Putin are fler, dar in spatele lui se afla o echipa care trebuie hranita. Ce-ar putea astepta Rusia de la noul sezon politic? Un pact pro-putinian al elitei? Pregatirea unei anexari democratice a Belarusului? O criza ideatica a cetateanului de rand?
Putin are fler, dar in spatele lui se afla o echipa care trebuie hranita. Ce-ar putea astepta Rusia de la noul sezon politic? Un pact pro-putinian al elitei? Pregatirea unei anexari democratice a Belarusului? O criza ideatica a cetateanului de rand? Un conflict in echipa de la Kremlin? Cecenizarea pe mai departe a Caucazului?
In momentul de fata, puterea se poarta pasnic. In ultimul an nu s-au intreprins nici un fel de actiuni similare YUKOS. Dimpotriva, puterea se straduieste sa respecte regulile jocului, ba chiar sa achite in limite cat se poate de legale un avans la cumpararea Iuganskneftegaz. Fradkov se straduieste, la randul lui, sa nu faca nimic. Si nu este cea mai proasta politica in conditiile actuale. Economia se dezvolta singura, sunt niste investitii, creste piata de fonduri si cea de consum. Guvernul trebuie acum sa adopte decizii de limitare a propriilor posibilitati de influentare asupra economiei.
Dar este singurul lucru pe care Guvernul nu poate sa-l faca, mai ales ca stilul lui de lucru are la baza o maniera a fortei. In general, situatia economica va evolua mai mult sau mai putin pozitiv, dar, in acelasi timp, toata lumea intelege ca pe fondul unor preturi ridicate la petrol, executivul isi asuma foarte multe obligatii sociale. Dar, mai devreme sau mai tarziu, unda petroliera va incepe sa scada. Si atunci Rusia va trebui sa raspunda pentru timpul pierdut acum. E adevarat, asta se poate intampla peste un an, doi, daca nu chiar trei.
In acest caz, el va prefera sa actioneze dupa bunul lui plac. Puterea este, in prezent, extrem de tentata sa alunece in zona arbitrarului. S-a vazut deja in cazul YUKOS. Dar Puterea a inteles ca un asemenea show devine costisitor si din toate puterile demonstreaza ca ea are, pana la urma, de gand sa ramana in perimetrul legii. Ceea ce este pe gustul si placul mediului de afaceri.
Cat priveste politica, de vreme ce marele capital si elitele regionale nu sunt foarte enervate, nu sunt inclinate sa provoace instabilitate politica. Cum presedintele si echipa lui gasesc pe bajbaite echilibrul care le permite sa sustraga ceva, fara a genera o acutizare critica a relatiilor cu alte grupuri elitiste, seful statului ii obliga permanent sa se miste. O face intr-o maniera blanda, dar consecvent si cu fermitate.
Mediul de afaceri si elitele inteleg ca este de preferat o putere dura decat nici una. Pe piata externa este nevoie de protectia statului, pe cea interna este nevoie de instituirea unui cadru legislativ. Rusia se afla in fericita perioada cand marele capital a realizat ca Iuganskneftegaz sau Uralmas nu sunt de calibrul cizmelor lui. Atunci, trebuie ajuns la o intelegere cu statul. Nu frangandu-i mainile, cum se proceda in perioada elitanista din simplul motiv ca Puterea nu avea resurse, ci sa se bata palma.
Iar Putin nu poate fi decat laudat: este atent si tolerant, apleaca urechea la ceea ce trebuie, actioneaza in maniera judo: la maleabilitate raspunde cu duritate si invers, duritatea este contracarata cu flexibilitate. In acelasi timp, el merge in directia lui, care, dupa parerea mea, a depasit nivelul admis.
Una dintre cele mai serioase probleme si una dintre variantele de actiune va fi Belarusul. In cazul in care clasa aflata la putere va fi de acord, atunci Putin reflecta in mod optim punctul de vedere al tuturor grupurilor de elita (toti au pretentii, dar la nici una dintre acestea nu atinge punctul de fierbere), atunci una din directiile tehnologice de rezolvare a problemei cu al treilea mandat rezida in formarea noului stat din Rusia si Bielorusia. Ceea ce va fi primit cu entuziasm de populatie. Iar daca se va merge pe acest proiect, se va arbora drapelul democratizarii Bielorusiei. Cu tristete, Rusia priveste cum, in zare, Europa si America il perpelesc pe Lukasenko la foc mocnit. In realitate, elitele din Rusia se tem de Lukasenko, pentru ca acesta este un mare demagog si populist si poate castiga usor in Rusia, asa cum a facut in Belarus. Dupa ce Lukasenko va intelege ca va pierde tot, Rusia ii va deschide usa de salvare, primindu-l in conditiile impuse de ea. Dupa care Rusia va organiza un fel de lovitura democratica in Belarus. Rusia nu va ceda Belarusului, Poloniei, Ucrainei, Lituaniei, Europei, iar sub stindardul democratiei va inlocui autoritarismul lui Lukasenko cu infloritorul regim putinian. Daca totul se va derula pasnic, vor fi create premisele constitutionale pentru formarea noului stat si, respectiv, al celui de-al treilea mandat. Ceea ce, in general, va conduce la o ridicare a Rusiei.
Comentariu de Dmitri Oreskin, seful grupului Merkator, difuzat de agentia Gazeta
Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.