Primul scrutin prezidential pluripartit din Egipt s-a incheiat. Conform primelor rezultate provizorii, difuzate ieri, actualul presedinte, Hosni Mubarak, denumit in mod traditional "ultimul faraon", are sanse considerabile de a-si adjudeca un al cin
Primul scrutin prezidential pluripartit din Egipt s-a incheiat. Conform primelor rezultate provizorii, difuzate ieri, actualul presedinte, Hosni Mubarak, denumit in mod traditional "ultimul faraon", are sanse considerabile de a-si adjudeca un al cincilea mandat de sase ani la conducerea tarii piramidelor. Mohammed Hosni Said Mubarak, ortografiat, uneori Muhammad Hosni Mubarak sau, pur si simplu, Hosni Mubarak a preluat Presedintia Republicii Arabe Egipt la 14 octombrie 1981. Ca vicepresedinte, dupa o cariera stralucita in armata aeriana egipteana, i-a succedat la carma tarii lui Anuar el-Sadat, asasinat la 6 octombrie 1981.
Drumul spre putere
In calitate de presedinte al Egiptului, Mubarak a fost, mereu, considerat drept unul dintre cei mai putenici sefi de stat din Orientul Mijlociu. Controlul lui Mubarak asupra Egiptului este amplu si apreciat de analisti drept un autocratism moderat. Mubarak este cunoscut pentru pozitia sa neutra in privinta conflictului israelo-palestinian; de altfel, a fost deseori implicat in negocierile dintre cele doua parti conflictuale.
Mubarak s-a nascut pe 4 mai 1928 la Kafr-El Meselha in Egipt. Dupa absolvirea liceului, a urmat Academia militara Egipteana, obtinand o diploma in stiinte militare. In 1950 absolva, ca sef de promotie, scoala superioara de aviatie. A fost pilot, instructor, sef de escadrila si, in final, comandant de baza. In 1964, a fost numit la conducerea delegatiei armate a Egiptului in URSS. In perioada 1967 - 1972, perioada razboiului de uzura israelo-egiptean, Mubarak a fost numit director al Academiei armatei aeriene si responsabil cu personalul armatei armatei aeriene. In 1972, devine comandant al Armatei aerului si ministru al Afacerilor Militare. In octombrie 1973, dupa razboiul de Kippur, a fost din nou promovat. In aprilie 1975 devine vicepresedinte al Egiptului. In 1978, este ales vicepresedinte al Partidului National Democratic (PND).
Dupa asasinarea ex-presedintelui Anuar el-Sadat de catre islamisti, Mubarak devie presedinte al republicii si al Partidului National Democratic. A fost reales in functia suprema, cu larga majoritate de voturi, in 1987, 1993 si 1999. Birourile de vot in Egipt au fost inchise, miercuri, la ora locala 22:00 Organizatii neguvernamentale (ONG), care au trimis observatori independenti in birourile de vot, sustin ca ar fi constatat nereguli in favoarea sefului statului. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.