Ion Vranceanu, liderul liberarilor din Vaslui, este protagonistul, de ani de zile al unor scandaluri de presa. El a fost acuzat de comiterea a zeci de ilegalitati, dar de fiecare data a scapat basma curata. Aceste reusite se datoreaza relatiilor susp
Ion Vranceanu, liderul liberarilor din Vaslui, este protagonistul, de ani de zile al unor scandaluri de presa. El a fost acuzat de comiterea a zeci de ilegalitati, dar de fiecare data a scapat basma curata. Aceste reusite se datoreaza relatiilor suspuse ale liberalului-sef. Este prieten cu o serie de personaje controversate din PSD, dar jura credinta conducerii liberale. A fost cercetat de mai multe ori, dar de fiecare data a scapat. Ghiciti cum? "Politistii si procurorii nu au gasit probe concludente". Vranceanu este amestecat in afacerile de la RAFO, CAROM, VGB, avand relatii de prietenie si afaceri cu cei care au dirijat ingineriile financiare deja celebre din Valea Trotusului. Averea lui este imensa, fiind actionar in mai multe firme si finantator din spate ale altor afaceri cel putin dubioase.
Cariera de om de afaceri al lui Vranceanu a inceput ca ospatar care a luat in locatie de gestiune o cabana din Valea Uzului, pe care ulterior a reusit sa o si cumpere. Liderul liberalilor vasluieni a fost chiar si pompier la RAFO.
In ultima perioada Vranceanu si mafia din Moldova au intrat in atentia serviciilor secrete. O echipa multidisciplinara a muncit luni de zile pentru a realiza un material informativ despre actiunile gruparii din care face parte si seful liberarilor vasluieni. Numele acestuia apare in mai multe capitole atat in cazul RAFO si CAROM cat si in alte tranzactii. Este curios cum Vranceanu nu a fost cercetat de procurorii care au instrumentat dosarele RAFO, CAROM si VGB.
In continuare redam pasaje din raportul echipei care a intocmit materialul informativ mai sus amintit. Din informatiile pe care le detinem, raportul a fost inaintat si factorilor de decizie din Guvern si Presedentie.
Documente secrete vandute unor arabi
Vranceanu P. Ion, impreuna cu deputatul liberal Ioan Aron Popa, sotia sa Lucica Popa (angajata in SC CAROM SA si sora a directorului general al societatii) au sustras prin intermediul sefului Serviciului Investitii din CAROM, Necula Iulian si a sotiei sale, Necula Isabela toate planurile combinatului SC CAROM SA, ce au statut de secret de serviciu. In acest sens exista reglementari speciale pe linia apararii secretului de stat, in CAROM existand si un birou de documente secrete (BDS). Unele instalatii din CAROM, dupa efectuarea unor mici modificari pot produce arme chimice de distrugere in masa. Documentele au fost predate contra sumei de un milion de euro cetateanului de origine iordaniana Mohhamed Nafal, absolvent al facultatii TCM, promotia 1986, casatorit cu Mirela Branza, legatura de interes operativ a directorului general al SC CAROM S.A inca din anul 1999.
Aceleasi date tehnice au fost predate de Iofcea si Vranceanu prin intermediul lui Ioan Aron Popa unei firme britanice, BSI, cu sediul in Bucuresti, firma ce a fost adusa de conducerea CAROM in urma cu cativa ani pentru a executa audituri tehnice in vederea acreditarii societatii pe linie de asigurare a calitatii. O parte din sumele incasate de la CAROM de firma BSI au ajuns in cele din urma la Vranceanu P. Ion si la Ioan Aron Popa.
Vranceanu P. Ion este implicat in facilitarea obtinerii de apartamente cu chirie pentru cetateni iranieni si irakieni suspectati de terorism si care desfasoara activitati comerciale ilegale in zona de competenta. In acest sens inca din anul 1995 a cooptat-o pe Anca Circasov, domiciliata pe bulevardul Republicii din municipiul Onesti, proprietara a unui autoturism Cielo de culoare rosie cu numere de inmatriculare BC-04-ANV, care se ocupa de inchirierea de apartamente la preturi modice. Astfel Anca Circasov l-a gazduit inclusiv pe Mohamed Rabah El Rabah, suspectat de terorism, apropiat al lui Vranceanu P. Ion.
pH-metre masluite
Prin intermediul lui Iofcea Gh. si Necula Iulian, Vranceanu P. Ion a adus circa 100 aparate (pH-metre, nivelmetre, contori etc) pentru dotarea SC CAROM SA. Aparatele erau la mana a doua, si supraevaluate (de exemple, daca un pH-metru nou costa aproximativ 75 de milioane de lei, pH-metrele achizitionate de CAROM de la Vranceanu P. Ion au fost platite cu 750 milioane bucata). Aparatura a fost adusa prin intermediul firmei OLT PLAST, cu sediul in Bucuresti, plata (estimata la 75 miliarde de lei) fiind efectuata prin actul aditional 463/30.12.2004. In aceasta afacere este implicat si seful sectiei ATM (automatizari), Pisarciuc Costel.
Vranceanu P. Ion si grupul de directori de la SC CAROM SA au efectuat lucrari de reamenajare a laboratoarelor si birourilor din societate la preturi duble fata de cele practicate pe piata prin firma CONIS STAR, mare parte din veniturile firmei fiind impartite intre directori.
Prin firma MITRA SRL (actionar majoritar Dobrovat I. Platon si administrator Dobrovat I Emilian), Vranceanu P. Ion a aprovizionat SC CAROM SA cu hidroxid de sodiu de la OLTCHIM Ramnicu Valcea la preturi mult peste cele practicate pe piata desi acest produs putea fi achizitionat de la firma onesteana CHIMCOMPLEX BORZESTI. Prejudiciul inregistrat de CAROM cu aceasta ocazie a fost de aproximativ trei miliarde de lei.
Vranceanu P. Ion, Iofcea Gh. si Rosca Traian au efectuat lucrari de renovare si dotare cu mobilier a birourilor si laboratoarelor din CAROM prin intermediul firmei NEGOCHIM, administrata de Ariton Lucian, Dascalescu Dumitru si Popa George (fratele deputatului PNL Ioan Aron Popa). Preturile practicate au fost duble fata de cele de pe piata si o parte din mobilier a ajuns in realitate la locuintele directorilor de la SC CAROM SA
Samsarul de firme capusa
Desi, societatea CAROM dispune de suficient personal, Vranceanu P. Ion impreuna cu grupul de directori au adus in anul 1999 firma LESCACI, cu sediul in Oas, Judetul Satu-Mare, administrata de Ciocan Ion, fiul lui Ciocan Vasile, firma specializata in transport de marfuri, comert dar si in lucrari de vopsitorie si amenajari interioare. O mare parte din veniturile realizate de aceasta firma au ajuns la grupul de interese mentionat mai sus. Pana in anul 2004 firma LESCACI a executat lucrari de vopsire a utilajelor industriale si de amenajari interioare pe care a incasat sume exagerat de mari, prejudiciul inregistrat de CAROM fiind de aproximativ 100 de miliarde de lei.
Prin firma DAFCOCHIM SRL Targu Mures, Vranceanu P. Ion si Iofcea Gheorghe au achizitionat pentru CAROM clorura de aluminiu (import) si hidroxid de sodiu (de la OLTCHIM Ramnicu Valcea), in afacere fiind implicata si Sorina Paval, sef serviciu import-export. Datorita diferentelor mari de preturi fata de cele normale, prejudiciul inregistrat de SC CAROM SA cu aceasta ocazie a fost de 15 miliarde de lei.
Inventatorii de mana a doua
Vranceanu P. Ion impreuna cu fostul director general al S.C CAROM S.A Anastasiu Valentin si actualii directori ai societatii mentionate au prezentat o serie de produse si tehnologii drept inventii si inovatii de nivel mondial, in realitate nici un produs nefiind omologat sau recunoscut de autoritatile competente. Fara a avea acordul OSIM sau al oficiului de inventii si inovatii, persoanele mentionate mai sus au incasat peste 100 milioane de euro, prejudiciind bugetul statului.
Produsele si inventiile in cauza sunt urmatoarele:
- Obtinerea regulatorului de cifra octanica "Nitrat de 2 etil hexil izooctil".
- Obtinerea stabilizatorului la UV (radiatii ultraviolete) pentru cauciucuri speciale octoculen.
- Obtinerea bisfenolului pentru policarbonati.
- Valorificarea acidului sulfuric rezidual de la fabricarea Nitratului de 2 etil hexil izooctil pentru prelucrarea lesiilor crezilice si alchilarea crezolilor cu izobutena pentru obtinerea de antioxidanti.
- Obtinerea antioxidantului "Butil hidroxi anisol".
- Sinteza antioxidantului "Butil hidroxi toluen".
- Obtinerea absorbantului de UV "Salicilat de 2 etil hexil".
- Sinteza antioxidantului 1,6 - dimetil - 2 rezorcinatului de metil", executant fiind societatea AROMA RISE SA Onesti, director general Dan Harlea si beneficiar SC CAROM SA (director general Cecilia Dumitrescu, director general adjunct Dan Zanescu si director comercial Iofcea Gheorghe).
ELON vandut pentru o suta de mii de dolari
AROMA RISE SA Onesti este o societate desprinsa din CAROM in anul 1993 sub denumirea initiala de ELON, cu capital mixt romano-american, evaluata la aproximativ cinci milioane de dolari, destinata producerii aromelor sintetice pentru industria alimentara. Desi, actionar principal era SC CAROM SA, in urma unor sume de bani (100.000 dolari) pe care conducerea societatii onestene a primit-o in anul 2001 de la actionarul american, partea straina a devenit actionar majoritar. In urma unor "inginerii financiare", directorii combinatului de cauciuc sintetic au devenit actionari majoritari la AROMA RICE.
Lesia ucigasa
In cadrul SC RAFO SA Onesti exista o zona numita "Rafinaria Veche", ce include CC1, CC2 si parcurile de rezervoare, situata in zona de Sud-Vest a societatii. In urma procesului de demolare si valorificare a fierului vechi din instalatiile CC1 si CC2 de catre o firma apartinand grupului VRADICOR SA, a rezultat o cantitate mare (10.000 tone) de sita moleculara, substanta care se prezinta ca nisipul fin, de culoare alba, avand efect nociv asupra mediului inconjurator si asupra personalului uman. Aceasta cantitate de substanta a fost folosita la procesul de ecologizare a batalului 6-7, batal ce se afla in custodia SC RAFO SA, in care sunt depozitate cantitati mari de reziduuri petroliere. Batalul este situat in afara perimetrului societatii, pe latura vestica a albiei raului Trotus.
Procesul de ecologizare a fost realizat in proportie de 90% la nivelul anului 2003 de catre SC RAFO ECO SRL Onesti, pe baza de contract cu rafinaria. In final sita moleculara a fost amestecata cu rumegus si reziduuri petroliere, proportional si acoperita cu pamant vegetal. Aceasta actiune a avut acordul tacit al conducerii RAFO, prin directorii Matei, Popoiu, Gaureanu si al conducerii RAFO ECO, prin Jipa Gheorghe, director de productie. Efectul asupra mediului nu este cunoscut cu exactitate. Materialele (sita moleculara) au fost transportate cu rabe apartinand SC TRANSCHIM SR. Onesti, inchiriate de catre RAFO. La poarta erau declarate cantitati mai mici de deseuri, restul trecand sub alta forma (rezidii petroliere, de exemplu). Problema este ca, in timpul operatiunii de transport catre locul in care a fost ingropata, o parte din sita moleculara a fost imprastiata de vant (fiind foarte fina), depunandu-se ulterior in zona. De altfel, sita moleculara nu ar fi trebuit sa fie scoasa din incinta rafinariei.
In cadrul rafinariei vechi exista un numar insemnat de rezervoare (12 bucati) aparent dezafectate, in realitate in ele fiind depozitate reziduuri petroliere. Cele mai multe rezervoare sunt pline cu lesie crezilica, substanta rezultata in urma procesului de rafinare si prelucrare a titeiului si care s-a acumulat in timp. Desi la prima vedere aceasta substanta este depozitata in vase ermetic inchise, in realitate au fost observate fisuri si scurgeri de produse la baza rezervoarelor. Tehnic nu se poate verifica cu exactitate conditiile de depozitare deoarece personalul muncitor nu are acces la rezervoare.
Lesia crezilica este inregistrata in acte, dar cantitatea trecuta este estimata a fi de cinci-sase ori mai mica decat cea reala.
In perioada 2002-2003 au existat negocieri cu o firma din Pitesti in vederea distrugerii acestor reziduuri petroliere prin incinerare, la un pret de cinci dolari/kg, fara manopera de prelucrare. Un calcul sumar estimeaza la cinci milioane de dolari costul neutralizarii rezidiilor depozitate in acele rezervoare.
Desi situatia este monitorizata prin planul de mediu din RAFO, in realitate nu sunt respectate normele legale. In ipoteza in care un vas s-ar fisura mai tare, o cantitate apreciabila de lesie crezilica, extrem de toxica s-ar infiltra in sol si de aici in panza de apa freatica, cu consecinte dezastruoase pentru mediu. Deasemenea, in timpul operatiunilor de neutralizare exista pericolul poluarii accidentale a mediului inconjurator. La un seism mai puternic, structura metalica a rezervoarelor ar putea ceda, generand deasemenea o poluare accidentala a mediului.
Rafinaria este asezata pe patru puturi de apa, ceea ce va duce in timp la o poluare excesiva a panzei de apa freatica si a solului pe o suprafata foarte mare, specialistii in domeniu afirmand ca cinci grame de lesie crezilica introdusa intr-un om il pot ucide.
Din pacate conducerea RAFO nu aloca sumele necesare neutralizarii reziduurilor (desi era obligata prin programul de investitii), considerand ca aceasta problema nu are o importanta atat de mare.
Cherestea pentru sirieni, fier vechi pentru greci
Actiunile ilegale intreprinse de omul de afaceri Vranceanu P. Ion si Vasile Ciobanu proprietari ai societatilor SC VRADICOR SA si METAL PRODINVEST SRL Bucuresti sunt de natura a afecta grav siguranta nationala si ordinea constitutionala de drept in zona Vaii Trotusului.
Fie prin propriile societati sau prin societatile legaturilor apropiate implicate si ele in actiuni ilegale cei mentionati si-au dobandit o avere estimata la aproximativ 100 milioane de dolari provenita din devalizarea intreprinderilor din zona Vaii Trotusului si apoi trecuta ca datorii la bugetul statului sau catre diversi terti. De mentionat este faptul ca Vranceau P. Ion este implicat in activitati ilegale impreuna cu cetateni de nationalitate libaneza, siriana, irakiana, iraniana, suspectati de activitati teroriste. Astfel, Vranceau P. Ion impreuna cu Mohamed Rabah El Rabah au procesat lemn in zona Onesti, in hala de la SC UTON SA, pentru care au platit in avans prin contractul nr.34/02.2004 cu factura 3926239 in valoare de 3,2 miliarde lei, cherestea ce era apoi exportata prin portul Constanta in Siria.
La SC CHIMCOMPLEX SA din Borzesti, impreuna cu cetateanul grec Georgois Vatistas au taiat fier vechi de 20 de ori mai mult decat valoarea achitata in afacere fiind implicati si factorii de conducere de la societatea mentionata (Bancila Virgiliu, director general), exportul instalatiilor dezafectate realizandu-se prin firmele SC TOMINI TRADING SRL Constanta (J 13/2083/24/11 /199/R12439094), cu sediul in Str. Decebal, Nr. 49-Constanta.
Urmare a acestor taieri masive de fier vechi, au aparut probleme de mediu, scurgeri de la instalatia de soda, care se infiltreaza in panza de apa freatica, neefectuandu-se procese verbale intre Garda de Mediu Bacau si SC CHIMCOMPLEX SA.
(va urma)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.