Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la o dezbatere organizata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ca tara noastra poate obtine fonduri din turism, agricultura, exportul de mobila si autoturisme. "Suntem pe un trend de crestere c
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la o dezbatere organizata la Camera de Comert si Industrie a Romaniei, ca tara noastra poate obtine fonduri din turism, agricultura, exportul de mobila si autoturisme. "Suntem pe un trend de crestere continua a deficitului balantei de plati externe. Daca am reusi sa echilibram la timp aceasta balanta, probabil Romania va avea o evolutie de-a dreptul miraculoasa. Probabil acesta a fost motivul lansarii Strategiei Nationale de Export", a afirmat Basescu.
El a spus ca strategia de export are multe puncte comune cu programul de guvernare al Aliantei, referindu-se la turism, mobila si software. "Un alt element este exportul de autoturisme. Sa speram ca, impreuna cu Guvernul, vom reusi ca in doi-trei ani sa devenim extrem de competitivi si din punctul de vedere al uzinelor craiovene de autoturisme", a completat presedintele.
Bulgarii, mult mai competitivi
Basescu a mai spus ca turismul este una din resursele "formidabile" pe care le are Romania. "Noi am obtinut, anul acesta, circa un miliard de euro din turism, iar vecinii bulgari 4,3 miliarde de euro. Anul viitor, putem dubla venitul cu usurinta, daca o sa avem servicii mai bune. Acum, serviciile sunt de o calitate extrem de scazuta", a adaugat presedintele.
Basescu a afirmat ca trebuie sa se investeasca in pregatirea personalului din turism, receptioner, ospatar, bucatar. "In turism, avem un potential extraordinar pe care il irosim cu nepasare. Guvernul trebuie sa emita un set de norme, astfel incat in fata turistului sa nu mai apara orice necalificat", a completat presedintele.
In privinta agriculturii, seful statului a spus ca Romania nu-si valorifica potentialul produselor ecologice, care necesita investitii mai mici decat in alte domenii. "Romania are cel mai mare potential din Europa de a avea produse ecologice", a spus Basescu.
"Nu avem de facut lucruri complicate"
"Nu avem de facut lucruri complicate, ci doar sa dirijam corect resursele pe care le avem in turism si agricultura", a mai spus Basescu. Despre industria lemnului, el a spus ca trebuie exportata mobila, nu cherestea.
Performantele viitoare la export ale Romaniei trebuie sa se bazeze pe avantaje competitive, pe dezvoltarea capacitatii si competentei sectorului de export si pe crearea unei economii care sa poata sa se dezvolte in conditii de liber schimb, intr-o piata din ce in ce mai globalizata, a precizat Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru Comert. Strategia Nationala de Export, lansata ieri in dezbatere publica, propune masuri generale de sprijin al firmelor romanesti pentru a functiona pe baze competitive si identifica o serie de domenii considerate cu potential pentru export, precum industria confectiilor, a mobilei, a vinului, a articolelor de sticla si ceramica, produsele chimice, tehnologia informatiei, comunicatiile, constructiile de masini, turismul rural, agricultura ecologica. Strategia a fost realizata de Ministerul Economiei si Comertului, Consiliul de Export, impreuna cu Centrul International de Comert de la Geneva, OMC - UNCTAD.
Reprezentantii Ministerului Economiei si Comertului au precizat ca in maxim doua luni proiectul de strategie va fi terminat si se vor putea aplica toate prevederile cuprinse in aceste documente.
Presedintele promite ca se va lasa de fumat
Presedintele Traian Basescu a declarat ca ar trebui majorate accizele la tutun si alcool, iar sumele incasate sa fie distribuite catre fondul de Sanatate. "O sa fiu primul care se va lasa de fumat dupa ce Guvernul va mari acciza la tigari si o va duce la Sanatate", a completat presedintele. "Daca este nevoie de bani la Sanatate, haideti sa ne indreptam cu accizele spre furnizorii de boala. Daca la energie am liberalizat piata cu un an in avans, nu vad de ce am astepta pana in 2010 sa accizam la nivel european consumul de tigari. Pentru vanzarile de tigari avem perioada de tranzitie pana in 2010. Eu va propun sa reducem, sa depasim planul la tranzitia la tigari si acciza crescuta sa fie indreptata catre fondul de Sanatate. De ce sa asteptam pana in 2010 sa trecem catre o acciza europeana", a spus presedintele. El considera ca solutia corecta este aceea de a creste accizarea tutunului si alcoolului, iar diferenta de bani sa fie "dusa in fondul de Sanatate, pentru ca tutunul si alcoolul dauneaza grav sanatatii".
In acelasi context, el a mai spus ca il bucura anuntul facut luni de premier privind gasirea solutiilor ca TVA sa ramana la 19%. "Sunt convins ca se va realiza si al doilea obiectiv, respectiv reducerea contributiilor la fondurile sociale. Am convingerea ca acest pachet va fi de natura sa sprijine capacitatea.
Energia trebuie vanduta "echitabil"
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri si ca trebuie gasite solutii de utilizare corespunzatoare a potentialului energetic romanesc. "Lumea se indreapta catre o crestere exploziva a pretului energiei. In acest timp, noi inca suntem ancorati in nereglementarea corespunzatoare a pretului energiei", a afirmat presedintele.
Seful statului sustine ca trebuie gasita solutia ca potentialul energetic romanesc sa fie corespunzator utilizat. "Sunt informat ca ministrul Seres lucreaza sa revizuiasca normele de aplicare a liberalizarii energiei. Poate putem gasi solutii ca energia sa fie vanduta echitabil agentilor economici", a mai spus Basescu. El a mentionat ca "faptul ca avem anul acesta un excedent pe hidroenergie, nu inseamna ca anul viitor vom avea acelasi noroc". "Trebuie sa evitam orice dificultati, o impingere a economiei romanesti intr-o criza a energiei creata artificial pentru ca nu a fost la vreme reglementata liberalizarea pretului energiei", a mai spus Basescu.
Romania nu are alternativa la "neintrarea" in UE
Referindu-se la aderarea la Uniunea Europeana, presedintele Basescu a declarat ca Romania nu are alternativa si nici nu vrea sa elaboreze o strategie alternativa la "neintrarea" in UE in 2007. "Romania si-a indeplinit la zi obligatiile asumate. Am convingerea ca raportul de tara va consemna vointa si capacitatea Guvernului de a pregati Romania pentru intrarea in UE si va consemna progresul inregistrat de Romania in 2005", a spus presedintele. Seful statului a spus ca are "o veste proasta" pentru cei ce propavaduiesc amanarea integrarii. "Pentru partizanii integrarii, vestea este buna: Romania nu are alternativa si nici nu vrea sa elaboreze o strategie alternativa la neintrarea in UE in 2007. Puterea actuala nu are alternativa pregatita pentru situatia in care Romania nu va intra in UE in 2007. Toate strategiile sunt pentru 2007 si asa se va intampla", a conchis Basescu.
Premierul a dat afara din sala un SPP-ist
Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut unui angajat al Serviciului de Protectie si Paza (SPP) sa paraseasca sala in care se desfasura conferinta privind Strategia Nationala pentru Export, iritat de faptul ca telefonul mobil al acestuia incepuse sa sune in timpul discursului sau. Tariceanu l-a dat afara din sala pe angajatul SPP dupa ce atat el, cat si presedintele Traian Basescu, prezent la conferinta, solicitasera in repetate randuri inchiderea telefoanelor mobile ale participantilor. "Domnule, am o rugaminte: va rog sa iesiti din sala cu telefon cu tot", i-a spus Tariceanu angajatului SPP, care a oprit melodia telefonului si a parasit imediat sala. (G.M.)
Cresterea TVA, dictata de colectarea banilor la buget
Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ca mentinerea in anul 2006 a nivelului TVA la 19% si a cotei unice la 16% este corelata cu rezultatele colectarii la buget a contributiilor sociale si a veniturilor din impozitele pe venit si profit. "Vreau sa lansez un avertisment clar mediului de afaceri: daca in 2006 nu vom aduce la suprafata economia gri, iar nivelul incasarilor la buget nu va fi unul care sa ne permita onorarea obligatiilor catre Uniunea Europeana, vom fi nevoiti sa marim TVA", a afirmat premierul, care a cerut inca o data mediului de afaceri sa renunte la evaziunea fiscala ca metoda de lucru, in caz contrar autoritatile urmand sa aplice foarte sever sanctiuni impotriva evazionistilor.
Seful Executivului a amintit ca, desi de la inceputul acestui an au fost inregistrate 148.000 de locuri de munca, au ramas inca sectoare intregi, cum ar fi constructiile, in care munca "la negru" este predominanta. (G.M.)
Premierul ii da termen lui Seres
Mircea PAUN - ZIUA Foto Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut ministrului Economiei si Comertului sa initieze in cel mult o saptamana proiectul privind infiintarea birourilor de expansiune economica, pentru promovarea comertului, dupa ce a constatat ca solicitarea formulata in acest sens inca din luna mai nu a fost luata in considerare. Primul ministru a participat ieri la lansarea in dezbatere publica a Strategiei Nationale de Export, unde a aratat modalitatile prin care firmele romanesti pot fi sprijinite pentru extinderea activitatii in alte tari. Una dintre aceste modalitati este, in opinia premierului, biroul de expansiune economica, o structura care ii include pe atasatii comerciali, care ar urma sa sprijine investitiile romanesti in strainatate, dar si investitiile straine in Romania. Premierul a aratat insa ca aceste birouri nu au fost inca deschise, desi el a cerut inceperea proiectului inca din luna mai. "Domnule ministru, aveti termen o saptamana sa demarati acest proiect, daca vreti sa ramanem cu totii prieteni", i-a spus Tariceanu ministrului Codrut Seres (foto). Ministrul Seres a declarat ca documentul este deja elaborat si a precizat ca, atunci cand ar fi trebuit prezentat, unii membrii ai Guvernului au vrut sa-si dea demisia, iar apoi s-a intrat in vacanta. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.