Astazi, joi 8 septembrie, incepand de la orele 12.00, Atelierul civic Ariergarda din Timisoara, condus de cunoscutul scriitor Daniel Vighi, organizeaza pe treptele Teatrului National "Mihai Eminescu" din orasul de pe malul Begai (TNT) o conferinta
Astazi, joi 8 septembrie, incepand de la orele 12.00, Atelierul civic Ariergarda din Timisoara, condus de cunoscutul scriitor Daniel Vighi, organizeaza pe treptele Teatrului National "Mihai Eminescu" din orasul de pe malul Begai (TNT) o conferinta-dezbatere pe tema teatrului si a apropiatului concurs pentru ocuparea postului de director al institutiei. Ariergarda continua astfel o campanie de atragere a atentiei asupra crizei prelungite a TNT, la care propune o solutie: preluarea conducerii de catre regizorul Victor Ioan Frunza, unul dintre cei mai apreciati directori de scena ai Romaniei de azi. La solicitarea gruparii intelectuale timisorene, Victor Ioan Frunza s-a decis sa participe la concursul pentru directia TNT. Publicam in continuare comunicatul prin care Ariergarda isi precizeaza pozitia in legatura cu criza Nationalului timisorean. (D.C.)
Atelierul civic Ariergarda constata, alaturi de opinia publica, faptul ca Teatrul National din Timisoara a avut parte, in perioada postcomunista, mai ales de experimente manageriale precare, care au adus teatrul intr-o situatie critica. Acest fapt este ilustrat de mari neimpliniri. Vom enumera doar cateva pe care dorim sa le aducem in fata opiniei publice:
1. Logistica insuficienta, defectuoasa, vetusta, intretinuta in aceasta stare din nepricepere si dezinteres.
2. Spectacole submediocre si, in multe cazuri, situate la un dureros nivel amatoricesc. Unele dintre ele - productii finantate exclusiv din resurse bugetare - s-au jucat de 2-3 ori, fiind apoi scoase de pe afis, fara ca cineva sa raspunda pentru investitia in productie.
3. Angajarea fara justificare artistica, pe criterii exclusiv subiective, in perioada 1994-2004, a multor actori (mai cu seama tineri) cu un nivel inacceptabil de aptitudini scenice si pregatire profesionala si fara a se tine seama de nevoia reala de resurse umane, in functie de strategia repertoriala.
4. Deprofesionalizarea grava a multor actori tinuti "pe tusa" (exista cazuri in care, vreme de 3 stagiuni de la angajare, au facut cel mult figuratie) sau au fost pusi sa joace in spectacole fara miza, sub indrumarea unor regizori fara tact pedagogic sau fara interesul de a educa.
5. Deteriorarea grava a relatiei cu comunitatea. Dezgustati de spectacole proaste, timisorenii ocolesc teatrul national. Sunt frecvente cazurile in care s-au suspendat reprezentatii teatrale pentru ca s-au vandut 1-3 bilete. 90% dintre biletele vandute sunt distribuite in mediul liceal si gimnazial, sub forma biletelor de grup, in vreme ce premierele au devenit evenimente de "invitatii de favoare" pentru un public privilegiat.
6. Scandaluri, inclusiv situatii de violenta fizica petrecute in teatru (cel mai recent fiind altercatia brutala dintre Ioan Ieremia si Vladimir Jurascu, in secretariatul teatrului, in stagiunea trecuta). Prin urmare, incalcarea oricaror norme de disciplina, fara sanctionarea lor, a dus la instaurarea unei atmosfere contraproductive in teatru.
7. O strategie de marketing ineficienta si de comunicare "dupa ureche" a subminat vizibilitatea teatrului, izolandu-l.
8. In consecinta, TNT nu a avut in anii din urma nici o participare la Festivalul National de Teatru "I. L. Caragiale", nici un premiu si nici o nominalizare la Gala UNITER (exceptand Premiul pentru intreaga activitate decernat scenografei Emilia Jivanov, mult dupa iesirea la pensie a artistei) sau la alt prestigios eveniment national de profil.
In atari conditii, in care TNT este realmente amenintat cu disolutia, salvarea institutiei si a reputatiei sale sta in alegerea unui manager eficient, ferm, a unei personalitati artistice de amplitudine, capabile sa impuna respect, disciplina si valoare in teatru si sa readuca prima scena a Timisoarei in atentia mediului cultural national si international. Nu ne mai permitem acum, dupa 15 ani, un experiment pagubos si nefericit, iar Atelierul civic Ariergarda isi exprima decizia de a contribui la reabilitarea institutionala a TNT salutand decizia reputatului regizor Victor Ioan Frunza de a participa la concurs in vederea obtinerii postului de director. Facem precizarea ca i-am cerut lui Victor Ioan Frunza sa participe la concurs, dupa o consultare cu actori din teatru si cu intelectuali timisoreni interesati in relansarea institutiei. Ne exprimam, in acelasi timp, disponibilitatea sustinerii civice a viitorului director pentru a-si pune in act programul managerial si de repertoriu menit sa asigure conditii optime de performanta artistica institutiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.