Recursul formulat de Miron Cozma si cei cinci complici ai sai, impotriva deciziei data de Curtea de Apel Bucuresti, a fost luat ieri, in discutie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Miron Cozma, Vasile Lupu, Ionel Ciontu, Constantin Cretan si Do
Recursul formulat de Miron Cozma si cei cinci complici ai sai, impotriva deciziei data de Curtea de Apel Bucuresti, a fost luat ieri, in discutie, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Miron Cozma, Vasile Lupu, Ionel Ciontu, Constantin Cretan si Dorin Mihai Loij si-au sustinut nevinovatia atat in fata jurnalistilor aflati la Curtea Suprema, cat si in fata completului de judecata, odata cu inceperea sedintei. Singurul care nu a fost prezent in sala a fost Romeo Beja. In final, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat pronuntarea in aceasta cauza pentru data de 28 septembrie.
Subminarea puterii de stat, o "acuzatie comunista"
Maestrul Viorel Dumitrescu, aparatorul celor sase, a sustinut in pledoaria sa nevinovatia clientilor sai, precizand ca fapta de care acestia sunt acuzati, subminarea puterii de stat, nu exista. Dumitrescu a explicat ca infractiunea de subminare a puterii de stat a fost introdusa in Codul Penal de catre comunisti, servindu-le acestora drept instrument pentru mentinerea controlului asupra populatiei. Avocatul a declarat ca inculpatii au incercat, in calitatea lor de lideri de sindicat, sa lupte pentru revendicarile minerilor: plata la timp a salariilor, respectarea contractului colectiv de munca si a legii. In acest sens, Dumitrescu a afirmat ca ei nu pot fi judecati, intrucat au fost doar "organe executive", care au indeplinit cererile minerilor. De asemenea, Dumitrescu a afirmat ca exista la dosar nenumarate procese verbale care consemneaza intalnirile avute de liderii de sindicat cu demnitarii de la acea vreme, printre care fostul vicepremier, Radu Vasile si fostul ministru al Industriilor, Radu Berceanu, in scopul solutionarii amiabile a problemelor.
Totodata, aparatorul celor sase a evidentiat faptul ca acordul de la Cozia, din 22 ianuarie 1999, incheiat intre Cozma si ex-premierul Radu Vasile, nu a fost luat in considerare de magistratii Curtii de Apel, in momentul pronuntarii sentintei. Maestrul a catalogat ca relevanta concluzia anchetei Comisiei Internationale a Minerilor, care a condamnat arestarea fostului lider sindical al minerilor din Valea Jiului. In concluzie, aparatorul celor sase a solicitat instantei ori achitarea lor, ori schimbarea incadrarii juridice, de la instigare la subminarea puterii de stat la tulburarea linistii publice, avand in vedere asemanarile din acest caz cu cele de la Stoenesti.
Cerintele minerilor au fost nerealiste
Pe de alta parte, pledoaria procurorului a vizat respingerea recursului formulat de cei sase lideri ai minerilor, aratand ca nesolutionarea conflictului de munca din 1999 a fost consecinta "cererilor nerealiste" ale ortacilor disponibilizati. Procurorul a declarat ca in cauza au fost administrate toate probele necesare, din acest punct de vedere nefiind necesara casarea hotararii anterioare. Mai mult, magistratul a declarat ca inculpatii au recunoscut ca au luat parte la evenimentele care fac obiectul cauzei. Totodata, procurorul a precizat ca s-a dovedit instigarea de catre inculpati a ortacilor la revolta, si ca una dintre cerintele politice ale sindicatului minier a fost demiterea fostului ministru al Industriilor, Radu Berceanu. In concluzie, procurorul a adaugat ca inculpatii i-au amenintat pe minerii care nu voiau sa participe la evenimente, si in plus, Cozma l-a amenintat si lovit la Costesti, pe fostul prefect de Valcea, Nicolae Curcareanu.
Partid muncitoresc
La randul sau, Miron Cozma a vorbit mai bine de o jumatate de ora, incercand sa explice motivele mineriadei de la Costesti. Acesta a precizat ca nu a facut altceva decat sa demaste actele de coruptie din Valea Jiului. Mai mult, "Luceafarul huilei" a incercat sa convinga instanta asupra nevinovatiei sale, reclamand ca minerii au fost batuti pentru a declara impotriva sa. Totodata, Cozma a afirmat ca nu exista probe care sa-i dovedeasca vinovatia si a anuntat ca se gandeste sa dea in judecata Ministerul Public pentru ca l-a calomniat in mod public, amintind de incidentul cu Curcareanu. In incheiere, Cozma a precizat ca se declara nevinovat si a solicitat achitarea sa.
Altfel, fostul lider al ortacilor le-a declarat jurnalistilor ca se gandeste serios sa intre in viata politica si ca va infiinta in acest scop un Partid al Muncitorilor. Ceilalti patru inculpati prezenti, Ionel Ciontu, Constantin Cretan, Vasile Lupu si Dorin Loij si-au declarat la unison nevinovatia si au precizat ca au fost presati de procurori sa declare impotriva lui Miron Cozma.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.