In tot cursul noptii de duminica, coloane de tancuri, tractoare si soldati israelieni s-au retras, prin punctul de granita Kisufim, din Gaza spre Israel. La ora 1,15 noaptea, generalul Kidor a ordonat retragerea tuturor militarilor si civililor care
In tot cursul noptii de duminica, coloane de tancuri, tractoare si soldati israelieni s-au retras, prin punctul de granita Kisufim, din Gaza spre Israel. La ora 1,15 noaptea, generalul Kidor a ordonat retragerea tuturor militarilor si civililor care se mai aflau in Gaza. Ultimul soldat care a trecut granita a fost insusi generalul Moti Kidor, comandantul actiunii de evacuare. El a declarat: "Din aceasta clipa, istoria ocuparii Gazei s-a incheiat. Ne-am propus ca evacuarea sa se desfasoare fara ca nici un soldat israelian sa cada victima. Ne-am indeplinit misiunea". Predarea responsabilitatilor de securitate fortelor palestiniene a avut loc dupa miezul noptii, la rascrucea drumurilor din Gush Katif, unde generalul Kidor i-a predat generalului palestinian Giamal Kaid Abu Halad "cheia Gazei". Imediat, trei Jeep-uri, abulante si mai multe autobuze pline cu politisti si soldati palestinieni, care arborau steagurile Autoritatii Palestiniene, au intrat in asezarile evacuate. Alti 2500 de politisti palestinieni inarmati au patruns in nordul Fasiei Gaza. Ei ar fi trebuit sa asigure ordinea si securitatea in vidul creat de retragerea israeliana. Nici pomeneala de ordine sau securitate, mii de palestinieni au navalit in coloniile evreiesti evacuate, au incendiat sinagogile lasate intacte de israelieni, au vandalizat cladirile oficiale, au urcat steagurile "victoriei" pe uriasele gramezi de moloz si fier vechi, care, pana cu o zi-doua mai inainte, inca mai erau casele moderne ale colonistilor. Doua ceremonii militare scurte au marcat sfarsitul a 38 de ani de prezenta militara si civila a Israelului in Gaza. La Kisufum, generalul Aviv Kohavi a declarat: "Din aceasta clipa, responsabilitatea asupra celor ce se vor intampla in Gaza revine Autoritatii Palestinene, dar armata israeliana va apara in continuare securitatea cetatenilor Israelului".
Intr-o alta ceremonie care s-a desfasurat la baza militara a Fortelor Zahal din sudul tarii, generalul Dan Halutz, seful Statului Major al armatei israeliene, a declarat: "O noua situatie s-a creat, e o ocazie istorica pentru ambele popoare, israelian si palestinian, de a inainta pe calea pacii si intelegerii. Am avut misiunea sa luptam impotriva terorii palestiniene. Parasim Gaza cu fruntea sus. Evacuarea Gazei a fost decizia noastra. Toate steagurile Autoritatii Palestiniene si organizatiilor teroriste care vor flutura pe asezarile evreiesti evacuate nu vor schimba acest adevar". In conferinta de presa destinata mass-media locale si internationale, Shaul Mofaz, ministrul Apararii, a fost intrebat: "Ce se va intampla daca teroristii vor lansa rachete asupra asezarilor din Israel?". "E un moment istoric pentru israelieni si, in acelasi timp, si pentru palestinieni," a raspuns ministrul. "Acum e randul palestinienior sa actioneze. Nu vom suporta un atac cu rachete si vom reactiona fara mila si fara nici o amanare. Palestinienii trebuie sa inteleaga bine ca din clipa in care ne-am retras din Gaza, s-a schimbat si politica noastra militara fata de tirurile cu rachete Qassam, dar nu e cazul sa detaliez acum".
Sinagogi demolate
Zeci de palestinieni, printre care militanti inarmati ai Hamas, au sarit gardul dintre Fasia Gaza si Egipt, invadand culoarul Filadelfia, parasit de armata israeliana. Politistii egipteni nu i-au impiedicat pe palestinieni, iar securitatea palestiniana nu era prezenta. In fosta colonie Netzarim, un buldozer palestinian a demolat sinagoga, care fusese anterior incendiata de tineri. De asemenea, au mai fost incendiate sinagogile din Morag si Kfar Darom. Autoritatea Nationala Palestiniana a anuntat duminica ca va darama cele cca 20 de sinagogi, pe care Guvernul israelian a refuzat sa le distruga.
In sedinta consiliului Autoritatii Palestiniene de ieri dimineata, presedintele Abu Mazen nu si-a manifestat prea mult bucuria evacuarii coloniilor israeliene din Gaza. El a declarat: "Guvernul israelian e interesat sa eternizeze situatia de facto existenta astazi in Gaza si Cisiordania. O Gaza inchisa ermetic, transformata intr-o mare inchisoare. Pana ce nu va fi rezolvata circulatia palestinienilor la granite, ei sunt privati de libertate". Muhammad Dahlan, ministrul Problemelor Cetatenesti, a adaugat: "Israelul se face de ras daca isi inchipuie ca ocupatia Gazei s-a incheiat. Conform legislatiei internationale, Gaza este doar o parte din pamanturile ocupate de armata israeliana in timpul razboiului din 1967." N-au trecut nici 24 de ore de la parasirea oficiala a Gazei si deja incep sa se auda primele bubuituri ale adevaratului "razboi", care se va desfasura in Cisiordania. Gaza a fost doar preludiul.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.