Dosarul Zambaccian, in care este implicat fostul prim-ministru Adrian Nastase, a primit o solutie gresita din punct de vedere procedural, a declarat ieri procurorul general al PNA, Daniel Morar. Dosarul amintit a fost deschis in vara anului trecut in
Dosarul Zambaccian, in care este implicat fostul prim-ministru Adrian Nastase, a primit o solutie gresita din punct de vedere procedural, a declarat ieri procurorul general al PNA, Daniel Morar. Dosarul amintit a fost deschis in vara anului trecut in urma unei sesizari a deputatului PNL, Mona Musca. Potrivit sesizarii, Adrian Nastase ar fi cumparat in 1998 un teren la un pret de 25 de ori mai mic decat cel real. Potrivit lui Daniel Morar, solutia data de PNA in acest caz ar fi fost "gresita, cel putin din punct de vedere procedural". "Din punct de vedere procedural, solutia este gresita. Dosarul a fost inregistrat in penal, dar in penal nu exista o solutie data in cauza, pentru ca dosarul s-a trecut in alta parte, utilizand o institutie care nu exista si s-a dat solutie acolo. Sunt chestiuni tehnice", a precizat seful Parchetului National Anticoruptie.
Raspunzand unei intrebari, Daniel Morar a admis si ca a fost sunat de Adrian Nastase dupa numirea in functia de procuror-sef al PNA. "A fost o discutie in care a intrebat daca este redeschis dosarul Zambaccian. I-am raspuns ca nu, fara ca asta sa insemne, i-am spus-o si dansului, ca nu o sa-l redeschid maine sau poimaine. Nu dau un cec in alb nimanui", a declarat Morar.Intrebat de jurnalisti daca este normal sa discute cu politicienii despre dosarele aflate la PNA, Morar a raspuns: "Si dansii pot sa ma sune cand vor, ca si dumneavoastra". Replica a starnind rumoare in randul ziaristilor. Fostul premier Adrian Nastase a confirmat, tot ieri, ca l-a contactat telefonic pe seful PNA, ca urmare a informatiilor din presa potrivit carora dosarul ar fi fost deschis. Nastase sustine ca procurorul general i-a spus ca afirmatiile din mass-media nu sunt reale si ca nu exista elemente noi in aceasta chestiune.
Mai multe dosare redeschise
In timpul unei conferinte de presa tinuta ieri, la sediul PNA, Daniel Morar a declarat ca va decide redeschiderea mai multor dosare finalizate cu solutia de netrimitere in judecata. Reanalizarea acestor dosare, mai precis infirmarea solutiei de netremitere in judecata, nu inseamna ca au fost descoperite noi probe in acele dosare, ci ca anumite proceduri nu au fost respectate de catre procuror si ca urmare noua conducere le va lamuri prin redeschiderea lor.
Un exemplu oferit de Morar in acest sens este cazul Puwak, redeschis ca urmare a unor "erori procedurale". Morar a tinut sa justifice aceasta decizie, asigurandu-i insa pe subiectii dosarelor ca acest demers nu va conduce neaparat la o trimitere in judecata. "Nu am discutat cu ministrul Justitiei o lista cu dosare care trebuie rezolvate", a spus Morar. Mai mult, el a explicat ca infirmarea unei solutii si redeschiderea unui dosar "nu inseamna ca exista probe care sa conduca la o solutie de finalizare cu rechizitoriu a cauzei".
PNA a fost ineficient
Procurorul General al Parchetului National Anticoruptie, Daniel Morar, a oferit presei si o radiografie a institutiei pe care a fost pus sa o conduca, concluzia fiind ca PNA a fost ineficient, corupt si in multe cazuri inutil. Morar s-a declarat profund nemultumit de modul in care au functionat sectiile din subordine, procurorii si politistii de la Judiciar, serviciile de informatii care au alimentat cu date anchetele, dar mai ales de modul de solutionare a dosarelor de mare coruptie.
Daniel Morar a facut referire la numarul de 40 de dosare de mare coruptie - cifra pe care a anuntat-o, intr-o conferinta de presa de la inceputul lui decembrie 2004, fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu - ca s-ar afla la PNA. Noul procuror general sustine ca nu exista acest numar de dosare. "Sunt multe si obligatoriu ar trebui sa le stiu, si nu exista ca dosare deschise, dosare in lucru. Si iarasi ma indoiesc pe baza constatarilor de pana acum, ca ar fi in lucru", a precizat Morar. El a adaugat ca, probabil, "cel care a facut o asemenea afirmatie, fostul procuror general, a avut in vedere alte criterii".
Seful PNA a sustinut initial ca sunt doar cinci dosare de mare coruptie, apoi a revenit si a spus ca, dupa criteriile sale, "au mai intrat doua-trei".
Morar a asigurat insa opinia publica de rezolvarea acestor neajunsuri in aproximativ patru luni, cand, dupa spusele sale, PNA va functiona la intreaga capacitate.
Serviciile secrete ofera informatii din presa
In continuarea prezentarii analizei facute dupa o luna de la instalarea sa in functie, Morar a declarat ca "mai putin de 20% dintre sesizarile primite de la serviciile de informatii pot fi folosite" de procurorii anticoruptie. "Sesizarile serviciilor de informatii sunt nefundamentate si lipsite de folos. Ele redau o stare de fapt, fara indicarea unor indicii. Aceste sesizari nu ajuta prea mult", a declarat Daniel Morar. Procurorul general al PNA a adaugat ca mare parte a sesizarilor primite de la serviciile de informatii contin date care se regasesc si in materialele aparute in mass-media sau se refera la fapte care s-au petrecut deja. Intrebat de ziaristi in legatura cu o eventuala sesizare din partea serviciilor secrete in legatura cu fapte de coruptie care ar fi putut fi savarsite pe linia Omar Hayssam, Morar a spus ca nu a vazut astfel de sesizari, dar ca este posibil ca ele sa existe.
"Cartitele" din PNA
Noul sef al PNA a criticat vehement scurgerea de informatii din interiorul institutiei. "Vad dosare care sunt in faza incipienta, care merg foarte bine si apoi se opresc, ca si cand persoanele aflate sub supraveghere ar cunoaste mersul anchetei", a declarat Daniel Morar, care a refuzat sa dea exemple, pe motiv ca dosarele sunt in derulare. A precizat insa ca incepand de la politisti si procurori si pana la dactilografe are o imagine clara despre modul in care informatiile ajung la subiectii dosarelor penale instrumentate de PNA. Morar s-a referit indeosebi la faptul ca anumiti invinuiti au aflat ca le sunt ascultate telefoanele si astfel au fost zadarnicite probatoriile.
PNA ca departament al Parchetului Suprem
Morar si-a exprimat speranta ca, pana la sfarsitul anului, PNA sa fie "definit ca un departament" in cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, avand in vedere decizia Curtii Constitutionalte din luna aprilie a acestui an, care nu mai permite procurorilor anticoruptie sa mai cerceteze senatori si deputati".
Intre timp, Morar vrea sa ceara modificari legislative privind competenta de cercetare a faptelor de coruptie dupa calitatea persoanei si suma presupus a fi obtinuta ilicit.
Noul procuror general este nemultumit de faptul ca PNA cerceteaza micii "pesti", in limita competentei, care ar trebui sa fie ridicata de la 3000 de euro la 10.000 de euro pentru cazurile de mita si la 200.000 euro valoarea pagubei. In ciuda tuturor acestor probleme, a lipsei de personal si a gravelor disfunctionalitati cu care se confrunta institutia, Daniel Morar a declarat ca poate reface de la "punctul zero" in numai patru luni.
Adjunctii lui Morar
Mircea Ioan Zarie si Carmen Argentina Galca sunt posibilii adjuncti ai noului procuror general al Parchetului National Anticoruptie, Daniel Morar. Mircea Ioan Zarie a fost procuror general adjunct la Parchetul instantei supreme, in perioada septembrie 1998 - februarie 2001, fiind apoi numit procuror inspector in cadrul aceleiasi institutii. Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, l-a delegat pentru o luna pe Mircea Zarie drept adjunct al sefului PNA, delegare ce a fost prelungita de Consiliul Superior al Magistraturii. Carmen Argentina Galca este procuror in cadrul sectiei judiciare a PNA-Serviciul Teritorial Iasi.
Ea a fost purtator de cuvant al Parchetului Curtii de Apel Iasi. Numirea celor doi adjuncti ai procurorului general al PNA va fi facuta, insa de presedintele Romaniei, Traian Basescu, la propunerea ministrului Justitiei, Monica Macovei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. (M.V.R.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.