Ministerul Finantelor Publice va reprezenta Romania sau institutiile publice in fata Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID), institutie componenta a Bancii Mondiale
Ministerul Finantelor Publice va reprezenta Romania sau institutiile publice in fata Curtii de Arbitraj International a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID), institutie componenta a Bancii Mondiale. Decizia a fost adoptata de Guvern in sedinta de saptamana trecuta. Potrivit unui comunicat al Executivului, Finantele vor selecta mai multe societati profesionale civile de avocati din Romania sau din strainatate specializate in litigii internationale, in vederea formularii apararii. Procedura de selectie a acestor societati, precum si cea de selectie a arbitrilor desemnati de partea romana in procedurile arbitrale vor fi stabilite printr-un ordin al ministrului Finantelor Publice. Din comisiile de selectie va face parte si un reprezentant al Cancelariei primului-ministru. In cazul in care, prin hotarari judecatoresti sau arbitrale, se stabileste obligatia platii unor sume de bani, acestea vor fi suportate din bugetul fiecarei institutii publice care da mandatul de reprezentare. Romania a ratificat Conventia de la Washington din 1965, cu privire la reglementarea Diferendelor Relative la Investitii intre state si persoane ale altor state. In prezent, pe rolul Curtii de Arbitraj Internationale a Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii sunt inregistrate doua dosare impotriva Romaniei: cazul Noble Ventures (care acuza statul roman de nationalizare a Combinatului Siderurgic de la Resita) si cazul EDF (fostul operator al spatiilor duty-free din incinta Aeroportului International Henri Coanda din Bucuresti). Infiintat in 1966, ICSID contribuie la incurajarea investitiilor straine si la stabilirea unui climat de incredere reciproca intre state si investitorii straini, oferind cadre internationale de conciliere si arbitraj pentru conflicte din domeniul investitiilor. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.