Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) a imbunatatit, ieri, calificativul Romaniei cu o treapta, la "BBB minus", care semnifica intrarea in segmentul investitiilor considerate ca avand grad scazut de risc. Potrivit unui comunica
Agentia de evaluare financiara Standard&Poor's (S&P) a imbunatatit, ieri, calificativul Romaniei cu o treapta, la "BBB minus", care semnifica intrarea in segmentul investitiilor considerate ca avand grad scazut de risc. Potrivit unui comunicat al S&P, ratingul pentru creditele in valuta a urcat de la "BB plus" la "BBB minus", in cazul finantarilor pe termen lung, si de la "B" la "A minus 3", pentru imprumuturile cu scadente scurte. In acelasi timp, calificativul creditelor pe termen lung in moneda nationala a avansat de la "BBB minus" la "BBB", iar ratingul pentru imprumuturile pe termen scurt in lei a fost reafirmat la "A minus 3". Perspectiva ratingurilor este stabila. Acordarea statutului inseamna pentru Romania ca se va putea imprumuta mai ieftin de pe pietele internationale de capital. Pe de alta parte, investitorii straini foarte sensibili la aceste calificative ar putea fi incurajati sa aleaga Romania drept destinatie. "Plasarea ratingului Romaniei in aceasta categorie a avut in vedere imbunatatirea indicatorilor economici, evolutie favorizata de cresterea economica sustinuta de cererea interna", a declarat analistul S&P, Moritz Kraemer. Romania este a douasprezecea tara evaluata de S&P care a trecut de la un rating din categoria investitiilor speculative la unul de risc scazut.
Deficit bugetar de 1,3% din PIB
Potrivit comunicatului S&P, evolutia economica va avea ca efect inregistrarea unui deficit bugetar de 1,3% din PIB, in pofida reducerii de amploare a fiscalitatii prin introducerea cotei unice de 16% si a cheltuielilor aditionale neprevazute dupa inundatiile din timpul verii. Factorii cu influenta negativa asupra calificativelor de tara raman slabiciunile institutionale, dezechilibrele externe semnificative, nivelul scazut de prosperitate economica si dimensiunea ridicata, desi in scadere, a sectorului de stat cu pierderi. "Deficitele externe ale Romaniei sunt compensate de perspectivele integrarii europene, care vor face ireversibil procesul de modernizare, favorizand cresterea economica si a investitiilor. De asemenea, ne asteptam ca Guvernul sa ia masurile necesare pentru reducerea deficitului mare al contului curent, care ar putea atinge 9% din PIB in 2005", a mai spus Kraemer. Amanarea aderarii Romaniei la UE cu un an, pana in 2008, a devenit acum mai probabila decat integrarea in 2007, dar aceasta nu are in sine o influenta asupra ratingurilor, se mentioneaza in comunicat.
Agentia a revizuit in sens pozitiv si calificativul acordat obligatiunilor emise de JP Morgan Bank Luxemburg in numele Termoelectrica si a 18 termocentrale romanesti, de la "BB plus" la "BBB minus".
S&P este a doua agentie internationala de evaluare care a acordat Romaniei ratingul de risc scazut pentru investitii, dupa Fitch Ratings, in luna noiembrie a anului trecut. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.