Echipele de interventie au salvat 32.000 de persoane la New Orleans, iar costul operatiunilor desfasurate in zona dupa trecerea uraganului Katrina se ridica la aproximativ 2,8 miliarde de dolari, au anuntat autoritatile federale. Autoritatile din
Echipele de interventie au salvat 32.000 de persoane la New Orleans, iar costul operatiunilor desfasurate in zona dupa trecerea uraganului Katrina se ridica la aproximativ 2,8 miliarde de dolari, au anuntat autoritatile federale. Autoritatile din Louisiana, care depun eforturi pentru refacerea infrastructurii in orasul devastat de uragan, au anuntat o licitatie pentru repararea unui pod de 7,5 kilometri care leaga New Orleans de orasul Slidell, aflat de cealalta parte a Lacului Pontchartrain.
"Au fost recuperate pana in acest moment peste 32.000 de persoane", a declarat David Passey, purtator de cuvant al agentiei federale pentru gestionarea crizelor (FEMA). Multe dintre aceste persoane au fost evacuate cu ajutorul elicopterelor, care au recuperat numerosi locuitori refugiati pe acoperisul caselor din zonele inundate.
Primarul orasului, Ray Nagin, a declarat marti ca echipele de salvare gasesc in continuare persoane blocate in propriile locuinte, la opt zile de la trecerea uraganului Katrina, dar ca numarul acestora a inceput sa scada. "Cei recuperati nu sunt in stare buna. Majoritatea delireaza si multi sunt batrani care nu au avut acces la medicamentele" necesare in toata aceasta perioada, a adaugat el.
Garaj de autobuze transformat in inchisoare
Mai mult de 125 de persoane sunt detinute intr-o inchisoare improvizata intr-un garaj de autobuze din New Orleans, dupa ce inchisorile orasului au fost inundate, in urma trecerii uraganului Katrina, a declarat un reprezentat al autoritatilor locale. Detinutii au fost incarcerati pentru delicte si crime comise dupa trecerea uraganului, in orasul inundat si cazut prada bandelor criminale si de jefuitori.
Primii detinuti au fost trimisi, marti, in alte orase din statul Louisiana, pentru a comparea in fata tribunalelor. "Ne aflam in America si aici, chiar daca esti banuit ca ai jefuit sau ai tras focuri de arma asupra unui politist, tot iti pastrezi dreptul de a fi reprezentat de un avocat si de a comparea in fata unui judecator", a declarat Richard Stalder, directorul serviciilor penitenciare din Louisiana. Depoul de autobuze apartinand companiei Greyhound a fost transformat, sambata, in inchisoare, dupa arestarea primului raufacator. Acesta s-a apropiat de garaj intr-o masina furata si a ramas surprins cand a vazut ca la fata locului se aflau importante efective de politie. Printre ocupantii acestei inchisori improvizate se afla si unul dintre barbatii care i-au atacat, la sfarsitul saptamanii, pe angajatii unei companii care lucra pentru Corpul de genisti militari. Doi dintre atacatori au fost ucisi de politie.
Stalder a mai declarat ca infiintarea inchisorii a contribuit la ridicarea moralului fortelor de ordine, care de o saptamana sunt supuse unor puternice presiuni, generate de necesitatea mentinerii unui minim de ordine in orasul New Orleans. Primirea de intariri, in ultimele zile, si mai ales sosirea a mii de membri ai Garzii Nationale, care dispun de prerogative politienesti, a dus la restabilirea simtitoare a securitatii in oras, a afirmat Stalder. "Cu cat se vad mai multe girofaruri pe strada, cu atat oamenii isi inchipuie mai putin ca pot jefui si ataca in voie", a subliniat directorul serviciilor penitenciare din Louisiana, care a adaugat ca prezenta vizibila a armatei si a fortelor de ordine nu a pus, totusi, capat definitiv tulburarilor din New Orleans, unde inca mai exista "zone de insecuritate". Warren Riley, adjunctul sefului politiei din New Orleans i-a avertizat, luni, pe jefuitori si pe criminali ca vor fi supusi celor mai stricte rigori ale legii.
Sute de straini disparuti
Cateva sute de cetateni straini au fost dati disparuti in sudul Statelor Unite, in regiunile devastate de trecerea uraganului Katrina, a anuntat purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat, Sean McCormack.
"Nu vreau sa dau o cifra precisa in acest moment", a declarat McCormack, intrebat despre numarul strainilor dati disparuti in Louisiana, Mississipi si Alabama. "Cred ca este vorba de cateva sute", a adaugat el. Purtatorul de cuvant nu a precizat nici numarul tarilor care au contactat Departamentul de Stat pentru a semnala prezenta cetatenilor straini in regiunile devastate. La randul sau, secretarul de Stat Condoleezza Rice a declarat ca Statele Unite depun eforturi pentru localizarea strainilor din regiune. "Facem tot posibilul pentru a ajuta ambasadele si guvernele straine sa-si localizeze cetatenii. Avem o echipa pe teren, insotita de ambasadorul Joe Sullivan, care va participa la aceste eforturi", a spus Rice. "Daca exista insa straini care nu au contactat consulatul sau ambasada tarii lor, le cerem sa faca lucru", a adaugat ea. La mai mult de o saptamana dupa producerea catastrofei, mai multe tari au anuntat ca nu au informatii despre cetatenii lor aflati in zona devastata. Marea Britanie are 96 de cetateni a caror soarta nu este cunoscuta, Franta are intre 30 si 40, Polonia - 22, Canada - noua, Norvegia - cinci sau sase si Spania - sase. In total, numele a aproximativ 94.000 de persoane, in majoritate americani, au fost inscrise pe site-ul deschis de Comitetul International al Crucii Rosii (CICR) pentru a facilita reuniunea familiilor si localizarea supravietuitorilor.
Mihai Constantin a gasit-o pe Eliza Ghill
Corespondentul TVR in Statele Unite, Mihai Constantin, a gasit-o pe Eliza Ghill, ultima dintre romanii despre care nu existau informatii in urma uraganului Katrina. La solicitarea Ambasadei Romaniei din SUA, Mihai a cautat-o si a gasit-o pe Eliza in New Orleans, la domiciliul acesteia. Mai mult chiar, Mihai i-a pus la dispozitie Elizei Ghill (sefa catedrei de limbi straine de la Universitatea din New Orleans) telefonul TVR pentru a intra in legatura cu familia ei.
Statul Florida este amenintat din nou
Florida este amenintata de o noua depresiune atmosferica ce ar putea deveni ciclon si ar putea ajunge in zona litoralului la sfarsitul acestei saptamani, a anuntat Centrul national pentru uragane de la Miami. Alerta lansata de autoritati se refera la o zona cuprinsa intre Jupiter si Titusvile, in zona centrala a statului Florida, si la zona Bahamas. Cea de-a saisprezecea depresiune atmosferica, care s-ar putea transforma rapid in furtuna, este localizata in prezent la circa 290 de kilometri sud-est de Cap Canaveral, pentru moment fenomenul fiind stationar, dar riscand sa inceapa sa se deplaseze catre nord-vest marti seara. Potrivit previziunilor, depresiunea atmosferica ar putea deveni furtuna tropicala in cursul zilei de miercuri si ar putea fi insotita de rafale de vant de peste 60 kilometri pe ora. Totusi, este putin probabil ca noua furtuna tropicala, care ar urma sa fie denumita Ofelia, sa aiba forta uraganului Katrina, care a devastat sudul Statelor Unite. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.