Romania este obligata de interesele securitatii ei sa promoveze, "in toate instantele internationale din care face parte," sprijinirea valului de democratizare a statelor ex-sovietice de la Marea Neagra, pentru ca acesta sa fie incununat de un suc
Romania este obligata de interesele securitatii ei sa promoveze, "in toate instantele internationale din care face parte," sprijinirea valului de democratizare a statelor ex-sovietice de la Marea Neagra, pentru ca acesta sa fie incununat de un succes real, a declarat, ieri, presedintele Traian Basescu, in deschiderea conferintei "Noua Europa. Cui ii este frica de democratizare?," gazduita de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) in perioada 5-11 septembrie. Manifestarea, organizata la initiativa Asociatiei Studentilor din Facultatea de Stiinte Politice (ASFSP) din cadrul SNSPA, a reunit studenti din Romania, Ucraina, Rusia, Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan, Albania, Bulgaria si Belarus.
O zona cu multe interese
"Zona Marii Negre este pentru noi o zona de importanta strategica, iar politica externa romaneasca pune un accent deosebit pe democratizarea spatiului largit al Marii Negre", a declarat seful de stat roman cu ocazia inaugurarii lucrarilor conferintei, preluat de RADOR. "Marea Neagra incepe sa fie un subiect de atractie pentru tot mai multe tari democratice si explicatia este simpla: aici este punctul de intalnire a cateva fluxuri de interese extrem de importante," a continuat Basescu. "Din punct de vedere geopolitic, in Marea Neagra se intalneste zona extinsa a Orientului Apropiat, zona de influenta a statelor ex-sovietice care si-au dobandit democratia, si-au dobandit libertatea, zona de intalnire a intereselor Federatiei Ruse si, bineinteles, intalnirea cu interesele UE si ale NATO," a detaliat presedintele Basescu.
Un furnizor de pericole
"V-as completa poza ingrijorarilor romanesti legate de Marea Neagra nu numai prin pericolele pe care le implica, ci si prin amenintarile asimetrice," a revenit seful de stat roman la tema conferintei, referindu-se, in prima instanta, la traficul ilegal de droguri, de fiinte umane si de armament. "Aici avem zone de conflict, conflicte inghetate", a continuat Basescu, facand trimitere la situatiile problematice din Transnistria, Abhazia, Osetia de Sud si Nagorno-Karabah, care, "nefiind solutionate, acumuleaza continuu energie negativa". "Este doar o impresie ca in aceste conflicte inghetate nu se intampla nimic. Ele, continuu, evolueaza negativ," a avertizat presedintele roman, precizand ca "Romania isi propune sa traga continuu semnalul de alarma catre statele democratice, ca in zona Marii Negre trebuie intervenit cu instrumentele diplomatice inainte ca aceste conflicte inghetate sa se transforme in razboaie regionale". In contextul in care "razboaiele regionale creeaza probleme sociale extreme, insecuritate pentru statele din vecinatatea zonelor de conflict si, mai ales, provoaca blocarea dezvoltarii si a evolutiei pozitive a zonei", "noi consideram ca interventia pasnica, diplomatica trebuie facuta de pe acum in solutionarea acestor conflicte, inainte ca Marea Neagra sa devina o zona de conflict extins", a evidentiat presedintele Basescu.
70% din energia UE va proveni de aici
Totodata, acesta a atras atentia ca 50% din energia necesara statelor Uniunii Europene provine in prezent din zona extinsa a Marii Negre, iar in urmatorii ani procentul va creste la 70%. "Aceste conflicte inghetate pot declansa conflicte regionale care sa se constituie in perdeaua care acopera in fapt un razboi al energiei," a adaugat seful statului, subliniind ca, pentru prevenirea unor astfel de scenarii, "trebuie restabilit dreptul popoarelor de a fi libere, de a nu avea trupe straine pe teritoriul lor decat atunci cand o cer si de a-si determina singure viitorul".
Nu e suficient sa castigi alegerile
"Nu este suficient ca alegerile intr-un stat fost totalitar sa fie castigate de politicieni democratici, pentru ca structurile totalitare continua sa lucreze sub acesti politicieni invingatori," a precizat Traian Basescu cu ocazia conferintei organizate la MAE, apreciind ca lideri precum Victor Iuscenko, presedintele Ucrainei, si omologul sau georgian, Mihail Saakasvili, trebuie sprijiniti de catre statele democratice occidentale din Uniunea Europeana si NATO, nu doar la nivel declarativ, ci si asistati serios, la nivel financiar si uman, pentru a reforma institutiile statului obisnuite cu mentalitatile si metodele de lucru totalitare.
Presedintele roman a evocat, in acest sens, experienta tarii noastre, care, desi dupa 1990 a avut regimuri alese in mod democratic, uimea democratiile occidentale "prin repetarea periodica a unor evenimente de tipul mineriadelor, care au fost posibile, intrucat institutiile de forta ale statului nu au avut interesul opririi lor".
Problematica democratiei se rezolva prin lege
"Noi ne-am obisnuit sa nu vedem un privilegiu in exercitarea puterii asupra oamenilor," a continuat Traian Basescu. "Un exemplu foarte simplu: institutii precum Ministerele de Interne din statele comuniste controlau viata fiecarui om. Aceste institutii nu vor renunta cu usurinta la privilegiul de a controla viata societatii, pentru ca le da putere si autoritate. Serviciile secrete din statele comuniste controlau viata de zi cu zi a oamenilor. Aceste servicii nu vor renunta cu usurinta la naravurile lor. Si nu numai ca nu vor renunta cu usurinta, dar nici nu stiu sa faca altceva, nici nu stiu sa exercite puterea altfel," a atentionat seful statului. Totodata, acesta a explicat ca obisnuinta acestor servicii este sa-si exercite puterea impotriva populatiei, si nu in favoarea populatiei, pentru ca, pana la urma, aceasta este diferenta dintre structurile de putere ale unui stat totalitar si structurile de putere ale unui stat democratic. "La 15 ani dupa Revolutia din Decembrie 1989, Romania are inca probleme cu functionarea normala a institutiilor democratice, existand legi care nu se aplica", a afirmat Traian Basescu, adaugand ca "tranzitia spre democratie a fostelor state comuniste se incheie atunci cand ce scrie in lege se intampla si in realitate, cand s-a produs un declic in mintea tuturor oamenilor din institutiile statului, prin care sa constientizeze ca lucreaza pentru interesele populatiei, si nu impotriva lor".
"Romania nu doreste sa conduca regiunea"
"Romania nu doreste sa conduca regiunea Marii Negre," ci "doreste sa fie parte a proceselor care se vor derula in anii urmatori cu scopul asigurarii democratiei in regiunea Marii Negre si al asigurarii pacii in aceasta regiune," a apreciat presedintele Basescu in finalul discursului sustinut, ieri, la MAE. "Singurul lucru pe care il dorim este sa atragem atentia tarilor democratice asupra faptului ca aici avem o problema majora pentru securitatea noastra. Daca Romania are o problema de securitate, aceasta problema se extinde automat catre toate tarile membre ale NATO," a avertizat seful statului. "Din acest motiv, ducem o politica de promovare a ideii conform careia tarile puternice, organizatiile, precum NATO sau UE, trebuie sa se implice in pacificarea, in eliminarea conflictelor din regiunea extinsa a Marii Negre," a mai aratat acesta, incheindu-si alocutiunea intr-o nota extrem de optimista.
Vom intra in UE in 2007
"Romania va intra in UE la 1 ianuarie 2007 si anul acesta va obtine un raport care marcheaza progresul Romaniei in indeplinirea obligatiilor pe care si le-a asumat prin Tratatul de aderare pe care l-a semnat la Luxemburg in aprilie, anul acesta," a apreciat Basescu. Intrebat care au fost pasii concreti pe care a fost nevoit sa ii intreprinda in timpul mandatului pentru a depasi diferenta dintre o elita politica democratica si reminiscentele unor institutii totalitare, seful statului a asigurat ca nu va fi un presedinte care, la sfarsitul mandatului, sa declare ca a fost invins de structuri. Raspunzand unei alte intrebari, Traian Basescu a declarat: "Avem acum semnale foarte pozitive conform carora multe tari inteleg sa sprijine mesajul nostru si suntem convinsi ca acest lucru este in favoarea democratiei la Marea Neagra si in favoarea democratiei in tarile din jurul Marii Negre. In acest sens, am elaborat o strategie pentru securitatea Marii Negre. Acum, aceasta strategie este distribuita principalilor nostri aliati din NATO si din UE". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.