Calitatea de "cui al lui Prepelea" a Transnistriei a fost confirmata inca o data de Moscova. In conditiile in care se incearca rezolvarea conflictului transnistrean, vicepresedintele Dumei ruse, Serghei Baburin trage o fuga la Tiraspol unde transmite
Calitatea de "cui al lui Prepelea" a Transnistriei a fost confirmata inca o data de Moscova. In conditiile in care se incearca rezolvarea conflictului transnistrean, vicepresedintele Dumei ruse, Serghei Baburin trage o fuga la Tiraspol unde transmite incurajari tovarasesti. Dupa politicianul rus Transnistria nu este altceva decat "mandria intregului popor din fosta Uniune Sovietica, mandria Rusiei". Pai cum sa nu fie mandria Rusiei banditii si traficantii cu pasapoarte rusesti, care controleaza Tiraspolul si contrabanda cu orice din zona? Nu sunt ei cei care mentin ultimul cap de pod spre Balcani, spre nord-vestul Marii Negre? Fasia transnistreana, lunga si ingusta ca un pumnal sta infipta in coasta Uniunii Europene si a Aliantei Nord-Atlantice.
Interesul Rusiei in regiune este simple: mentinerea cu orice pret a unui contingent de militari. Toate actiunile Moscovei in Transnistria se subordoneaza nevoii imperative de a da prezentei sale militare in regiune o forma acceptata de comunitatea internationala. Iar pentru atingerea acestui scop diplomatia rusa, activa si abila, respinge orice prezenta romaneasca directa la masa negocierilor, dilueaza in tot felul de comitetes si comitii prezenta oricaror actori care ar putea inclina balanta intr-o directie neplacuta Moscovei. Pentru a legitima prezenta militarilor sai in Transnistria, Moscova are nevoie de recunoasterea internationala a Tiraspolului. Iar aceasta recunoastere se impiedica de incapatanarea Chisinaului. De aceea se cauta tot felul de formule. Gaselnita lui Dmitri Kozak a fost cea a "federalismului". Republica Moldova urma sa se transforme intr-o federatie cu doi subiecti: Chisinaul si Tiraspolul. Presat chiar inaintea semnarii Memorandumului Kozak, Voronin a refuzat sa federalizeze Republica Moldova.
Uu alt consilier prezidential, de data aceasta de la Kiev, Petro Porosenko, acuzatca ar fi unul dintre cei mai corupti oficiali ai noului regim ucrainean, a alcatuit un nou plan de reglementare a conflictului transnistrean. Traducerea din rusa in ucraineana a fost foarte simpla: nu facem federalizare, doar acorda regimului de la Tiraspol toate caracteristicile unui stat in buna regula. Parlamentul lui Voronin s-a repezit aplaudand sa transforme planul Kievului in lege "cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului".
Inca de la articolul 1 se spune clar despre ce este vorba: "in componenta Republicii Moldova se constituie unitatea teritoriala administrativa sub forma de republica - Transnistria". Clar ca lumina zilei: republica in republica - stat in stat. Nicaieri, in tot planul alcatuit la Kiev cu inspiratie de la Moscova, nu se sufla o vorbulita despre retragerea trupelor ruse. Timid, se aminteste in treacat de "demilitarizare". Termen cat se poate de ambiguu, demilitarizare poate insemna si reducerea cartuselor de cap de militar rus de la 30 la 29.
Pana una alta Transnistria primeste si o constitutie proprie avand dreptul de a "solutiona de sine statator, in interesul intregii populatii, problemele ce tin de dezvoltarea juridica, economica si culturala date in competenta ei de legile, de Constitutia republicii Moldova si de Constitutia Transnistriei". Amintirea in tracat a Constitutiei de la Chisinau nu ii va obliga prea tare pe transnistreni, clica dotata cu pasapoarte rusesti va face tot ce va vrea pentru "dezvoltarea juridica, economica si culturala" a locuitorilor din stanga Nistrului. Ca o bomboana pe coliva, articolul 4 din legea amintita mai sus acorda Tiraspolului dreptul a purta o politica externa proprie, iar la articolul 7 aflam ca "Transnistria are simbolica sa, care se aplica deopotriva cu simbolica Republicii Moldova". Si pentru a respecta pana la capat ideile din Memorandumul Kozak, noul plan de la Kiev stabileste dreptul de secesiune al Transnistriei.
In tot acest amalgam Romania ramane pe dinafara, gasindu-se in situatia de a avea un conflict la granitele sale si de a fi lipsita de orice posibilitate de a se implica in rezolvarea lui. Romania, cuprinsa de o sfiosenie feciorelnica, se lasa reprezentata in negocierile pentru conflictul transnistrean de OSCE si Uniunea Europeana.
Diplomatii din Aleea Alexandru s-au luat de-o grija, nu mai trebuie sa-si bata capul. Sa se ocupe OSCE, ne reprezinta cat se poate de bine, este Ucraina acolo, este si Rusia, care, nu-i asa? face si desface organizatia cum vrea ea. OSCE nu mai are decat o sarcina: sa declare alegerile din Transnistria libere si democratice si sa-l legitimeze pe cetateanul rus Smirnov in functia de presedinte al noului stat marioneta aparut pe scena internationala. Paradoxal, desi nu este inca membra a Uniunii Europene, Romania este reprezentata in conflictul transnistrean de ambasadorul special al comunitatii Adriaan Jacobovits de Szeged. Un prieten al Romaniei, care ne-a rugat sa stam cuminti, sa ne vedem de integrare, ca de conflictul transnistrean se ocupa el. Si se ocupa atat de bine OSCE si UE incat trupele ruse vor mai ramane in coasta uniunii mult si bine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.