La Bucuresti a inceput ieri cea de-a 55-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). "Organizarea in Romania a unui eveniment de o asemenea importanta este o onoare, dar si o mare responsabilitate pe care
La Bucuresti a inceput ieri cea de-a 55-a sesiune a Comitetului Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). "Organizarea in Romania a unui eveniment de o asemenea importanta este o onoare, dar si o mare responsabilitate pe care ne-o asumam. Totodata este o dovada ca am reintrat in circuitul international al deciziei in sanatate", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.
Pe intreg teritoriul Regiunii Europene a OMS, chiar si cele mai bogate tari incearca sa imbunatateasca sistemul lor de sanatate pentru a raspunde noilor provocari din sistemul sanitar, cum ar fi: asistenta de urgenta, asteptarile impuse si costurilor in crestere, economia aspra si dezvoltarea bolilor netransmisibile si transmisibile, inclusiv HIV/SIDA, SARS (pneumonie atipica) si gripa. Sistemele de sanatate din diferite tari sunt pe ordinea de zi a lucrarilor, la acestea participand peste 200 de factori de decizie de la cel mai inalt nivel, inclusiv ministri ai Sanatatii din 52 de tari membre ale Comitetului Regional pentru Europa al OMS. Ei vor discuta Strategia Europeana de consolidare a sistemelor de sanatate, care va conduce politica de sanatate publica in Regiunea pentru Europa a OMS pentru urmatorii cinci ani. Unul dintre obiectivele Strategiei este avansarea pregatirii tarilor in vederea gestionarii crizelor din sistemul sanitar. "Trebuie sa facem mult mai mult in pregatirea sistemului sanitar pentru asistenta de urgenta. Aceasta a devenit o prioritate inevitabila pentru sanatatea publica", a declarat dr. Marc Danzon, director regional pentru Europa al OMS. Sistemele de sanatate ale tarilor membre sunt impinse peste limite, iar concentrarea asupra asistentei medicale locale sau proiectelor abia finalizate nu mai este de ajuns pentru a le ridica la nivelul asteptarilor. Este nevoie de decizii concludente pentru a imbunatati sistemele de sanatate slabe. Potrivit Raportului de Sanatate European 2005, un sistem slab este unul care nu ofera interventii efectiv existente si disponibile pentru a preveni si trata boli si pentru a salva vieti. Raportul, prezentat ieri, sintetizeaza activitatea in domeniul sanatatii publice in Regiunea pentru Europa a OMS si se refera in special la sanatatea si dezvoltarea copiilor.
La sesiunea din acest an se va mai discuta si despre factorii de risc pentru sanatatea populatiei, cum ar fi alcoolul, vatamarile corporale si obezitatea.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.