Mai mult de jumatate dintre romanii angajati (53%) nu a mai primit vreo marire de salariu de 1 sau chiar 2 ani, potrivit unui sondaj realizat de compania Neogen pe site-ul de recrutare BestJobs.ro. Potrivit acestuia, 47% dintre subiecti afirma ca ult
Mai mult de jumatate dintre romanii angajati (53%) nu a mai primit vreo marire de salariu de 1 sau chiar 2 ani, potrivit unui sondaj realizat de compania Neogen pe site-ul de recrutare BestJobs.ro. Potrivit acestuia, 47% dintre subiecti afirma ca ultima crestere a salariului s-a produs in urma cu 3-6 luni, 26% spun ca salariul lor a crescut ultima data in urma cu un an, 18% - in urma cu doi ani, iar 9% au fost penalizati. Femeile si cei cu varste cuprinse intre 25 si 45 de ani sunt avantajati atunci cand este vorba de marirea remuneratiei. Astfel, in ultimele luni, 50% dintre femei au declarat ca au primit salariu marit, in timp ce procentul barbatilor este de 45%. In schimb, barbatii au "beneficiat" de mai multe penalizari - 11%, fata de doar 6% dintre femei.
In ceea ce priveste rezultatele pe grupe de varsta, subiectii intre 45-55 de ani inregistreaza procentul cel mai mare al celor care nu au mai primit mariri de mai mult de 2 ani - 36%, in timp ce 38% dintre cei cu varste cuprinse intre 35-45 de ani se bucura de maririle salariale de acum 3-6 luni, iar 31% dintre cei cu varste intre 25-35 de ani au primit mariri acum un an. Cei care au primit cele mai multe penalizari sunt cei mai tineri (20-25 ani) cu un procent de 12%. Cei care lucreaza in sectorul financiar-bancar au beneficiat de mariri de salariu in proportie de 51%, la polul opus aflandu-se cei din domeniul constructiilor care, in proportie de 26%, afirma ca nu au mai primit o marire de mai mult de 2 ani. Cei mai multi penalizati, 15%, sunt cei din Media/Entertainment.Pe zone geografice, cel mai bine stau timisorenii, jumatate dintre acestia beneficiind de cresteri recente ale salariilor, in timp ce clujenii se plang in procent de 24% ca de mai bine de doi ani nu au mai primit mariri salariale. La capitolul penalizari, cel mai mare procent (16%) este inregistrat de brasoveni. La sondajul efectuat in perioada 26 iulie-9 august 2005 au participat 750 de persoane. Compania Neogen SA este lider regional pe piata serviciilor online (locuri de munca, anunturi de vanzare-cumparare si matrimoniale, publicitate, hosting), cu peste 500.000 de vizitatori saptamanal.
Cei mai nemultumiti salariati din Romania au fost, in 2004, cei din industria de transport, comunicatii si cei ai firmelor care administreaza depozite, in conditiile in care cel mai important numar de angajati in greva s-a regasit in aceste sectoare. Potrivit unui studiu realizat de Observatorul european al relatiilor industriale si preluat de Mediafax, pozitia secunda a topului a fost ocupata de metalurgie si industriile de prelucrare a metalului, urmate de productia de masini si echipamente. In perioada 2000-2004, cele trei locuri au fost ocupate, prin rotatie, de aceleasi activitati. In ansamblul tarilor analizate - cele 25 de state membre ale UE, alaturi de Romania, Bulgaria si Norvegia - transporturile, comunicatiile, industria si productia reprezinta domeniile cele mai des afectate catre conflicte de munca. In ceea ce priveste cele mai importante revendicari ale angajatilor, in Romania acestea au fost salariile, in proportie de 48,1% din totalul solicitarilor, pe pozitia a doua situandu-se, la distanta, numarul de ore de lucru, cu 5,1%. In intervalul analizat, 2000-2004, nivelul salarial a fost principala cauza ce i-a determinat pe romani sa intrerupa lucrul, locul doi fiind ocupat tot de durata programului. Intre 2000 si 2002, salariatii au mai intrat in greva si ca urmare a nemultumirilor legate de conditiile de munca. Referitor la numarul de zile pierdute dupa incetarea conflictului, raportate la 1000 de angajati, Romania a ocupat intre 2000 si 2003 locul 11, cu o medie de 32,7 zile. Prima pozitia a fost adjudecata de Spania, locul doi de Italia, urmata de Austria, pe locul trei. Potrivit studiului, anul trecut peste 177.000 de salariati au participat cel putin la o actiune sindicala, in Romania. Cea mai ridicata valoare s-a inregistrat in 2001, cand au fost angajate in actiuni sindicale peste 270.000 de persoane. In anul 2004, in Romania au fost consemnate 79 de conflicte sociale, in scadere fata de nivelul din anul precedent, cand au fost inregistrate 121 de astfel de evenimente. Cel mai important numar de greve din perioada analizata a fost 141, in anul 2000. Majoritatea conflictelor aparute in anul 2004, ca si in anii anteriori, au fost rezolvate in Romania prin conciliere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.