Zadie Smith, Julian Barnes (foto) si britanicul de origine japoneza Kazuo Ishiguro au fost nominalizati, joi, printre cei sase finalisti care au ramas in cursa pentru premiul Booker, unul dintre cele mai prestigioase premii din literatura, relateaza
Zadie Smith, Julian Barnes (foto) si britanicul de origine japoneza Kazuo Ishiguro au fost nominalizati, joi, printre cei sase finalisti care au ramas in cursa pentru premiul Booker, unul dintre cele mai prestigioase premii din literatura, relateaza Mediafax. Ceilati trei autori aflati in cursa sunt John Banville, Sebastian Barry si Ali Smith. Numai Kazuo Ishiguro, aflat in competitie cu romanul "Never let me go", a mai castigat un premiu Booker, premiu literar fondat in 1969 si care rasplateste in fiecare an cea mai buna opera scrisa de un autor cetatean al Commonwealth-ului sau al Irlandei. Printre numele mari preselectate anul acesta se poate remarca de asemenea prezenta lui Zadie Smith, o scriitoare de origine jamaicana care a facut furori pe scena literara in 2001 cu "White Teeth". Ea a intrat in competitie cu "On Beauty", al treilea roman al sau. La selectia din acest an au participat nume mari ale literaturii britanice, printre care si Salman Rushdie, autorul "versetelor satanice", fost castigator al premiului "The Booker of Bokers", pentru "Midnight's Children", in 1993. Opera premiata se bucura de obicei de mare succes in librarii, ca de exemplu "Life of Pi", a canadianului Yann Martel in 2002 sau "Vernon God Little" scrisa de DBC Pierre in 2003. In 2004, premiul Booker a fost decernat unui roman gay explicit, "Line of Beauty", o satira semnata de Alan Hollinghurst. Numele scriitorului care va primi cecul de 74.152 de euro in anul 2005 va fi dezvaluit pe 10 octombrie. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.