Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) s-a intrunit ieri in Adunare Nationala si a decis sa nu accepte sub nici o forma ca negocierile anuntate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pe marginea memorandumului incheiat cu furnizorii si distribui
Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR) s-a intrunit ieri in Adunare Nationala si a decis sa nu accepte sub nici o forma ca negocierile anuntate de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, pe marginea memorandumului incheiat cu furnizorii si distribuitorii de medicamante sa nu depaseasca data de 20 septembrie a.c.. Farmacistii cer respectarea ferma a termenului de 16 septembrie pentru acordarea de garantii pentru plata arieratelor pe 2004-2005, si nedepasirea termenului de 31 ianuarie 2006 pentru plata acestora. De asemenea, farmacistii cer, asa cum prevede si memorandumul, intrarea in vigoare a ordinului ministrului Sanatatii privind modificarea adaosului comercial la medicamante simultan cu achitarea datoriilor, si aplicarea acestui ordin sa se faca conform legii doar pentru medicamantele achizitionate ulterior intrarii in vigoare. Nu in ultimul rand, farmacistii solicita reducerea TVA la medicamente.
Furnizorii si distribuitoriii de medicamante au anuntat sistarea livrarii acestora catre 90% din numarul total de spitale si farmacii, ca urmare a nerespectarii de catre MS a memorandumului incheiat intre cele doua parti la finele lunii iunie a acestui an. Datoriile celor peste 400 de spitale si 4500 de farmacii din Romania catre distribuitorii si importatorii de medicamente se ridica in prezent la aproximativ 300 de milioane de euro si au o vechime de un an si trei luni. "Am negociat si semnat cu autoritatile romane un memorandum in care erau stabiliti niste pasi, prin care urma sa se plateasca datoria. Din pacate acesti pasi au fost incalcati, in sensul ca data de 31 iulie, cand urma sa fie platita 20% din suma, nu a fost respectata", a declarat directorul executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM), Ileana Niculescu. "Din punctul nostru de vedere memorandumul nu s-a respectat, avand in vedere ca banii nu au venit in iulie, cu atat mai mult cu cat noi am fost de acord sa acordam un discount de 6,5% statului roman. Iar acum situatia este ca, desi banii vin tarziu, autoritatile vor mentinerea discountului, care este o alta incalcare a memorandumului", a mai spus Niculescu. In acelasi timp, scaderea pretului la medicamente cu 7% pana la 11%, stipulata in actul incheiat intre cele doua parti, urma sa se realizeze simultan cu plata procentului de 20% si a garantarii platii integrale a datoriilor pana in ianuarie 2006. Ordinul aprobat de ministrul Sanatatii prevede modificarea totala a adaosurilor de import, distributie si farmacie, precum si eliminarea marjei de devalorizare existenta anterior si care era de 5%. De exemplu, numai la adaosul de import s-a operat o reducere de la 15% (in unele cazuri 17%) la 8,5%.
Cateva ore mai tarziu, in urma unei noi intalniri cu furnizorii de medicamente, ministrul Sanatatii a anuntat ca acestia nu vor sista livrarea catre farmacii si spitale, partile incercand sa gaseasca "solutii ferme pentru a fi evitate masurile extreme". "Vom stabili terme clare de plata", a spus ministrul Eurgen Nicolaescu.
Sirul declaratiilor a continuat ieri cu Asociatia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) care a amintit ca, in luna martie 2005, MS a semnat un angajament pentru plata arieratelor, document ce a produs si o serie de Ordine de ministru, de Ordonante de Urgenta si de Legi, care au ramas insa "litera moarta". Potrivit AFPM, datoriile curente ale spitalelor catre furnizorii de produse medicale, altele decat medicamente, sunt de 65,2 milioane RON (652 miliarde ROL) din care 38,6 milioane RON (386 miliarde ROL) pentru anul 2004 si 26,6 milioane RON (266 miliarde ROL) pentru anul 2005.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.