Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Gura Ocnitei-Ochiuri din judetul Ilfov nu mai are bani pentru hrana celor aproape 400 de bolnavi internati acolo. In plus, nu mai sunt bani nici pentru a se achita facturile la utilitati. Mariana
Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Gura Ocnitei-Ochiuri din judetul Ilfov nu mai are bani pentru hrana celor aproape 400 de bolnavi internati acolo. In plus, nu mai sunt bani nici pentru a se achita facturile la utilitati. Mariana Savulescu, directorul centrului de la Gura Ocnitei, a declarat ieri ca nici salariile personalului nu au mai fost platite, iar pacientii traiesc fara medicamentele necesare si mananca ce primesc din mila localnicilor.
In cadrul unei conferinte de presa organizata ieri de presedintele Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, acesta ne-a explicat de ce s-a ajuns la acesta situatie si a clarificat cateva dintre nelamuririle aparute vis-a-vis de cauzele dezastrului de la Gura Ocnitei. "Maine Guvernul va aproba o hotarare prin care se vor aloca 400.000 RON (4 miliarde de lei) pentru a se asigura hrana celor internti la Gura Ocnitei. Banii vin din bugetul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului. ANPH nu are, potrivit prevederilor legale, posibilitatea de a aloca bani pentru astfel de centre. Autoritatea se ocupa de respectarea standardelor de calitate ale serviciilor prestate in aceste centre", a precizat presedintele ANPH, Silviu Didilescu. El a subliniat ca stia de situatia de la Gura Ocnitei, chiar a fost in control in aceasta institutie si a facut toate demersurile pentru rezolvarea problemelor. Mai exact, a contactat Consiliul Judetean deoarece, potrivit Legii 343/2004, incepand cu 1 ianuarie 2005 toate centrele de recuperare din tara trebuiau sa treaca in administrarea consiliilor judetene. "Ca acest centru sunt alte 150 in tara. Totusi acest centru nu a fost predat de Consiliul Local de la Gura Ocnitei si nu a fost preluat de Consiliul Judetean. CL nu are posibilitatea sa sustina financiar un astfel de centru. Prin faptul ca CJ Dambovita nu a preluat centrul s-a incalcat legea" a afirmat Didilescu.
Directorul Centrului acuza Autoritatea
Mariana Savulescu a venit la ANPH afland de conferinta presedintelui Didilescu si facut cateva declaratii la finalul conferintei de presa. Ea declarat ca nu are nimic cu Didilescu si ca el nu poate sa faca mai mult decat ii permite legea. Mai mult, dupa ce a afirmat ca Didilescu nu a incalcat cu nimic legea, ea s-a lansat, apoi, in tot felul de acuzatii la adresa presedintelui ANPH. Ea afirmat ca "domnul Didilescu spune ca nu da pe nimeni afara si el crede ca exista slugile dumnealui care vor lucra cu capul spart, in conditii de pericol maxim si pe salarii de nimic. Acelasi personal va lucra in aceeasi institutie, cu aceiasi pacienti, insa cu salarii de mizerie. Nu pot sa-i cer ceva ce nu poate sa inteleaga. El are sansa si o are din luna februarie de cand este secretar de stat sa schimbe o lege proasta si sa faca o strategie buna. Nu de dragul meu, ci din respect pentru aceasta categorie de oameni care asteapta ajutor. El nu a facut altceva decat sa preia o lege proasta, s-o ridice la rang de lege de necalcat si sa stea foarte linistit in scaunul dansului si sa nu intrebe pe nimeni nimic". "Directorul acestei institutii uita ca astfel de centre trebuie sa fie in subordinea CJ si nu noi angajam si platim personalul din aceste institutii. Savulescu insa uita ca o lege este chiar lege si nu se poate ridica la un anumit rang. Mai mult, legile sunt facute pentru a fi respectate", ne-a declarat Didilescu. Mai mult, Savulescu a afirmat ca nu se poate ca autoritatile judetene, respectiv Consiliul Judetean, sa preia acest centru deoarece nu ar putea sa aloce 75 de miliarde de lei anual, cat reprezinta cheltuielile centrului. De fapt, directorul centrului afirma ca prin trecerea institutiei in subordinea CJ intreaga activitate se va demedicaliza. Cu alte cuvinte nu vor mai fi angajati medici specialisti psihiatri, care sa asigure consultatii medicale in centru. Acest lucru este ferm infirmat de presedintele ANPH, dand chiar ca exemplu celelalte centre din tara care au trecut in subordinea consiliilor judetene si care nu au suferit astfel de modificari. Savulescu spune ca prin trecerea la CJ angajatii vor pierde sporul de 75% dat la salariu de Ministerul Sanatatii pentru conditiile de psihiatrie. La acest capitol este contrazisa de presedintele ANPH care sustine ca nu se va intampla acest lucru.
Fonduri europene pe apa sambetei
De fapt, Centrul de la Gura Ocnitei este un centru foarte modern, inaugurat in anul 2004 si construit cu fonduri imprumutate de la Fondul de Dezvoltare al Consiliului Europei. Construirea acestui centru a costat aproape sapte milioane de dolari. Inainte cu o luna de inaugurarea centrului a aparut Legea 343/2004 prin care CRRN Gura Ocnitei a intrat in subordinea Consiliului Local, in cadrul Directiei de Asistenta Sociala. Atat directorul CRRN, cat si presedintele CJ Dambovita, Gheorghe Ana, spun ca problemele Centrului de la Gura Ocnitei ajuns in colaps financiar depasesc capacitatea de rezolvare a administratiei judetene. "Acestia uita ca veniturile CJ Dambovita, aflate pe site-ul oficial sunt prevazute a fi, pentru anul 2005, de ordinul sutelor de miliarde de lei. Mai mult, CJ ar fi trebuit sa prevada in buget cheltuieli pentru centru in conditiile in care Legea 343 a aparut in iunie si a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2005. Una dintre problemele nedeclarate ale directorului acestui centru este ca prin preluarea centrului de catre CJ ea si-ar pierde locuinta de serviciu care este ultra-moderna", ne-a declarat presedintele ANPH.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.