Ordinea incepe sa se reinstaleze treptat la New Orleans, oras inca partial inundat, unde multi dintre locuitorii cartierelor mai putin afectate au revenit, luni, pentru a examina pagubele, transmite Mediafax. Autoritatile au permis, luni, locuitorilo
Ordinea incepe sa se reinstaleze treptat la New Orleans, oras inca partial inundat, unde multi dintre locuitorii cartierelor mai putin afectate au revenit, luni, pentru a examina pagubele, transmite Mediafax. Autoritatile au permis, luni, locuitorilor din zona vestica a orasului, relativ usor afectata de uraganul Katrina si de inundatia care a urmat, sa revina la casele lor pentru o zi, cu scopul de a inspecta pagubele si eventual a-si lua lucrurile. Mii de masini incarcate cu lucruri si unelte, dar si camioane sau furgonete goale au creat, astfel, un blocaj rutier de proportii la 40 de kilometri de unica sosea practicabila care duce spre oras. Unii au avut surprize placute. "Este fantastic", spune emotionat Shaun McCarthy, vazandu-si casa in care traieste din copilarie inca in picioare printre altele mult mai afectate. Aceeasi usurare, la cateva strazi distanta, pentru John si Mamsie Manard, care isi cauta prin noroi hainele si hartiile. "Acoperisul este intact si ferestrele la fel. Avem un noroc incredibil, daca ne gandim la tot ceea ce s-a intamplat", spune femeia. In schimb, in cartierele cele mai afectate ale orasului, preocuparea principala este in continuare evacuarea. Numerosi localnici care au reusit sa supravietuiasca in propriile case, uneori cu dificultate, timp de o saptamana, refuza sa paraseasca orasul in acest moment.
Peste 50.000 de militari in zona
"Locuiesc aici de 26 de ani", explica o femeie in varsta pe care politia doreste sa o convinga sa plece din casa a carei veranda este inca sub apa. "Iubesc aceasta casa. Si stiu ca atunci cand ma voi intoarce nu voi mai gasi nimic". Adjunctul sefului Politiei din New Orleans, Warren Riley, a fost nevoit sa le reaminteasca multora ca este necesar sa se evacueze orasul. "Nu exista nici un motiv pentru a ramane aici", a spus el, adaugand ca orasul este "complet distrus" de uragan. Populatia orasului si a imprejurimilor se ridica, inainte de trecerea uraganului, la 1,4 milioane de persoane.
Fortele de interventie, politistii sau soldatii continua sa parcurga orasul si zonele invecinate pentru a ajuta si evacua supravietuitorii si a aduna cadavrele. Mai mult de 50.000 de militari si membri ai Garzii Nationale americane, precum si numeroase nave, printre care se afla si un portavion, iau parte la operatiunile de salvare declansate in sudul Statelor Unite dupa trecerea uraganului Katrina, a anuntat armata americana. "Cred ca vom ramane aici pentru o perioada indelungata de timp, de ordinul lunilor si nu al saptamanilor", a declarat amiralul Timothy Keating, sef al comandamentului de Nord. El a precizat ca 13.000 de militari din fortele armate si 38.000 de membri ai Garzii Nationale sunt mobilizati in Louisiana, Mississippi si in Alabama, statele cel mai grav afectate de trecerea ciclonului. Situatia a redevenit calma in oras, dupa haosul total din primele zile. Politia a decretat starea de urgenta pentru a combate bandele criminale care au semanat teroarea saptamana trecuta. Cel mai important dig, care cedase sub efectul ploilor abundente care au urmat uraganului, a fost in cele din urma reparat, iar operatiunile de pompare a apei de pe strazi au fost demarate.
Portavionul USS Harry S. Truman aduce ajutoare
Camioane frigorifice, numite "morgi mobile" de primarul Ray Nagin, au inceput sa strabata strazile orasului pentru a aduna cadavrele intrate in descompunere. O morga unde pot fi aduse peste cinci mii de corpuri a fost creata la Saint-Gabriel, un orasel din apropiere de Baton Rouge, capitala administrativa a satului Louisiana. Un nou bilant provizoriu al victimelor uraganului Katrina la New Orleans se stabilise, luni, la 71 de morti, ceea ce face ca numarul total de morti din Louisiana, Mississippi si Florida sa se ridice la 230. Primarul orasului New Orleans vorbea insa in continuare luni de un bilant posibil de zece mii de morti. Luni seara, peste 273.000 de persoane evacuate erau gazduite in 16 state. La cea de a doua sa vizita in regiune, luni, presedintele George W. Bush a dat asigurari ca administratia federala face "tot posibilul" pentru a veni in ajutorul victimelor. Portavionul USS Harry S. Truman a sosit, luni seara, cu ajutoare in largul orasului New Orleans. Ajutoare au inceput sa soseasca si pe coasta sudica a statului Mississippi, dar, la o saptamana de la uragan, multi dintre sinistrati sunt inca nevoiti sa conteze pe solidaritatea vecinilor si pe initiativele individuale. Guvernatorul statului Louisiana, Kathleen Blanco, a promis, la capatul unei intrevederi cu presedintele Bush, un "plan Marshall pentru reconstructia" acestui stat. Pretul petrolului a scazut ca urmare a promisiunilor tarilor dezvoltate de ajutor in produse petroliere catre Statele Unite, imprastiind partial nelinistile privind pierderile economice provocate de Katrina. Pe de alta parte, un nou uragan, botezat Maria, primul dupa Katrina, a fost semnalat in Atlantic de Centrul National al Uraganelor (NHC). Potrivit previziunilor NHC, uraganul nu ar trebui sa ajunga pe coastele americane, decat daca traiectoria sa sufera variatii in urmatoarele zile.
John Travolta a dus cinci tone de mancare victimelor
Actorul american John Travolta si sotia sa, actrita Kelly Preston, au transportat, luni, cu avionul, cinci tone de mancare pentru cei care au avut de suferit in urma uraganului Katrina. Actorul in varsta de 51 de ani a pilotat el insusi propriul avion pentru a duce ajutoarele la destinatie. Travolta s-a intalnit cu membrii echipelor de prim-ajutor in New Orleans si a vizitat adaposturile construite pentru cei ce au ramas fara case. Travolta si sotia sa aveau de asemenea in cargo-ul lor 400 doze de vaccin antitetanos pentru cei ce ajuta sinistratii. Travolta nu a fost de acord cu criticile aduse autoritatilor de vedete precum Celine Dion. "Ceea ce am vazut in adaposturi este minunat, pentru ca acolo chiar se ocupa de oameni. (...) Ceea ce am vazut in oras, insa, e dezastruos", a declarat Travolta. Actorul a explicat ca misiunea sa a fost sponsorizata de biserica scientologica, apreciata drept secta in anumite tari. Biserica scientologica, al carei adept este si actorul Tom Cruise, si-a facut un obicei din a merge in locurile unde se produc catastrofe, cu scopul de a ajuta victimele, dar si pentru a-si crea noi adepti, lucru criticat de multe organizatii neguvernamentale. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.