului, ci care sa se concentreze pe ceea ce poate oferi viitorul. (O.B.)
Aliatii si-au prezis neputinta
La cateva zile dupa ce au semnat protocolul prin care se angajau sa le faca vant lui Nastase si lui Vacaroiu de la sefia Camerelor, aliatii au inceput sa faca pronosticuri legate de realismul termenului asumat: 15 septembrie. Premierul si liderul PNL Calin Popescu Tariceanu se arata "neplacut surprins" de faptul ca "nu se respecta pasii care trebuie indepliniti conform calendarului de actiuni stabilit". Tariceanu promitea sa discute cu Emil Boc si cu ceilalti lideri ai Coalitiei pentru ca actiunile sa fie demarate rapid, iar termenele sa fie respectate. Declaratia premierului l-a iritat insa pe Boc, care i-a transmis lui Tariceanu ca nu vrea sa fie tras de maneca in fiecare zi. "Nu se poate pune in discutie angajamentul celor care au semnat Protocolul Coalitiei, termenul final fiind de 15 septembrie. Eu, personal, nu sunt adeptul ca in fiecare zi sa ii tragem de maneca pe partenerii de coalitie, atat timp cat avem un termen final si stim fiecare ce avem de facut", mai spunea Boc la jumatatea lunii august. Intre timp, au mai aparut si alti lideri ai coalitiei care au pus la indoiala faptul ca Nastase si Vacaroiu isi vor lua jucariile si vor pleca din birourile de sefi pe 15 septembrie. Fostul vicepresedinte PNL, Mona Musca, declara, la doua zile dupa promisiunile lui Boc ca termenul nu va fi respectat, ca nu exista vointa politica pentru a-i schimba pe pesedistii Vacaroiu si Nastase. "Daca in opt luni nu s-a facut nimic in acest sens, nu cred ca de acum inainte se va face ceva. Daca s-ar fi dorit, cu adevarat, schimbarea presedintilor celor doua Camere, s-ar fi realizat pana acum", mai spunea Mona Musca. Pe de alta parte, vicepresedintele liberal Puiu Hasotti, spunea, pe 3 septembrie, ca fixarea datei de 15 septembrie de catre Coalitie pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere a fost "usor pripita". "Nu cred ca este un capat de tara daca se va intarzia o zi, doua. Depinde de intelepciunea celor de la PSD. Daca ei cred ca este bine sa existe un consum nervos inutil, poate fi o zi in plus. Cu siguranta, insa, Regulamentul va fi modificat, iar in privinta schimbarii celor doi, zarurile sunt aruncate", a adaugat Hasotti. (C.E.)
Termene nerespectate
Liderii Coalitiei au decis, pe 10 august, intr-o sedinta a Consiliului National de Conducere, ca pana la 15 septembrie sa revoce presedintii celor doua Camere si sa modifice Legea administratiei locale pentru inlocuirea presedintilor si vicepresedintilor de Consilii Judetene care nu apartin actualei puteri. Atunci, membrii conducerii Coalitiei au parafat o declaratie comuna, semnata de presedintii celor patru partide care formeaza majoritatea parlamentara. In document se preciza ca presedintii PNL, PD, UDMR si PC se angajeaza sa sustina in Parlament urmatoarele proiecte: modificarea regulamentelor celor doua Camere si revocarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, modificarea Legii administratiei publice locale, astfel incat, atat la revocarea cat si la alegerea presedintilor si vicepresedintilor Consiliilor judetene sa actioneze aceleasi reguli. Pentru realizarea celor doua proiecte a fost fixat termenul 15 septembrie. Iata cum a fost planificat, in detaliu, calendarul actiunilor Coalitiei ale carui termene nu au fost respectate:
11 august
- Convocarea sedintei Comisiei pentru regulament a Camerei Deputatilor de catre membrii Coalitiei in comisie pentru perioada 15-27 august, in scopul dezbaterii amendamentelor la proiectul de regulament;
15-27 august
- Dezbaterea, in Comisia pentru Regulament a Camerei Deputatilor, a amendamentelor la proiectul de regulament;
- Colectarea, de catre sefii grupurilor parlamentare ale coalitiei, a semnaturilor de convocare a sedintelor extraordinare ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru perioada 29-31 august;
- Inaintarea, de catre membrii Coalitiei din Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, a cererilor de convocare a sedintelor extraordinare ale Camerei Deputatilor si Senatului pentru perioada 29-31 august
29-31 august
- Sesiune extraordinara a Senatului cu urmatoarea ordine de zi: Adoptarea Regulamentului Senatului urmata de strangerea de semnaturilor necesare pentru revocarea Presedintelui Senatului; Adoptarea modificarilor la Legea 215/2001 (privind administratia publica locala - n.red.)
- Sesiune extraordinara a Camerei Deputatilor cu urmatoarea ordine de zi: Adoptarea Regulamentului Camerei Deputatilor urmata de strangerea semnaturilor necesare pentru revocarea Presedintelui Camerei Deputatilor; Adoptarea proiectului de Lege privind referendumul; Dezbaterea si adoptarea unor ordonante adoptate de Guvern pe parcursul vacantei parlamentare;
5 septembrie
- Inceperea sesiunii parlamentare ordinare: revocarea presedintilor celor doua Camere
Pana la 15 septembrie
- Introducerea in dezbaterea Camerei Deputatilor in regim de urgenta a Legii curtii de Conturi;
1 noiembrie
- Adoptarea in Parlament a Legii minoritatilor
PSD e in efervescenta motiunilor
ZIUA Foto Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a declarat marti ca toate departamentele PSD "sunt in efervescenta", pentru ca lucreaza pentru elaborarea unor texte de motiuni simple pe care alesii pesedisti le-ar putea depune in perioada urmatoare. "O sa punem in discutia Parlamentului - daca nu se poate altfel - prin intermediul motiunilor, temele care sunt intr-adevar pe agenda populatiei", a spus Nastase. Intrebat cat va mai dura blocajul din Parlament, presedintele executiv al PSD a raspuns: "In masura in care colegii nostri ne pun la incercare, vor vedea ca poate sa dureze". Tot ieri, pesedistii s-au decis ieri sa limiteze numarul reactiilor publice pe tema modificarii Regulamentelor celor doua Camere ale Parlamentului, urmand ca acestea sa fie "extrem de limitate". Vicepresedintele Dan Nica a sustinut ca in sedinta de ieri a Biroului Permanent National nu s-a discutat despre o strategie care sa permita mentinerea in functie a lui Nastase si Vacaroiu, discutiile axandu-se "pe o serie de masuri sociale". "Nu ne intereseaza subiectul decat in masura in care el va fi pus pe ordinea de zi. Vom merge, vom sustine amendamente si vom vedea care este pozitia majoritatii (...) Noi nu vom intra intr-un joc in care Guvernul, aflat in dificultate, doreste sa discute Regulamentele Senatului si Camerei si acesta sa fie subiectul care sa apara public", a mai spus Nica. (R.G.)
Voiculescu: Noile Regulamente, peste o luna
ZIUA Foto Presedintele Partidului Conservator, senatorul Dan Voiculescu, a declarat marti intr-o conferinta de presa, ca in opinia sa noile regulamente ale celor doua Camere vor fi adoptate peste circa o luna. El a adaugat ca PSD va contesta noile regulamente la Curtea Constitutionala, decizia acestei institutii urmand a fi asteptata inca o saptamana.
Potrivit liderului conservator, a doua zi dupa declararea noilor regulamente drept constitutionale, presedintii celor doua Camere pot fi schimbati. Voiculescu a mentionat ca nu este un "semnal bun" faptul ca decizia coalitiei guvernamentale de a schimba presedintii celor doua Camere pana pe 15 septembrie nu va fi indeplinita. "Trebuia sa se spuna doar luna, nu neaparat si data", a precizat Dan Voiculescu. El a adaugat ca PC si-a facut datoria, votand asa cum si-a luat angajamentul. (Mediafax)
Analistii politici comenteaza esecul Coalitiei
Dan Pavel: Nu este o tragedie
Nu cred ca este o tragedie faptul ca nu au respectat acest termen. Era clar ca PSD intentiona sa le puna bete in roate. Se pune un termen la orice proiect, dar nu inseamna ca e un capat de tara, e doar o amanare. Daca s-ar intampla ca totusi Alianta sa nu reuseasca, atunci ar avea intr-adevar o problema.
Dar cine transforma aceasta amanare intr-o problema grava, uita de problemele adevarate ale tarii.
Cristian Parvulescu: Termenul nu se respecta
Este clar ca Alianta nu va reusi sa schimbe presedintii celor doua Camere la termenul anuntat pentru ca el expira maine. Dar Coalitia nu a facut acest lucru pentru ca nu a reusit sa-si puna in aplicare demersurile, iar tactica procedurala a PSD a dat roade. Pe de alta parte, PSD va pierde ca imagine in acest joc pentru ca va aparea ca un partid ce se cramponeaza in pastrarea acestor presedinti. Oricum, se pare ca Alianta nu poate sa-si concentreze eforturile ca sa isi vada scopul indeplinit. Intrebarea este daca totusi inlocuirea lui Nastase si a lui Vacaroiu se va intampla peste o saptamana sau peste mai mult. PSD incearca sa isi justifice actiunea in termeni juridici, pe cand Alianta poate justifica in termeni politici spunand ca activitatea parlamentara este blocata din cauza incapatanarii PSD.
Daniel Uncu: Victoria PSD
Ramanerea in functie a celor doi presedinti ai Camerelor din partea PSD va fi o victorie de imagine si a partidului, dar si a lui Adrian Nastase, pentru ca situatia era deja tensionata acolo si asta o va mai detensiona. El va fi vazut altfel. Pe de alta parte, daca Alianta nu va reusi in scopul propus isi va pierde, poate, un pic, din increderea populatiei, dar nu cred ca prea multa.
Oricum, ce face Alianta este abuziv pentru ca, de fapt si de drept, PSD a castigat alegerile parlamentare, conform cifrelor. Intr-adevar, presedintii de acum au fost alesi pe baza unei majoritati de atunci si un alt dezavantaj este ca ei pot fi considerati tapi ispasitori pentru eventualele esecuri legislative ale Parlamentului.
Sorin Ionita: Diminuarea credibilitatii
Eu sunt unul din cei care au criticat Alianta pentru ca s-a angajat in acest demers, care este mai degraba un substitut. Actiunea reala, barbateasca era sa mearga la anticipate. Asta era un plan B si vad ca nici asta nu le iese. Cred ca ei vor incerca sa diminueze importanta schimbarii presedintilor Camerelor, zicand ca o facem mai incolo, poate ne-am razgandit si n-o mai facem deloc. Faptul ca nu si-au respectat termenul impus, de 15 septembrie, este o lovitura in credibilitatea lor.
Cat despre anticipate, se pare ca au renuntat deocamdata la acest gand, dar nu e imposibil sa revina. Ar fi cam greu acum sa te arunci in anticipate, dar raportul de tara este scris, dar nu cred ca sunt destul de coordonati ca sa urmareasca un plan consecvent.
Zoe Petre: Schimbarea presedintilor nu este un moft
Sunt de parere ca nu este un moft, e un lucru foarte serios si ca trebuie facut. Schimbarea presedintilor Camerelor si, mai ales, recompunerea majoritatii in judete sunt lucruri care trebuie realizate pana la urma. Pentru ca, daca in consiliile judetene ei vor fi sabotati, cum a fost sabotata si Conventia intre 1996 si 2000, rezultatele vor fi proaste. (Andra OPREA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.