Pentru a combate extinderea gripei aviare, Guvernul finlandez recomanda calatorilor care s-au intors din regiunile atinse de gripa aviara sa se dezinfecteze la sauna, relateaza Mediafax. "Am emis o recomandare generala in atentia tuturor crescatorilo
Pentru a combate extinderea gripei aviare, Guvernul finlandez recomanda calatorilor care s-au intors din regiunile atinse de gripa aviara sa se dezinfecteze la sauna, relateaza Mediafax. "Am emis o recomandare generala in atentia tuturor crescatorilor de pasari sa folosesca sauna pentru a impiedica raspandirea virusului", a declarat, luni, Sirpa Kiviruusu, expert in Ministerul finlandez al Agriculturii.
Sfatul se aplica inainte de toate hainelor, incaltarilor, bagajelor si tuturor celorlalte lucruri pe care turistii le-au adus din regiunile afectate de gripa aviara.
"Este o metoda foarte eficace pentru a distruge virusul, care nu rezista la temperaturi ridicate. Hainele trebuie sa stea trei ore la 70 de grade Celsius", a adaugat specialistul. Finlanda a avut la sfarsitul lunii august prima sa alerta privind gripa aviara. Analizele au permis stabilirea faptului ca virusul identificat este inofensiv pentru om. Ministerul Agriculturii a insistat asupra faptului ca metoda saunei nu garanteaza o imunitate totala impotriva epizootiei aparute, in 2003, in Asia de Sud-Est. "Crescatorii de pasari trebuie sa se spele cu sapun, sa astepte cel putin 48 de ore inainte de a intra in crescatorie si sa imbrace haine speciale", potrivit lui Kiviruusu. (D.M.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.