Proiectul propus pentru editia 2005 de catre directorul artistic si selectionerul unic al Festivalului National de Teatru, desemnat de UNITER in persoana criticului de teatru Marina Constantinescu, il are in centru pe regizor. Observand ca stagiunea
Proiectul propus pentru editia 2005 de catre directorul artistic si selectionerul unic al Festivalului National de Teatru, desemnat de UNITER in persoana criticului de teatru Marina Constantinescu, il are in centru pe regizor. Observand ca stagiunea 2004-2005 a fost una fasta, aproape toti marii autori de spectacol lucrand pe scene din intreaga tara, Marina Constantinescu isi propune "sa reconstituie, la nivelul selectiei, nu doar coerenta unor trasee artistice individuale, ci si aerul de familie spirituala al regiei romanesti contemporane", se spune in argumentul selectionerului. O familie care "isi recunoaste valorile si le celebreaza, neuitand, totodata, sa faca o reverenta marilor sai disparuti - gest in care se inscrie si ideea directorului artistic al festivalului de a dedica cea de-a XV-a editie memoriei lui Vlad Mugur.
Pentru creatorii de spectacol - maestri, artisti consacrati sau proaspat remarcati -, Festivalul National va fi "un prilej de intalnire si de dialog dincolo de granitele stramte ale unei generatii sau alteia", pentru breasla oamenilor de teatru - "sansa de a se (re)solidariza in jurul valorii", iar pentru public - "bucuria de a urmari spectacole cu stil si cu performante actoricesti, discursuri reflexive sau angajate, montari care celebreaza o stralucita traditie si spectacole de ruptura, viziuni care confirma sau reinventeaza spatiile conventionale de joc".
In sectiunea oficiala a festivalului, suita regizorilor nominalizati cu una sau chiar doua montari este impresionanta: Liviu Ciulei, cu spectacolele "Sase personaje in cautarea unui autor" de Luigi Pirandello - anuntat in deschiderea festivalului - si "Henric al IV-lea" al aceluiasi autor, productii ale Teatrului Bulandra; Alexandru Tocilescu, cu "O zi din viata lui Nicolae Ceausescu" de Th. Denis Dinulescu, la Teatrul Mic; Mihai Maniutiu, cu spectacolele "Woyzeck" de Georg Buchner, de la Teatrul Maghiar din Cluj, si "Shoah. Versiunea Primo Levi", de la Teatrul de Stat din Oradea; Alexandru Dabija, tot cu doua creatii: "Asteptandu-l pe Godot" de Samuel Beckett, de la Teatrul "Sica Alexandrescu" din Brasov, si "Trei surori" de Cehov, de la Ploiesti; Victor Ioan Frunza, cu "Scaunele" de Eugene Ionesco, de la Teatrul German de Stat din Timisoara, si "Darul Gorgonei" de Peter Shaffer, de la Teatrul din Targoviste; Tompa Gabor, cu spectacolele "Casa de pe granita" de Slawomir Mrozek, de la Teatrul din Sibiu, si "Medeea - cercuri", dupa Euripide, de la Teatrul din Novi Sad (Serbia si Muntenegru); Alexander Hausvater, cu "Cymbeline" de Shakespeare, de la Timisoara; Dragos Galgotiu, cu "Portretul lui Dorian Gray", dupa Oscar Wilde, la Teatrul Odeon; Felix Alexa, cu spectacolul "Gandirea" de Leonid Andreev, la Teatrul National din Bucuresti; Bocsardi Laszlo, cu "Nu se stie cum" de Luigi Pirandello, la Nottara; Radu Afrim, cu "Cheek to cheek" de Jonas Gardell, realizat la acelasi teatru; Vlad Massaci, cu "Romantiosii" de Edmond Rostand, la Studioul de Teatru Casandra; Gianina Carbunariu, regizoarea spectacolului cu propriul text, "mady-baby.edu", la Teatrul Foarte Mic; Ana Margineanu, semnand scenariul si regia spectacolului "89...89... fierbinte dupa 89", la Teatrul Foarte Mic; si, nu in cele din urma, Radu Alexandru Nica, recent premiat pentru debut la Gala UNITER, cu spectacolul "Nora", dupa Henrik Ibsen, de la Teatrul din Sibiu.
Un eveniment il va constitui prezenta lui Silviu Purcarete, invitat sa inchida editia 2005 cu montarea sa de referinta, realizata in urma cu doua stagiuni, "Cum doriti sau noaptea de la spartul targului", dupa Shakespeare. Silviu Purcarete a primit anul acesta, in cadrul Galei UNITER, Premiul pentru cel mai bun regizor, iar productia Teatrului National din Craiova - Premiul pentru cel mai bun spectacol. In ambitia de a contura o panorama cat mai completa a numelor regiei romanesti actuale, festivalul va gazdui premiera oficiala cu "Triumful dragostei" de Pierre Marivaux, in regia lui Alexandru Darie, la Teatrul Bulandra. De asemenea, a XV-a editie va aduce in atentia publicului regia de teatru pentru copii. Spectacolul "Harap Alb", semnat de Cornel Todea la Teatrul "Ion Creanga", va fi invitat sa ilustreze specificul ei.
Festivalul National de Teatru, editia 2005, mai include doua sectiuni: un master class de actorie, omagiu adus celui mai pretios partener al regizorului. Invitati: actrita Rodica Negrea, cu recitalul "Rose" de Martin Sherman, si Horatiu Malaele, interpret, alaturi de Niculae Urs, in propriul spectacol, "Mascariciul"; si o reverenta catre poetul Cristian Popescu de la a carui disparitie s-au scurs zece ani, prin spectacolul itinerant "Un tramvai numit Popescu", in regia lui Gavriil Pinte, inedita initiativa a Teatrului National Radiofonic.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.