Serviciile de informatii britanice s-au declarat impotriva unui eventual schimb de informatii clasificate la nivel international, relateaza Financial Times, citand o declaratie a sefului MI 5, Eliza Manningham-Buller. Informatiile secrete "sunt oferi
Serviciile de informatii britanice s-au declarat impotriva unui eventual schimb de informatii clasificate la nivel international, relateaza Financial Times, citand o declaratie a sefului MI 5, Eliza Manningham-Buller. Informatiile secrete "sunt oferite de surse umane care isi risca viata si fata de care avem o inalta indatorire morala de a le proteja, precum si de tehnologii a caror eficienta poate fi sabotata de advesari abili," a afirmat oficialul britanic, la finalul saptamanii trecute, cu ocazia aniversarii, la Haga, a 60 de ani de la infiintarea serviciilor secrete olandeze AIVD, argumentand ca "acestea sunt motivele pentru care nu poate fi vorba de nici o constrangere in privinta schimbului de informatii secrete si pentru care folosirea acestora in instante obisnuite trebuie atent supravegheata." "Daca aruncam cu informatii secrete in stanga si in dreapta, in curand nu vom mai dispune de acestea," a justificat Manningham-Buller refuzul MI 5 de a participa la un schimb international de astfel de date.
"In curand nu am mai avea ce schimba"
"In aceste conditii, nu as putea fi niciodata de acord cu un schimb de informatii obligatoriu, de vreme ce o operatiune de acest gen ar putea inseamna compromiterea unor surse valoroase de informatii secrete. In curand nu am mai avea ce schimba," a reluat seful MI 5, recomandand serviciilor de infromatii europene "sa se concentreze asupra implementarii initiativelor existente." "Valoarea unei informatii clasificate depinde de canalele prin care aceasta a fost obtinuta," a declarat, in replica, un fost ofiter al serviciilor secrete franceze DGSE. "De exemplu, daca va spun ca ben Laden se ascunde in apropiere de granita cu Pakistanul, valoarea informatiei depinde de modalitatea in care a fost obtinuta. Daca aceasta provine de la un sofer de camion al Crucii Rosii, atunci ea este lipsita de valoare. Daca provine de la un cleric musulman, cunoscut pentru loialitatea sa fata de Al-Queda, atunci este o informatie care trebuie tratata cu atentie," si-a incheiat Pierre Antoine Lorenzi pledoaria in favoarea facilitarii schimbului de informatii clasificate la nivel international, sustinand ca "ar fi de condamnat daca nu s-ar impartasi date care ar putea proteja viata populatiei civile."
Oficialii britanici, in favoarea schimbului de date
Interventia sefului MI 5, Eliza Manningham-Buller, se produce in contextul in care Marea Britanie a propus, recent, comunitatii europene initierea unui schimb de informatii secrete intre serviciile de specialitate din statele membre ale UE in vederea eliminarii amenitarii teroriste. "Este datoria noastra sa promovam ideea ca democratia, si nu violenta reprezinta cea mai buna modalitate de a atrage schimbari," a argumentat ministrul de Interne britanic, Charles Clarke, zilele trecute, in fata Parlamentului European. "Trebuie sa ne aparam valorile respectului, tolerantei, libertatii si democratiei in fata oricaror persoane care doresc sa le distruga sau sa le inlocuiasca cu orice alta doctrina, in special daca acestea doresc sa foloseasca violenta pentru a-si realiza ambitiile," a continuat oficialul britanic, sustinand necesitatea unei mai bune cooperari la nivel european in privinta schimbului de informatii asupra activitatilor teroriste si a crimei organizate, precum si necesitatea adoptarii unor standarde comune asupra folosirii unor anumite tehnologii, cum ar, fi de exemplu, datele biometrice. Propunerile oficialului britanic au fost reluate de comisarul european pentru Justitie, Libertate si Securitate, Franco Frattini. "Lipsa unor raspunsuri la provocarile cu care ne confruntam este inacceptabila. Dupa New York, Madrid, Londra, trebuie sa raspundem asteptarilor ca UE sa actioneaze cu autoritate si hotarare pe scena mondiala," a precizat Frattini, subliniind faptul ca statele lumii "sunt angajate intr-o lupta lunga si decisiva". "Nu trebuie sa incetam sa repetam ca, atunci cand vorbim despre securitate, trebuie sa pastram echilibrul intre activitatile de aplicare a legii si cele de protejare a drepturilor fundamentale," a conchis oficialul european. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.