Opozitia si-a unit ieri toate fortele pentru a impiedica revocarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de la sefia Camerei Deputatilor si, respectiv a Senatului. Cu scopul evident de a trage cat mai mult de timp, senatorii PRM si deputatii PSD au
Opozitia si-a unit ieri toate fortele pentru a impiedica revocarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu de la sefia Camerei Deputatilor si, respectiv a Senatului. Cu scopul evident de a trage cat mai mult de timp, senatorii PRM si deputatii PSD au anuntat depunerea unor motiuni simple in fiecare Camera a Parlamentului. Cum dezbaterea si adoptarea documentelor Opozitiei vor ocupa o zi din timpul programat pentru modificarea Regulamentului, este lesne de inteles ca Nastase si Vacaroiu au mai castigat inca o zi in lupta cu Alianta pe marginea schimbarii lor. PSD nu se opreste insa aici, si vine cu o propunere clara de impiedicare a decapitarii liderilor lor. Concret, Adrian Nastase a avansat posibilitatea ca Regulamentul Camerei sa se aplice dupa 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. Prin aceasta manevra PSD obtine un ragaz in intervalul caruia Curtea Constitutionala isi va putea prezenta pozitia. Este de notorietate ca in chestiunile sensibile, PSD a mizat pe sprijinul nemijlocit al Curtii, compusa in majoritate din oameni fideli partidului de opozitie.
Nastase a avertizat PC ca ar putea pierde toate "cadourile" obtinute de pe urma colaborarii cu PSD daca vor vota impotriva intereselor pesediste. La Senat, Alianta a obtinut o mica victorie, impunand ca aproape tot programul de lucru pe saptamana viitoare sa se refere exclusiv la modificarea Regulamentului si implicit la inlocuirea din functie a lui Nicolae Vacaroiu.
Vadim intinde mana PSD-ului
PSD a depus ieri o motiune simpla, care ii va permite lui Nastase sa mai ramana o zi in scaunul de presedinte. Deputatii PSD au lansat motiunea referitoare la "Nivelul de trai al cetatenilor, ultima preocupare a Guvernului Tariceanu", document care va fi dezbatut de plen in cursul saptamanii viitoare. Pesedistii nu au urmarit decat taraganarea dezbaterii Regulamentului, in conditiile in care, din punct de vedere procedural, motiunea va trebui analizata de plenul Camerei inaintea proiectului privitor la Regulament. Acest lucru a fost recunoscut cu zambetul pe buze chiar de catre liderul social-democratilor din Camera, Viorel Hrebenciuc: "Da, vrem sa tragem de timp". Noul lider al deputatilor PNL, Crin Antonescu, a declarat ca etalarea acestei motiuni reprezinta o miscare tactica a PSD. "Ne dam seama ca este vorba de dezobisnuirea unui om (Adrian Nastase n.r.) de a mai fi normal politic. El nu intelege inca faptul ca a trecut de la Putere in Opozitie", a catalogat liberalul atitudinea imbratisata de Nastase. Liderul grupului parlamentar al PD din Camera Deputatilor Cristian Radulescu a recunoscut ca motiunea simpla a PSD reprezinta "inca o amanare pentru ca Adrian Nastase sa mai ramana cateva zile pe scaunul de presedinte". Peremistii au depus si ei, la Senat, motiunea simpla "Alianta DA - Dezastrul agriculturii", prin care cer demiterea ministrului Agriculturii, Gheorghe Flutur, pentru gestionarea necorespunzatoare a problemelor din agricultura romaneasca. Actiunea PRM este menita sa tergiverseze revocarea cat mai rapida a lui Nicolae Vacaroiu din functia de presedinte al Senatului, senatorii urmand sa dezbata cu prioritate motiunea simpla si sa lase in plan secund inlocuirea liderului PSD. De altfel, ministrul Agriculturii a admis ca motiunea PRM privind agricultura "este o mana intinsa" lui Nicolae Vacaroiu, "ca sa nu cada de pe scaunul de presedinte al Senatului".
Liderul PSD Adrian Nastase a propus ieri ca modificarile la Regulamentul Camerei Deputatilor sa intre in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, informeaza Mediafax. El a declarat ziaristilor ca astfel Curtea Constitutionala va putea sa verifice constitutionalitatea textelor adoptate de Parlament. Nastase a apreciat ca Puterea nu doreste publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor care vor fi aduse Regulamentului, ci vrea schimbarea presedintelui Camerei imediat ce modificarile la acest regulament vor fi votate de Parlament, existand riscul sa fie doi presedinti ai Camerei Deputatilor si astfel Parlamentul sa fie "de rasul lumii".
Avertisment catre PUR
"S-au facut niste negocieri pe configuratia initiala. Partidul Umanist a obtinut din partea noastra la momentul respectiv anumite puncte suplimentare, care sigur ca nu mai pot sa ramana cadouri de la noi pentru dansii, daca dansii vor vota in partea cealalta", a tinut sa precizeze Adrian Nastase. El a infirmat ca acesta ar fi un avertisment dat umanistilor, spunand ca acesta este de fapt "un avertisment in legatura cu incercarea unora de a schimba in fiecare saptamana majoritatile politice". "Daca PUR va vota acum in aceasta noua configuratie asa-numita noua majoritate, va trebui sa primeasca de la ei anumite completari de mandate. Saptamana viitoare, daca iar este schimbata majoritatea, iara trebuie schimbate configuratiile de la conducerea comisiilor, configuratiile Biroului Permanent. Cine are interesul ca aceasta instabilitate sa se instaleze in Parlamentul Romaniei?", a spus Nastase.
Puterea castiga la Senat
In Senat, Puterea a impus ieri, ca programul pe saptamana viitoare sa fie destinat, aproape exclusiv, dezbaterii noului Regulament si implicit revocarii lui Nicolae Vacaroiu din functia de presedinte. Concret, senatorii se vor intalni luni dupa-amiaza si in diminetile zilelor de marti, miercuri si joi, in plen, pentru a dezbate amendamentele aduse noului Regulament. Lupta dusa de Alianta PNL - PD cu Opozitia pe marginea programului de lucru al senatorilor nu a fost insa una usoara. Intr-o prima faza, senatorii au purtat niste discutii aproape inutile despre necesitatea introducerii in programul de lucrui a unei note prin care sa se mentioneze ca Regulamentul Senatului va intra in dezbaterea plenului. Dupa epuizarea acestui subiect, liberalul Puiu Hasotti a propus ca senatorii sa se intruneasca in plen luni dupa-amiaza, marti, miercuri si joi dimineata, urmand ca dupa-amiezele sa fie destinate lucrarilor in comisiile permanente. PSD a incercat insa sa blocheze initiativa Aliantei, venind cu tot felul de pretentii. Vacaroiu a invocat interesul national si a vrut sa induca senatorilor ideea ca prin impunerea Regulamentului ca prioritate in plen nu se vor mai dezbate legile privind integrarea europeana. PRM a sarit si el in apararea pesedistilor si a cerut ca in zilele de marti si miercuri senatorii sa lucreze exclusiv in comisiile permanente pentru a intocmi cat mai multe rapoarte la proiectele de lege. In cele din urma, programul pe saptamana viitoare in varianta dorita de majoritate a fost adoptat cu 66 de voturi pentru si 46 impotriva.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.