Alegatorii egipteni au fost asteptati, ieri, la urne, sa-si aleaga presedintele, pentru prima data, in cadrul unui scrutin pluralist prin sufragiu universal. Toate prognozele indicau ca victoria avea sa revina, fara probleme, actualului sef al statul
Alegatorii egipteni au fost asteptati, ieri, la urne, sa-si aleaga presedintele, pentru prima data, in cadrul unui scrutin pluralist prin sufragiu universal. Toate prognozele indicau ca victoria avea sa revina, fara probleme, actualului sef al statului, Hosni Mubarak. Aproximativ 32 de milioane de alegatori inscrisi pe listele electorale au fost invitati sa se prezinte la urnele instalate in cele 9865 de birouri de votare ale tarii, intre orele locale 08:00 si 22:00. Hosni Mubarak,77 ani, la putere de 24 de ani, se va confrunta in acest scrutin, cu noua candidati, dintre care numai doi sunt mai importanti - seful partidului Al-Ghad, Ayman Nour, 40 de ani, si cel al partidului neo-Wafd, Niuman Gomaa, 71 ani. Scrutinul s-a derulat sub supravegherea a 13.000 de judecatori si delegati ai candidatilor si fara observatori independenti. Primele rezultatele sunt asteptate, cel mai devreme, in aceasta dimineata. Considerat deja, de majoritatea analistilor politici, drept invingatorul scrutinului, Hosni Mubarak a votat la Heliopolis, o suburbie rezidentiala a capitalei Cairo, imediat dupa deschiderea biroului de vot. Pana la aceste alegeri, presedintele Egiptului era stabilit prin referendum, electoratul fiind chemat sa se pronunte asupra numelui unui singur candidat desemnat de Parlamentul dominat de Partidul National Democrat (PND) al lui Hosni Mubarak. Aceasta practica a fost modificata printr-un amendament constitutional, in cursul anului 2005. Alegerile de ieri s-au derulat sub supravegherea a 13.000 de judecatori si delegati ai candidatilor, insa fara observatori independenti. Rezultatele urmeaza sa fie anuntate de Comisia electorala in decurs de trei zile.(I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.