Puternice explozii s-au prdus ieri dimineata, devreme, in blocul de colonii Gish Katif, in Fasia Gaza, unde armata israeliana a inceput demolarea a aproximativ 20 de sinagogi, construite de Israel in teritoriile palestiniene ocupate, informeaza surse
Puternice explozii s-au prdus ieri dimineata, devreme, in blocul de colonii Gish Katif, in Fasia Gaza, unde armata israeliana a inceput demolarea a aproximativ 20 de sinagogi, construite de Israel in teritoriile palestiniene ocupate, informeaza surse militare israeliene. Demolarea, demarata joi seara, urma sa se finalizeze in cursul diminetii de ieri, a declarat un responsabil militar israelian, confirmand controversata actiune de distrugere a sinagogilor, in Fasia Gaza. In Gush Katif (un bloc de 15 implantari evreiesti), unde militarii au finalizat dinamitarea caselor colonistilor, in urma cu doua saptamani, zgomotul exploziilor s-a auzit cu putin timp inaintea apelului pentru rugaciunea de dimineata, lansat la moscheile musulmane din apropiere de Gush Katif si de orasul palestinian Khan Yunes. Curtea suprema de justitie din Israel a aprobat, joi, distrugerea tuturor sinagogilor din cele 21 de implantari din zona, pregatind iminenta retragere, inclusiv retragerea fortelor israeliene din Fasia Gaza, prevazuta initial sa se incheie la jumatatea lunii septembrie. Lacasurile religioase evreiesti erau singurele cladiri nedemolate, dupa evacuarea a peste 8000 de colonisti din regiune. Doar doua sinagogi din Fasia Gaza, cele din coloniile Slav si Tel Katifa, urmeaza sa fie demolate in intregime si reconstruite in Israel.
Militarii evrei vor parasi Gaza pana luni
Totusi, ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, a anuntat, ieri, ca a ordonat suspendarea operatiunilor de demolare a sinagogilor din Fasia Gaza, ignorand sentinta Curtii Supreme de Justitie. Demnitarul israelian a explicat ca a crescut intr-un mediu traditional evreiesc si, personal, s-a declarat impotriva demolarii sinagogilor de catre Israel. Joi, judecatorii au decis cu patru voturi "pentru" si trei "impotriva" demolarea lacaselor de cult evreiesti in Fasia Gaza, respingand recursul inaintat de rabinatul din Israel, care cerea pastrarea sinagogilor, dupa finalizarea retragerii israeliene din toate cele 21 de colonii din Fasia Gaza. Armata israeliana va finaliza, totusi, retragerea totala din Fasia Gaza, mai repede cu trei zile decat era prevazut initial, a declarat, ieri, Mofaz, citat de Rompres. Responsabilul israelian a mentionat ca militarii vor incheia patrularea unui periculos sector denumit "coridorul Philadelphia", situat la granita intre Fasia Gaza si Egipt. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.