Cazul disparitiei celor sase kilograme de cocaina - cunoscut sub numele de "Afacerea Venezuela" - si in care apare numele lui Flavius Craznic, actualul consilier al ministrului Justitiei, Monica Macovei, revine din nou in prim-plan. Asta dupa ce fost
Cazul disparitiei celor sase kilograme de cocaina - cunoscut sub numele de "Afacerea Venezuela" - si in care apare numele lui Flavius Craznic, actualul consilier al ministrului Justitiei, Monica Macovei, revine din nou in prim-plan. Asta dupa ce fostul agent sub acoperire din aceasta operatiune, Petre Dumitrescu, care ii acuza pe fostii sai colegi ca au furat cele sase kilograme de cocaina pe care el le-ar fi adus in tara, iar ca procurorul Flavius Craznic care a instrumentat dosarul ar fi pastrat tacerea in aceasta privinta, a inaintat o noua plangere la Parchetul General, sustinand ca se incearca musamalizarea acestui dosar. Concret, el vorbeste despre presiuni facute de anumiti angajati ai Ministerului Administratiei si Internelor si ai Ministerului Justitiei, pentru a-si retrage declaratiile privind implicarea unor politisti si a fostului procuror Flavius Craznic in disparitia celor sase kilograme de cocaina.
Negarea declaratiilor
Astfel, Petre Dumitrescu sustine ca, in 30 august, a fost contactat printr-un intermediar, propunandu-i-se sa se intalneasca cu trei persoane ce ar fi din cadrul Ministerului de Interne si din Ministerul Justitiei. Acestea i-ar fi cerut sa nege declaratiile pe care le-a dat, promitand ca astfel va intra sub incidenta legii privind protectia martorilor. Totodata, cei trei i-ar fi cerut sa faca un memoriu catre Ministerul Justitiei (MJ), in care sa arate ca a facut plangerea penala doar pentru a se apara in proces, unde trebuia sa fie martorul acuzarii impotriva unui inculpat. "De asemenea, trebuia sa precizez ca am fost pus de Cristian Vladascau si Elena Radescu sa declar impotriva lui Flavius Craznic - consilier al ministrului Justitiei, pentru a ma ajuta in dosar si ca cei doi procurori mi-au cerut sa fac plangere si la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), dar am refuzat pentru a nu se folosi de mine. Urma sa mai precizez ca nu am dat in presa declaratiile care au aparut si sa cer intrarea in programul de protectie a martorilor conform Legii 68/2002, intrucat, daca cei doi procurori de la Parchetul ICCJ afla ca am recunoscut adevarul, imi este teama de ce se poate intampla inclusiv cu viata mea. Mi-au mai spus sa precizez ca am vorbit cu George Muscalu", sustine in plangere Dumitrescu, citat de Mediafax.
"Emisarii lui Botos"
Pe de alta parte, Dumitrescu arata ca, in noaptea de 30 august, a fost anuntat de catre o persoana din Penitenciarul Jilava ca trei indivizi care s-au prezentat a fi de la Ministerul Justitiei l-au contactat pe seful inchisorii. Acestia ar fi cerut relatii de la detinutii care au stat in camera cu Dumitrescu in legatura cu telefoanele pe care le-a primit si dat acesta, in perioada in care fostul agent a fost arestat (18 iulie 2004-mai 2005).
In 31 august, Dumitrescu s-a intalnit la un restaurant din nou cu cele trei persoane care i-ar fi solicitat sa scrie in memoriu ca nu a adus in tara cele sase kilograme de cocaina. "De asemenea, trebuia sa mai precizez ca procurorii Cristian Vladascau, George Muscalu si Elena Radescu sunt emisarii personali ai procurorului general Ilie Botos, pentru a obtine declaratii impotriva procurorului Flavius Craznic, neputand fi schimbati Elena Radescu si Ilie Botos datorita unor chichite legislative. Daca dau declaratia, acestia pot fi schimbati facand parte din grupul mic de putere, iar ei vor castiga, facand parte din grupul mare de putere", arata Dumitrescu. Dumitrescu le-a cerut timp, insa ar fi spus ca, daca au dovezi ca transportul autorizat al celor sase kilograme de cocaina nu a avut loc, nu intelege de ce insista ca el sa revina asupra declaratiilor date. "Au spus ca ei stiu ca acesta este adevarul, moment in care i-am atentionat ca daca mai scot alte transporturi de cocaina pe Otopeni cu documente cu tot - cocaina care a fost sustrasa de politisti - lucrurile se vor complica", mai spune Dumitrescu.
Vizite in arest
De asemenea, Dumitrescu sustine ca ar fi aflat inca din 2002 ca "doi ofiteri de la UM 0962 (n.red. - unitatea condusa de chestorul Virgil Ardelean, zis Vulpea) - coloneii Stan si Nicolae - sunt implicati in traficul de droguri". Cu cei doi, fostul informator spune ca ar fi intrat in conflict in momentul in care i-a amenintat ca va dezvalui implicarea lor in cazul Venezuela.
Fostul informator a fost arestat preventiv pentru trafic de droguri si eliberat in mai anul acesta. Acesta spune ca, in perioada in care se afla dupa gratii, timp de sase zile - intre 21 si 28 iulie 2003 - coloneii Stan si Nicolae ar fi venit la arest si i-ar fi cerut sa sune in Venezuela si Olanda, pentru a organiza o livrare supravegheata de droguri. "Am sunat in Olanda pentru 50.000 de pastile ecstasy si in Venezuela pentru 10-15 kilograme de cocaina. Dupa zece zile de discutii cu partenerii din cele doua tari, am cerut autorizatia procurorului, imprejurare in care cei doi ofiteri nu m-au mai cautat", a declarat Petre Dumitrescu.
In acelasi timp, Dumitrescu sustine ca "traficul de droguri a fost o inscenare pusa la cale de colonelul Stan si Badulescu Aurelian, ambii de la UM 0962, pentru a acoperi implicarea lor in disparitia unor droguri din Venezuela ca livrari supravegheate". Ministerul Public a confirmat ieri plangerea depusa de Dumitrescu, precizand ca s-a solicitat atat Ministerului Justitiei, cat si Ministerului Administratiei si Internelor efectuarea de verificari pentru a stabili veridicitatea celor sesizate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.