Ministerul Finantelor lucreaza, in prezent, la un pachet de masuri pentru cresterea veniturilor bugetare, a anuntat ieri ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu (foto). Potrivit acestuia, printre actiunile avute in vedere se numara introducerea unei
Ministerul Finantelor lucreaza, in prezent, la un pachet de masuri pentru cresterea veniturilor bugetare, a anuntat ieri ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu (foto). Potrivit acestuia, printre actiunile avute in vedere se numara introducerea unei taxe pe mostenire si majorarea impozitelor pentru produsele de lux. Ministrul nu a dat insa detalii referitoare la aceste masuri, limitandu-se numai sa arate ca acestea vor fi gata in aproximativ doua saptamani si vor aduce la buget venituri suplimentare de 1% din PIB.
Tot doua saptamani sunt necesare si pentru anuntarea cotei cu care se vor reduce contributiile sociale. Vladescu a mentionat ca diminuarea se va aplica numai la angajator, in scopul dezvoltarii pietei muncii. De asemenea, finantistul-sef a aratat ca diminuarea contributiilor va fi decisa in functie de situatia fiecaruia dintre bugetele respective (de somaj, de sanatate si de pensii). Sebastian Vladescu a reafirmat faptul ca, cel putin in 2006, TVA va ramane la nivelul de 19%, mentinandu-se si cotele reduse din acest moment, de 9%, aplicate la medicamente, carti etc. Si cota unica de impunere, de 16%, se va mentine anul viitor.
Ministrul Finantelor recunoaste insa ca Romania se afla intr-o criza avand in vedere nivelul redus al veniturilor bugetare raportate la PIB. "In prezent, veniturile bugetare reprezinta 30% din PIB, iar acestea trebuie sa depaseasca 35% din PIB. Daca marim sau micsoram o taxa nu vom iesi din criza", a explicat ministrul. In acest context, el a aratat ca o solutie este cresterea bazei de taxare si a deductibilitatilor. Ministrul a precizat insa ca nu se pune problema unui impozit aplicat pensionarilor. Oficialul MFP a aratat ca se are in vedere intarirea colectarii printr-o taxare mai "profunda" a economiei ilegale. De asemenea, potrivit acestuia, trebuie majorate veniturile obtinute din accize, fie prin cresterea taxarii, fie prin sporirea bazei de impozitare. Vladescu nu a exclus stabilirea unor preturi minimale pentru produsele accizabile. Ministrul Finantelor a catalogat drept "pozitiva" declaratia presedintelui Basescu referitoare la majorarea inainte de termen a accizelor la tutun si alcool. Vladescu spune ca, in opinia sa, una dintre sursele de evaziune sunt antrepozitele fiscale din domeniul petrolier, iar masurile legislative de autorizare, functionare si control vor fi inasprite.
Cat priveste o alta problema cu care se confrunta economia romaneasca, respectiv majorarea deficitului de cont curent, Sebastian Vladescu a afirmat ca Finantele si Banca Nationala lucreaza la masuri comune pentru controlul deficitului. El a explicat insa ca trebuie incurajata cererea pentru investitii, necesare dezvoltarii Romaniei. El a explicat ca trebuie creat un sistem in care sa se cheltuie bani pe proiecte foarte bine definite. "Aceste proiecte vor crea un deficit, insa unul pozitiv", a mai spus Vladescu. El a aratat ca va incerca sa obtina aprobarea forurilor internationale pentru a folosi veniturile din privatizare si pentru finantarea acestor proiecte. Referitor la relatia cu Fondul Monetar International, Sebastian Vladescu a aratat ca acordul este "viu", iar ambele parti vor continuarea colaborarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.