"Formatul actual de mediere, OSCE-Federatia Rusa-Ucraina, nu mi se pare satisfacator din punctul de vedere al posibilitatilor, al ocaziilor care pot fi oferite pentru rezolvarea problemei transnistrene", a declarat ministrul de Externe Mihai Razvan U
"Formatul actual de mediere, OSCE-Federatia Rusa-Ucraina, nu mi se pare satisfacator din punctul de vedere al posibilitatilor, al ocaziilor care pot fi oferite pentru rezolvarea problemei transnistrene", a declarat ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu in urma intalnirii de vineri cu omologul sau de la Chisinau Andrei Stratan, informeaza Rador. In privinta Transnistriei, "Romania intelege sa actioneze cu tact si sa aiba o implicare care sa reprezinte in egala masura si interesul nostru national si interesul arhitecturilor de securitate din care facem parte", a declarat la Iasi Mihai-Razvan Ungureanu. Amintind ca subiectul transnistrean este din nou pe agenda obiectivelor de politica externa ale tarii noastre din ianuarie incoace, Mihai-Razvan Ungureanu a precizat ca, "in chestiunea transnistreana, Romania nu este singura". "Ca membra a NATO si viitor membru al Uniunii Europene, tara noastra este la fel de interesata, ca si celelalte state din aceste doua grupuri, de securitatea granitei externe. Problema transnistreana este o problema de proximitate geografica si politica. Ne preocupa situatia din Transnistria pentru simplul fapt ca reprezinta potentiale zone de instabilitate regionala. Este interesul nostru si al tuturor statelor riverane de a creste nivelul de securitate in arealul pontic. Acest lucru nu se poate face decat prin cooperare", a spus Mihai-Razvan Ungureanu.
La randul sau, seful diplomatiei de la Chisinau, Adrian Stratan, a declarat ca se doreste gasirea posibilitatilor de solutionare a conflictului transnistrean, pe baza unei propuneri legislative lansate recent in Republica Moldova.
OSCE nemultumita de noul plan moscovit
Seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, a confirmat, intr-un interviu acordat recent postului de radio "Europa Libera", existenta unui nou plan rusesc de reglementare transnistreana - informeaza AP FLUX.
Hill a afirmat ca a aflat despre existenta unui nou set de propuneri de la reprezentantul Rusiei la negocierile pentru solutionarea diferendului transnistrean, Valeri Nesteruskin. Ambasadorul OSCE a mentionat ca noile propuneri elaborate de expertii de la Moscova ar putea fi lansate in toamna acestui an. "Vom examina cu atentie acest proiect, dupa care ne vom putea pronunta daca este un pas pozitiv sau nu", a declarat Hill.
Intrebat daca noul document rusesc contine elemente din setul numit conventional planul Kozak, respins de autoritatile de la Chisinau in urma cu aproape doi ani, ambasadorul OSCE a raspuns ca acesta contine mai multe elemente din planul Kozak. "In ceea ce priveste momentele principiale, acest proiect nu mai vorbeste despre prezenta militara ruseasca in Republica Moldova. Sper ca a fost de ajuns o lectie pentru ca Moscova sa inteleaga ca nu mai trebuie sa incerce sa-si impuna prezenta militara. Presupun ca, la fel ca si in planul Iuscenko, anumite garantii militare vor fi prezente", a spus Hill. El a adaugat ca OSCE va insista asupra unei misiuni multinationale de pacificare cu participarea observatorilor civili si militari, sub mandat OSCE. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.